Island – koľko čo stojí? Aké sú ceny v obchodoch a reštauráciách?

od jozo

Tesne po tom, čo sme si tak trocha improvizovane bookli letenky na Island, začali sme dostávať rozporuplné informácie o tom, aký drahý je Island. Niekto nám tvrdil, že Island patrí medzi najdrahšie krajiny na cestovanie vôbec, iná partia sa zas dostala na cenu okolo 500 eur za osobu a týždeň vrátane leteniek. Takže, aká je pravda? Aké sú ceny v obchodoch? Koľko zaplatíte za obed v reštauráciách? Ako je to s alkoholom?

Pravda je, ako to býva, niekde uprostred. Kto si chce dopriať komfort a zábavu, bude si musieť priplatiť. Na druhej strane, ak vám nevadí backpacking, nákup v lokálnych obchodoch a varenie po večeroch, nebude Island pre vás nejak výraznejšie drahší ako ktorákoľvek iná európska destinácia. Nás stál 10-dňový trip plný zážitkov, vrátane leteniek, ubytovania, prenájmu auta a prejdenia celého ostrova dookola presne 1002 eur na osobu. Presný rozpis nákladov si môžete prečítať v tomto našom článku. Poďme sa však pozrieť trocha podrobnejšie na ceny na Islande.

Výborná knižka so všetkými informáciami, ktoré budete potrebovať. Kúpite napr. na Martinus.sk

Cena alkoholu na Islande

Ak neholdujete alkoholu, spokojne preskočte rovno na ďalšiu kapitolu. Ak však pivko, víno či „vypálenie červa“ patrí k vašim cestám, na Islande sa budete musieť trocha uskromniť (alebo zainvestovať alebo si doniesť vlastné zásoby). Ceny alko nápojov sú na Islande šialene vysoké – najlacnešia fľaška vína začína na 15 eur, rozumne dobré víno stojí okolo 30 eur za fľašku. Víno v krabici (ktoré u nás stojí euríčko-dve) tu stojí 15 eur 🙂 Plechovka piva (0,5 l) sa pohybuje niekde medz 3-4 eurami, Islanďania však majú prekvapivo veľký výber domácich pív, nechýbajú ani klasické importy. Najlacnejšiu plechovka (0,33l) sme objavili za 1,5 eur, čo nám na islandské pomery prišlo už veľmi v pohode. Fľaša tvrdého sa však pohybuje od 50 eur vyššie – ako dôkaz mrknite aktuálne cenovky na fotkách z januára 2019 v štátnych obchodoch Vindubin (kurz bol 133 ISK za jedno euro). Na Islande nezoženiete alkohol (ani pivo) mimo týchto obchodíkov, ktoré však poľahky nájdete pri každých väčších potravinách a v každej väčšej dedinke/mestečku. Pozor však, otváracie hodiny sú v porovnaní s ostatnými obchodmi skrátené.

Slováka samozrejme napadne si preliať alkohol do plastových fliaš a preniesť ich v začekovanej batožine. Oficiálne môžete doniesť do krajiny 6 „jednotiek“ (tzv. units) alkoholu, pričom 0,75-ka tvrdého sa počíta za 3 „jednotky“, takže to v praxi znamená 2 fľašky na hlavu. Keďže sme na Islande plánovali stráviť Silvestra, využili sme tento limit na maximum 🙂 Prekvapenie prišlo na letisku, kde nikto tieto pravidlá nekontroloval – netvrdíme však, že sa tak nemôže stať.

V príletovej hale sa nachádza veľký duty free shop, ktorého ceny si môžete pozrieť tu. Ak máte radi pivo a radi skúšate lokálne, odporúčame si po prílete nakúpiť zásoby práve v tomto duty free shope, ceny sú v porovnaní s obchodmi Vinbudin približne na úrovni 50-70%. Ak budete hľadať lokálny alkohol, vyskúšajte Brennivin. Na Islande stojí plastová ploskačka približne 20 eur, v duty free shop na letisku ju zoženiete za polovicu. A čo je to vlastne Brennivin? Je to domáca pálenka, niečo medzi borovičkou a vodkou, ktorá sa vyrába z fermentovaných zemiakov. Jasné, že nám to nedalo a vyskúšali sme to – úprimne, nič moc 🙂 Je úvod je to chuťovo gin, na konci jazyka cítiť výrazne zemiaky, pričom sa to celé zavŕši akousi horkou chuťou. Odporúčame spláchnuť kolou 🙂

Cena potravín na Islande

Hneď na úvod – nemá zmysel brať jedlo zo Slovenska na Island. Na Islande je hneď niekoľko obchodných sietí, v ktorých si pohodlne nakúpite – Bónus, Netto, Krónan, 10 to 11, Iceland a ďalšie. Niektoré obchody sú drahšie (napr. 10 to 11, pretože ho častejšie nájdete skôr v centrách), niektoré sú lacnejšie napriek tomu, že sú otvorené 24/7 – napr. Iceland. My sme radi nakupovali práve v Bónuse, v ktorom sa ceny približovali tým slovenským. Bónus nájdete poľahky vďaka jeho výrazne žltému brandu. Ovocie a zelenina sú približne o 50-100% drahšie v porovnaní so Slovenskom, mäso je na tom približne rovnako, syry sú drahšie miestami aj trojnásobne. Všetky ostatné veci sú však v priemere drahšie iba o 10-30%, takže bežný nákup tu spravíte napriek tomu relatívne pohodlne – cereálie, jogurty (odporúčame islandský Skyr), mlieko, pečivo, párky, pizza, údený losos…

