Ako (ne)obliecť dieťa v zime do autosedačky

od jozo

Každý rodič sa trocha trápi, ako obliecť dieťa v zime do autosedačky (a čím je menšie, tým nás to ako rodičov viac trápi). Najmä keď sú vonku mínusové teploty, auto stojí vychladené vonku, vy musíte dieťa doma obliecť, čo je často boj sám o sebe. Prejdete pár metrov k autu, tam ho musíte vyzliecť a pri vystupovaní znova prejsť celou obliekacou tortúrou. Preto nečudo, že veľa rodičov si spraví skratku a posadí dieťa do autosedačky tak, ako ho doma oblieklo. Máme pre vás pár dôkazov, prečo to nerobiť a pár tipov, ako to robiť 🙂

Kým sa niektoré staršie auto (najmä s dieslovými motormi) vykúria, môže to trvať spokojne 5-10 minút a pri mínusových tpelotách vonku nikto nechce, aby bolo jeho ratolesti zima. Ak nemáte nezávislé kúrenie, alebo vyhrievanú garáž alebo elektromobil (vedeli ste inak, že jedna z výhod elektromobilu je práve to, že sa v zime veľmi rýchlo vykúria?), stojíte často pred dilemou, ako dieťa doma obliecť tak, aby mu v aute bolo teplo, ale zároveň nebola zima.

Ak je aj vonku treskúca zima, nenechajte sa odradiť, cestovanie s dieťatkom autom vie byť veľmi komfortné.

Možno si to neuvedomíte, ale…

Začnime tým najzákladnejším – v žiadnom prípade nepriputávajte dieťa (v žiadnom veku) bezpečnostnými pásmi v overale alebo zimnej bunde. Dôvodom je hlavne bezpečnosť – bezpečnostné pásy autosedačky musia priliehať čo najtesnejšie k telu. Overaly a zimné bundy sú často z klzkých materiálov (často kvôli impregnácii proti vlhkosti) a bezpečnostný pás sa dokáže ľahko po takomto materiále skĺznuť . Zároveň sú rôzne zimné páperové bundy plné „vzduchu“ a pri pripútavaní vytvoria medzi bezpečnostným pásom a pokožkou dieťaťa odstup, ktorý sa rovná tomu, akoby ste dostatočne neutiahli bezpečnostné pásy. Toto všetko platí pre batoľatá vo vajíčku, malé deti v autosedačke, väčšie deti na podsedáku či už na sedačke auta. Hrubé oblečenie nepatrí v aute pod bezpečnostné pásy!

Ako správne obliecť dieťa do autosedačky? Výborné video na túto tému pripravila Zuzana Švantnerová:

Ako teda zachovať dieťatku teplo v aute, aj keď je vonku zima a auto nie je ešte zahriate?

Možností je hneď niekoľko:

  1. Vrstvite oblečenie – tielko, tričko z dlhých rukávov a mikina, ktorú môžete po vyhriati auta vyzliecť. Tenkú čiapku či nákrčník viete dať tiež ľahko dole. Na spodné končatiny potom podľa veku dieťatka patria body, dupačky, pančuchy, tepláky – podľa toho, v čom mu bude pohodlne.
  2. Deka – detské autosedačky bývajú dobre chránené proti podfúknutiu zo spodnej/zadnej strany, preto jedna teplá deka bez problémov (a vcelku rýchlo) pomôže.
  3. Funkčné oblečenie z merino vlny – nám sa najviac osvedčilo na dlhšie cesty obliekať Krištofa do bodýčka/teplákov a mikiny a kvalitnej merino vlny, môžete mrknúť napr. kvalitné výrobky od našich kamošov z ActiveKids.sk. Samozrejme pod mikinu ešte patrí tenké tielko a tričko, všetko pekne zakasané. Merino ma vynikajúce termoregulačné vlastnosti, odvádza pot od pokožky a zároveň je jemné k detskej pokožke, pretože jej vlákno je extrémne tenké.

Ak by ste si stále v tomto momente hovorili, že kašlať na všetky tieto rady a radšej dám dieťa do autosedačky v zimnej bunde či overale, pozrite si tento crash test, ktorý vás rýchlo vyvedenie z omylu:

Pozor na batožinu z kufra + ďalšie tipy

Základom každej úspešnej jazdy je bezpečnosť. Tá začína už pri kúpe vhodnej autosedačky či podsedáku s chrbtovou časťou, ktorý chráni aj hlavu a krk dieťaťa pri prípadnom náraze. Je dôležité myslieť na to, aby boli vo vozidle správne nainštalované a aby v nich boli deti pripútané tak, ako uvádza výrobca. Pozor ale aj na batožinu z kufra – v zimnom období, napr. keď idú ľudia na lyžovačku, si zvyknú typicky baliť viac vecí a kufor je rýchlo plný. Pred vyrazením na cesty sa uistite, že aj pri prudkom zabrzdení nebude mať nič šancu prelietieť z kufra do priestoru pre pasažierov. Dobrou pomôckou v tomto smere môže byť sieťový program, ktorý dnes už napr. ŠKODA ponúka takmer pre všetky svoje modely.

Sieťový program šedý ENYAQ COUPÉ iV

Výbornou alternatívou je strešný box (ľudovo nazývaný „truhla“), ktoré dnes viete zohnať napr. od značky Thule v najrôznejších veľkostiach a farbách, s dostupným príslušenstvom takmer na každé auto.

A close-up of a person loading their skis into a Thule ski box.

Teplota – niektoré zahraničné médiá odporúčajú vyhriať auto na 22°C, to sa nám však zdá vcelku priveľa, najmä ak máte dieťa na sebe kvalitné merino gate či merino mikinu. My zvykneme cestovať na kratšie aj dlhšie cesty pri 20-21°C. Krištof sa pritom nepotí, neprehrieva a zároveň mu nie je zima – toto zistíte aj pri nemluvniatku ľahko dotykom prsta na jeho zátylku.

Náš tip na záver pre lepší spánok vášho dieťatka v autosedačke – v zimnom období je slnko počas dňa bližšie k horizontu v porovnaní s letnými mesiacmi, takže často svieti pasažierom (vrátane vášho drobca) cez bočné sklo priamo do očí. Ak nemáte v aute integrovanú slnečnú clonu, dnes si viete ľahko dokúpiť slnečné clony bočných či zadných dverí.

Prečítaj si tiež