Ako sa dostať letiska Luton do Londýna? (a späť)

od jozo

Rynair, Wizz Air, Vueling a easyJet vás v prípade vášho výletu do Londýna dopravia práve na letisko London Luton Airport (IATA kód LTN), ktoré sa nachádza 55 km severozápadne do centra Londýna. Možností, ako sa dostať do centra Londýna (a späť na letisko Luton) je hneď niekoľko, najobľúbenejším spôsobom prepravy je vlakové spojenie, lacnejšou alternatívou je autobus. Luton má ako letisko len jeden terminál, takže sa na ňom ľahko zorientujete.

Vedeli ste, že… Londýn má 6 medzinárodných letísk (City, Heathrow, Gatwick, Luton, Standsted a Southend)?

Vlakom z Lutonu do centra Londýna

Keď vystúpite na letisku Luton, hľadajte značku Luton Airport Parkway, odkiaľ odchádza vlakové spojenie v najvyťaženejších časoch každých 10 minút smerom do centra Londýna. Na Luton Airport Parkway musíte ísť shuttle busom, ktorý odchádza priamo spred letiskového terminálu (Bay T, cesta trvá cca 7 minút). Priemerná cesta vlakom do centra Londýna potom trvá približne 40 minút. Môžete si vybrať, kde vystúpite (v tomto poradí):

  • St. Pancras International
  • Farringdon
  • City Thameslink
  • Blackfairs

Väčšina cestovateľov vystupuje na St. Pancras International, čo je obrovská vlaková a zároveň metro stanica v centre Londýna, odkiaľ sa pohodlne dostanete kamkoľvek potrebujete. Lístky na vlak odporúčame kúpiť cez stránku www.thetrainline.com. Cena jednosmerného vlakového lístka začína na £15 (typicky však £17-20) a lístok môžete využiť na ktorýkoľvek spoj v daný deň (nie je viazaný na konkrétny čas).

Lístky sa dajú kúpiť aj cez appku (stiahnete tu), ale lístky si treba vytlačiť – stroj na lístky nájdete v termináli na letisku a musíte mať so sebou platobnú kartu, s ktorou ste lístky kupovali. Už od 3 cestujúcich viete získať zaujímavú skupinovú zľavu (33%) v off-peak časoch, čo sú väčšinou časy, kedy prilietajú a odlietajú nízkonákladovky.

Tip: Na zakúpenie lístkov na metro či autobusovú dopravu v Londýne už dávno nepotrebujete Oyster card, stačí vám bezkontaktne približiť vašu platobnú kartu (každý cestujúci musí mať svoju platobnú kartu). Ceny za MHD s využitím platobnej karty sú rovnaké, ako by ste používali Oyster card. V niektorých prípadoch nefungujú správne platobné karty Slovenskej sporiteľne a ČSOB (zatiaľ nikto netuší, prečo), odporúčame využívať na cestách Revolut alebo Curve.

Autobusom z Lutonu do centra Londýna

K dispozícii je hneď niekoľko operátorov autobusových spojení, ktoré vás dostanú z letiska Luton do centra Londýna. Priemerná cesta by mala trvať cca 60-65 minút, v rannej a večernej špičke to však môže byť spokojne dvojnásobok. Výhodou autobusového spojenia je nižšia cena za jednosmerný lístok, daňou je však nepredvídateľná dopravná situácia.

Dopravca National Express obsluhuje 2 linky s odchodom každých 15 minút:

  • autobus A1 smeruje na Victoria Coach Station a zastavuje na Golders Green, Finchley Rd & Frognal Underground Stn, Finchley Rd,St John’s Wood, Baker St, Portman Square, Marble Arch a Victoria Rail Station.
  • autobus A2 smeruje na Paddington Station a až po Baker St ide po rovnakých zastávkach ako spoj A1.

Dopravca Green Line obsluhuje linku 757 smerom na Victoria Coach Station s odchodom každých 30 minút. Zastavuje pritom na zastávkach Brent Cross, Finchley Road, Baker Street, Marble Arch.

Lístky na autobusy oboch prepravcov odporúčame kúpiť online na stránke www.easybus.com. Cena sa typicky pohybuje v závislosti od vyťaženia spoju medzi £7-12, ak by ste bookovali niekoľko mesiacov vopred, viete sa za jednosmerný lístok dostať aj na £2. Takáto cena je však skôr výnimočná. Lístky sa bookujú na konkrétny spoj. V prípade, že je autobus voľný, viete si zakúpiť lístky aj priamo na mieste, prioritu však majú cestovatelia s už zakúpenými lístkami.

Tip: Počas celého vášho tripu v Londýne nebudete potrebovať hotovosť. Platobnou kartou (debetnou či kreditnou) sa dá platiť skutočne všade.

Taxíkom z Lutonu do centra Londýna

Ceny taxi služieb sú v Londýne tak trocha šialené 🙂 Napriek tomu, že pri googlení nájdete rôzne ponuky od £35 za jednosmernú cestu, v skutočnosti takúto cenu nikdy nedosiahnete. Bežne sa ceny pohybujú od £60 do £120 za jednosmernú cestu z Lutonu do Londýna. Ak si budete chcieť zobrať taxi priamo na letisku, skôr očakávajte hornú hranicu tohto cenového rozsahu. Cestu taxíkom neodporúčame, pokým nie ste presne štyria a nebude vám vadiť sa v aute potlačiť a taktiež vám nebude vadiť stráviť 1-2 hodiny cesty v závislosti od aktuálnej dopravy.

Tip: V rámci Londýna vynikajúco funguje spojenie metrom. Ak by ste sa potrebovali rýchlo presunúť taxíkom, využite Uber.

Cesta z Londýna späť na letisko Luton

Rovnaké vlakové aj autobusové spojenie, s ktorým ste sa dostali do centra Londýna, vás dostane aj späť na letisko. Dajte si však pozor, aby ste si zakúpili lístok na stanicu LUA (Luton Airport) a nie Luton Airport Parkway, pretože z Luton Airport Parkway sa ešte potrebujete dostať shuttle busom na samotné letisko (7 minút), takže si budete musieť doplatiť £2.40 za dospelého, deti do 5 rokov cestujú týmto shuttle busom bezplatne.

Pri odlete z letiska Luton odporúčame vyraziť z centra Londýna najneskôr 3,5 hodiny pred plánovanými odletom.

Wi-Fi na letisku Luton

Na letisku je k dispozícii bezplatné Wi-Fi pripojenie na 30 minút pre každého používateľa. V rámci aktuálnych pravidiel však dáta vášho mobilného operátora vo Veľkej Británii využívate tak, akoby ste boli doma. Nemusíte sa tak obávať žiadnych daľších poplatkov za dátový prenos. Londýn je výborné pokrytý rýchlou mobilnou 4G sieťou, prenosové rýchlosti sú však veľmi závislé od miesta, kde sa práve nachádzate.

Prečítaj si tiež