Ako sme dostávali zmiešané informácie o cenách na Islande, po vstupe do Bónusu sme zostali milo prekvapení – ceny sú znesiteľné. Priemerne sme za nákup nechali asi o 30% viac, ako by sme platili na Slovensku – samozrejme za predpokladu, že sme sa sa orientovali na tie lacnejšie potraviny. Oplatí sa kvôli tomu brať si zásoby zo Slovenska? Podľa môjho skromného názoru neoplatí, pretože môžete za neveľkú prirážku ochutnať množstvo lokálnych dobrôt. Na druhej strane sa bez hanby priznávam, že sme niekoľkokrát večer zalievali „vifonku“ horúcou vodou, pretože by varenie bežnej zeleninovej polievky vyšlo výrazne drahšie. Ak by ste si chceli porovnať ceny čohokoľvek na Islande v porovnaní so Slovenskom, odporúčam stránku numbeo.com, ktorá zbiera dáta práve od domácich a porovnáva ich s našimi cenami. Podľa dát v tejto stránky je bežný život na Islande (vrátane nákupov, dopravy, služieb, zábavy…) o 121% drahší ako na Slovensku – takže viac ako dvojnásobne! Ak však patríte do kategórie skromnejších cestovateľov, pre ktorých sú zážitky hodnotnejšie ako preplnený žalúdok, nemusíte sa cien v potravinách na Islande obávať.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Reštaurácie – ceny na Islande

Pre bežného Slováka sú ceny v reštauráciách tak trocha nedostupné – jedno jedlo v priemernej reštaurácií stojí medzi 15 až 20 eurami, za trojchodové menu pre dve osoby v bežnej reštaurácií necháte medzi 60 až 90 eurami. Za bežnú kávu (prípadne capuccino) zaplatíte 2-3 eurá, voda či kola sa hýbe v podobných sumách. Napriek tomu sme si raz za dva dni sadli k lokálcom a vyskúšali ich vyhlásené hamburgre a polievky. Vedeli ste, že na Islande nie je ani jeden McDonald’s? Nie, že by to tento svetoznámy fastfood na Islande neskúšal, ale po pár rokoch prevádzky sa stiahol – domáci totiž milujú svoje hot-dogy a hamburgery – tieto dve jedlá zoženiete takmer v každom mestečku.

Ubytovanie (Airbnb & Booking.com) – ceny na Islande

Vydať sa na Island v zime má jednu zásadnú výhodu – nie je tu toľko cestovateľov, takže ubytovanie zoženiete poľahky a ceny nie sú tak vysoké. Práve naopak, z ubytovania cez Airbnb & Booking.com sme boli doslova nadšení. Spali sme na piatich rôznych miestach na celom ostrove a priemerná cena ubytovania bola… 25 eur na osobu a noc. Veľa? Vôbec nie! Skúste si v tejto cene zohnať rozumné ubytovanie na Slovensku 🙂 Omnoho dôležitejšie je však to, aké ubytovanie sme v tejto cene dostali.

Bookovali sme približne 2 týždne pred príchodom, 4 ubytká boli cez Airbnb, jedno cez Booking.com. Cestovali sme štyria, hľadali sme od hostelov až po samostatné byty – nemali sme žiaden špeciálny „deal“, bookovali sme to, čo prišlo. Ubytovania som sa osobne trocha ob8val, na rôznych forách som čítal, že si treba so sebou brať spacák, lebo vás domáci „skasnú“ aj za posteľnú bielizeň. Realita bola obrovským prekvapením – v Reyjkaviku sme cez Airbnb bookli „byt“, čo pre domácu znamenalo dvojposchodový kompletne zariadený rodinný dom s obrovskou spoločenskou miestnosťou, niekoľkými izbami s podlahovým kúrením. V Akureyri nás privítala milá pani v novučičkom apartmáne priamo v centre mesta, no a perličkou bol hostel The Barn. Luxusnejší hostel som azda ešte nevidel! A skutočne sme nedali za ubytovanie v priemere viac ako 25 eur za osobu a noc! 🙂

Cena benzínu a nafty na Islande

Ceny pohonných hmôt výrazne závisia od aktuálneho kurzu. Pri našom tripe bol kurz 1 eur = 133 ISK, čo v daných cenách zodpovedalo cene približne 1,7 eura za liter benzínu a nafty. Rok dozadu boli tieto ceny o približne 30% nižšie. Sieť čerpacích staníc (napr. N1) je pomerne rozšírená, nemusíte sa obávať, že by ste zostali niekde „visieť“ s prázdnou nádržou. Samozrejme sú úseky, na ktorých nie je dlhšie po ruke pumpa, napr. na severovýchode je jeden takýto približne 150 km úsek. Vždy je však takýto úsek jasne označený.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Ďalším prekvapením boli pre mňa ceny ostatných tovarov na pumpe. Na Slovensku ste zvyknutí, že je všetko na pumpe miestami aj niekoľkonásobne drahšie ako v bežných obchodoch. Na Islande sú ceny snackov či nápojov na čerpacích staniciek také isté, ako v obchodoch.

Prečítaj si tiež