Ako je to s prespávaním na letisku? (video)

od jozo

Títo chlapíci to skúšali 4 dni 🙂 Ako je to však v skutočnosti v prespávaním na letisku? Mnohým sa to už určite stalo – dlhší prestup, zmeškaný či zrušený let a zrazu zostanete „začekovaný“ visieť niekde na termináli letiska. Čo teraz? Letiskové salóniky sú väčšinou medzi 23:00 a 05:00 zatvorené, miesta na spanie je na letisku minimum, tak treba trocha improvizovať.

Naša skúsenosť s prespávaním na letiskách

Máme ich hneď niekoľko, každá je úplne iná:

  • Pri odlete na Island z budapeštianskeho letiska sme museli prísť skutočne skoro, keďže let bol niečo pred šiestou hodinou ráno a nechceli sme riskovať žiadne zápchy ani zdržanie na diaľnici, keďže bol január a poriadne snežilo. Čo robiť na letisku v Budapešti tak skoro ráno? Nie je toho veľa. My sme sa v priestore nad check-inom (horné poschodie) zložili na zem, vytiahli teplé veci, batohy použili ako vankúš a normálne si pospali 🙂
  • V rámci šetrenia pri lete z Južnej Ameriky sme mali nočný prestup na letisku Heathrow. Keďže sme boli na polceste a už aj poriadne hladní, vrhli sme sa na lokálny McDonald (samozrejme je riadne drahý) a pustili sme sa do hľadania miesta, kde môžeme hlavu skloniť – bohužiaľ nič normálne pohodlné sme nenašli, tak sme si zdriemli v tichšej časti letiska na zemi.
  • Doha, 12-hodinový prestup cestou na svadobnú cestu 🙂 Ani na takom modernom letisku ako je Doha (vtedy ešte nebolo možné ísť sa mrknúť v noci do mesta) sa nedajú nájsť pohodlné miesta na ležanie, iba akési „pololežadlá“, z ktorých tak maximálne trpí vaša chrbtica 🙂 Navyše je toto letisko tak „vyklímované“, že sme museli nahádzať na seba všetky veci, čo sme mali v príručnej batožine.

Prespávanie a život na letisku nie je z našich skúseností vôbec komfortný a už vôbec nie cenovo dostupný 🙂

Ako je to na letisku s prespávaním v Bratislave?

Pýtali sme aj sa Veroniky Ševčíkovej, hovorkyne letiska M.R. Štefánika v Bratislave, ako je to vlastne s prespávaním v Bratislave? Odpoveď je vcelku zaujímavá:

„Letisko M. R. Štefánika je otvorené 24 hodín denne, 7 dní v týždni, preto cestujúci môžu prečkať noc vo verejnej časti odletovej či príletovej haly. Na letisku sa nachádza približne 700 miest na sedenie, kde môžu čakať na let, k dispozícii je bezplatné Wi-Fi pripojenie.

Dve hodiny pred prvým ranným odletom sa otvára vstup na bezpečnostnú kontrolu a otvárajú sa aj obchodné prevádzky na letisku – kaviarne, reštaurácie, obchody so suvenírmi či potraviny Delia, otvorené sú až do posledného odletu (časy sa každý deň rôznia). Od 5.h do 21.30 h je v neverejnej časti odletovej haly otvorený aj Mastercard Caproni Lounge pre obchodných cestujúcich a držiteľov prémiových kreditných kariet. Tu majú cestujúci k dispozícii občerstvenie, teplú polievku, zapekačky, tortilly, ovocie, výber alkoholických a nealkoholických nápojov, dennú tlač, počítače či televízor, pričom vstup do salónika si môžu zakúpiť i všetci ostatní cestujúci za cenu 30 € na osobu.

Pre mamičky s deťmi sa zároveň na viacerých miestach na letisku, v blízkosti toaliet, nachádzajú miestnosti na prebalenie bábätiek vybavené prebaľovacím pultom, sprchou aj nádobou na ohrev teplej stravy pre bábätká – mlieko či čaj. Samozrejmosťou sú tiež toalety pre imobilných cestujúcich. Pre najmenšie deti sa v neschengenskej časti letiska nachádza menší detský kútik. Pre fajčiarov zase prevádzka Coffeshop Company ponúka možnosť využiť svoju fajčiarsku kaviareň.“

Tip: Takto sa môžete dostať do letiskového salónika v Bratislave bezplatne!

Prečítaj si tiež