Karavaning: Kde bezplatne zaparkovať v Brne? (s pohodlným spojením električkou do centra)

od jozo

Keď som sa nedávno vydal na kurz freedivingu do Brna, chcel som ísť karavanom – mať so sebou prakticky neobmedzený priestor na veci a tým, že sme sa mali presúvať na rôzne lokácie, mať zároveň flexibilitu a nemusieť sa obmedzovať na dostupnosť lokálneho ubytovania. Priznám sa, že som šiel úplne na slepo – bol som pripravený to zaparkovať niekde na okraji mesta, prípadne núdzovo aj na ulici, ale vcelku náhodou som objavil pohodové miesto s ešte pohodovejším spojením električkou priamo do centra.

Ste síce kúsok od nadjazdu, ale za to pri parku. S veľkou rezervou aj pre väčšie karavany, k dispozícii je omnoho väčšia kapacita parkoviska (viď galéria na konci článku).

Kde bezplatne zaparkovať v Brne bez ohľadu na to, či je pracovný deň alebo víkend?

Môj tip na bezplatné parkovanie sa nachádza pri Úřade městské části Brno-Žabovřesky (Horova 1623), povedľa ktorého prechádza nadjazd ulice Žabovreská. A práve pod týmto nadjazdom je pomerne veľké a najmä časovo neobmedzené a bezplatné parkovisko, kde môžete aj 7- či 8-metrový obytný automobil alebo príves bez problémov zaparkovať. Niekomu sa to môže zdať ako „parkovanie pod mostom“, ale v skutočnosti je hneď vedľa malého parčíku. Nie je tu k dispozícii elektrina ani voda, ale ak idete do Brna napr. na predĺžený víkend, zvládnete to bez problémov. Parkovisko je na oboch stranách cesty a tým, že ide o okrajovejšiu časť Brna, voľné miesto tu nájdete prakticky stále.

GPS súradnice: 49.213873, 16.574878 alebo Google Maps

Na tejto mapke nájdete môj tip na bezplatné parkovanie v Brne
Na týchto miestach nájdete dostatočne veľkú plochu na odstavenie karavanu aj na niekoľko dní. Aj keď máte väčší obytný automobil alebo príves.

Pekáreň, vietnamská aj česká kuchyňa do 50 m!

Výhodou tohto skrytého miestečka je, že parkujete v tesnej blízkosti hneď 3 príjemných podnikov (ktoré som za vás vyskúšal):

  • Pekařství na Horově, z ktorého vás bude vôňa čerstvého pečiva vítať každé ráno – predajničku máte doslova na skok z karavanu. V papučkách si môžete skočiť pre čerstvé ranné pečivo 🙂
  • Táo Vietnam Home Cooking & Sushi bar – ak máte radi thajskú kuchyňu, odporúčam klasiku Pho Bo, robia ho tu neskutočne a takmer na počkanie.
  • Brick Pub – česká kuchyňa a nesmie chýbať tradičná čapovaná Plzeň.
Pho Bo priamo pri mieste, kde parkujete v Brne karavanom bezplatne.
Vynikajúce Pho Bo priamo pri mieste, kde parkujete v Brne karavanom bezplatne.

Jedinou električkou priamo do centra

Priamo pri mestskom úrade môžete nechať odparkovaný svoj obytný automobil alebo aj auto s prívesom, zoberte električku X3 (chodí v špičke každých 10 minút) zo zastávky Mozolky a za cca 7 minút vystúpte na zastávke Grohova. Odtiaľ to máte pohodových 15 minút či už na hrad Špicberk, na hlavnú stanicu, k Starej radnici či do Galérie Vaňkovka 🙂 Enjoy!

Prečítaj si tiež