Cestovateľské myšlienky: 7 pravidiel etikety v lietadle

od jozo

Cesta lietadlom nemusí byť pre každého príjemným zážitkom. Veľa ľudí uväznených na niekoľko hodín na pomerne malom priestore no a ruku na srdce, určite ste si aj vy všimli ľudí, pri ktorých ste si povzdychli, že by sa mohli lepšie správať. Existujú pravidlá, podľa ktorých sa správať v lietadle? Áno, existuje akási nepísaná etiketa, ktorú je dobre si občas pripomenúť.

1. Nepite vlastný alkohol

Jedlo a nápoje sú na palube lietadla drahé ako zhruba v päťhviezdičkovom hoteli a tak si mnoho ľudí nakúpi „zásoby“ v duty-free a potom sa posilňuje priamo v lietadle. Nedávno som zazrel na Facebooku diskusiu o tom, že je to predsa v poriadku. Nie je. Ani do reštaurácie či kaviarne si nedonesiete vlastný alkohol a rovnako je neslušné si otvoriť vlastnú fľašku na palube lietadla. Niektorí prepravcovia to majú dokonca explicitne zakázané (viď napr. pravidlá od Wizz Air).

2. Pasažier uprostred by mal „dostať“ obidve ručné opierky

Sedieť uprostred medzi dvomi pasažiermi nie je nič moc. Nemôžete si poriadne vystrieť nohy (napr. do uličky), nemáte výhľad z okna a ste tak trocha „zaseknutý“ medzi dvomi spolucestujúcimi. Preto je zvykom, aby pasažier uprostred mohol využívať obidve ručné opierky pre kompenzáciu svojho pohodlia.

3. Obzrite sa za sebou po použití WC

Nie je to príjemný pocit, keď sa konečne dostanete na toaletu a musíte najskôr upratať po svojom predchodcovi. Nemusí to byť úmyselné, vzhľadom na stiesnené priestory vám môže aj počas umývania rúk vyprsknúť voda na záchodovú dosku – a ten, čo ide po vás nemusí vedieť, že je to čistá voda. PS: nezabudnite papierové utierky hádzať do samostatného koša.

4. Cestujete s dvomi palubnými batožinami? Dajte si druhú pod nohy

Každý chceme aspoň aké-také pohodlie. Ak sa však už teperíme do lietadla s dvomi príručnými batožinami (v rámci nových pravidiel nízkonákladových spoločností to tak v rámci priority boardingov mnoho cestujúcich aj robí), nebuďte egoistickí a nechajte miesto v úložných priestoroch aj pre ďalších cestujúcich. Svoju druhú batožinu si preto uložte pod svoje nohy.

5. Nenúťte ľudí do konverzácií

Som pomerne extrovertný človek, ale po nastúpení do lietadla sa na 98% nemám chuť rozprávať s nikým, koho vyslovene nepoznám. Neviem, či mi neprekáža tá neprirodzené vzdialenosť od spolukonverzujúceho… Ak patríte k ľuďom, ktorí musia vtiahnuť do debaty každého, kto je naokolo, skúste si v lietadle trocha oddýchnuť 🙂 Ak vidíte, že si niekto dáva slúchadlá na uši, je to jasné znamenie, že nechce byť rušený.

6. Nechajte najskôr nastúpiť starších, imobilných a rodiny…

…lietadlo vám nikam neutečie 🙂 Tak prečo neprejaviť úctu starším, imobilným a mamičkám s deťmi? Verím, že keď budeme v podobnej pozícii, tiež to oceníme.

7. Chcete sklopiť sedadlo? Spravte to s rešpektom

Priestoru, kde sedíte, nie je veľa. O to menej ho „získate“, keď človek pred vami zrazu razantne sklopí sedadlo ešte pred tým, ako dosiahnete letovú hladinu. Ak ste unavený a chcete si zdriemnuť, nie je nič jednoduchšie ako sa obzrieť, slušne sa spýtať, či je to ok a potom sklopiť sedadlo do rozumnej polohy.

Prečítaj si tiež