Ako a kde absolvovať kapitánsky kurz? Detailný prehľad (+porovnanie cien)

od jozo

Keď som pred pár rokmi objavil čaro dovolenky na jachte, netušil som ešte, že sa začiatkom roka 2019 hecnem a prihlásim sa na kapitánsky kurz. Ako to celé prebieha? Ktoré teoretické skúšky treba absolvovať, z čoho pozostávajú? Čo to všetko stojí? Pripravili sme pre vás detailný prehľad.

Kapitánsky kurz – v skutočnosti je celý názov Kurz veliteľa námorného rekreačného plavidla kategórie C, ale zjednodušene tomu radšej hovorme kapitánsky kurz – cieľom je môcť si prenajať jachtu niekde v Chorvátsku (alebo kdekoľvek vo svete) a vydať sa na more do vzdialenosti max. 12 námorných míľ od pobrežia. O jachtingu som toho veľa nevedel a keďže sa rád učím nové veci, začal som hľadať, čo všetko kapitánsky kurz obnáša.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hanka & jozo (@cestujemespolu) on

Prečo jachting?

Je to jedna z najlacnejších dovoleniek, akú môžete absolvovať. Začiatkom sezóny vás týždeň all-inclusive s prenájmom lodi, dopravou, jedlom a pitím vyjde cca 400-450 eur. Treba si dať samozrejme pozor na výber posádky, lebo trávite dosť času v kruhu ľudí na obmedzenom priestore. Bežne sa na lodi pohybuje 6-8 ľudí a predstavte si, že priestoru máte približne ako v 1-izbovom byte. A samozrejme musíte mať k dispozícii v okruhu priateľov skippera (kapitána) – človeka, ktorý má povolenie/licenciu na vedenie takéhoto plavidla. A to bol aj môj cieľ, získať toto osvedčenie. Predtým, ako sa vrhnete na kapitánsky kurz odporúčam absolvovať aspoň jeden jachtingový trip s kamošmi alebo inou posádkou a celú tu atmosféru si vyskúšať. Niekomu to ulahodí takmer okamžite, no môže sa stať, že vám takýto spôsob trávenia voľného času nebude práve najpríjemnejší (napr. už len vďaka morskej chorobe, ktorá sa môže/nemusí dostaviť).

Viac k téme cenovej dostupnosti jachtingu si môžete prečítať v našom článku Týždeň na jachte iba pre bohatých? Naopak, môže to byť vaša najlacnejšia dovolenka!

Hor sa do hľadania ponúk

Kapitánsky kurzov je viacero, existujú rôzne kategórie. V zásade hľadám kapitánsky kurz, pri ktorom si budem môcť požičať jachtu (najbližšie v Chorvátsku, ideálne však kdekoľvek vo svete) a budem sa môcť plaviť do vzdialenosti 12 míľ od pobrežia s loďou do dĺžky 24 m (čo na začiatok a dovolenkový režim úplne, ale úplne stačí).

Pri googlení narazíte na ponuky od rôznych spoločností. Od kurzu vodcu malého plavidla, cez rôzne kategórie námorného rekreačného plavidla až po kurz rádiotelefonistu. Keďže na úvod netuším, čo všetko to reálne obnáša, začínam zháňať informácie – práve vyššie spomenutá kategória „C“ je to, čo dnes hovorovo vo väčšine prípadov nazývame kapitánskym kurzom. „B“-čko sú potom skúsenejší kapitáni s povolením plávať do vzdialenosti 200 Nm od pobrežia a kategória „A“ už je následne bez míľových obmedzení. Späť teda ku Kurzu veliteľa námorného rekreačného plavidla kategórie C – na Slovensku nájdete množstvo ponúk rôznych spoločností:

  • Kapitanskykurz.sk ponúka mnou hľadaný kurz za 349 eur
  • Lodicak.sk nemá zverejnené ceny za kapitánsky kurz, ale cena by mala byť podobná
  • Maxo.sk ponúka tento kurz za 350 eur
  • Yachter.sk taktiež za 350 eur
  • YachtAcademy.sk rovnako za 350 eur
  • …a rôzne inzeráty na bazos.sk nájdete niekde od 270 eur 🙂

Cenové vytriezvenie = pripravte si niečo cez tisícku

Fajn, vyzerá to, že trh je „harmonizovaný“ a nebude treba vyberať na základe ceny. Rozhliadam sa teda po odporúčaniach u známych a dostávam tip (od dlhohoročného kapitána), ktorý mi odporúča Yachter.sk. Volám a začínam sériou všetkých najzákladnejších otázok, pretože sa v tento moment v názvosloví a celkových požiadavkách dosť strácam. Trpezlivá majiteľka mi na druhej strane všetko vysvetľuje, volám kamošovi, či sa nechce pridať a za týždeň sme obaja prihlásení 🙂

Pred samotným prihlásením však príde vytriezvenie, pretože 350 eur má od momentu, keď dostanete do rúk preukaz, slušne ďaleko… približne asi tak trojnásobne ďaleko 🙂 Samozrejme sa všetky informácie dozviete pred prihlásením, celý proces je transparentný. Na vysvetlenie, čo všetko potrebujete absolvovať, aby ste reálny kapitánsky preukaz dostali:

  1. Absolvovať teoretickú skúšku (4 dni) Kurzu veliteľa námorného rekreačného plavidla (350 eur) + 40 eur za kolky za štátnu skúšku, ktorá je v iný deň. V Yachter.sk sa teoretická skúška koná typicky v termínoch štvrtok-nedeľa, takže tu stačia 3 dni voľna celkovo aj so skúškou. Podľa informácií od ďalších už kapitánov sú aj firmy, ktoré teóriu zvládajú za 2,5 dňa.
  2. Absolvovať teoretickú skúšku rádiotelefonistu (trvá jeden deň a slúži na to, aby sme mohli obsluhovať vysielačku na lodi) – 100 eur 20 eur za kolky za štátnu skúšku, ktorá je v iný deň, takže dva ďalšie dni dovolenky, keďže v mojom prípade pripadli oba termíny na pracovné dni.
  3. Potvrdenie od lekára, že ste spôsobilý… (23 eur)
  4. Praktická časť. Tu máte viacero možností – buď dokladujete naplávanie aspoň 200 Nm (a jasné, že sa to dá ľahko „ofejkovať“), alebo si skúšku spravíte na Dunaji alebo v Čunove za cca 100 Eur alebo vycestujete do Chorvátska na týždňový praktický kurz, ktorý stojí cca 530 eur + náklady na dopravu a stravu + sa skladáte na dopravu a stravu pre kapitána (zaokrúhlene všetko spolu pri troche skromnosti okolo 700 eur). Keďže som tak trocha poctivec a neviem si úplne predstaviť, ako by mi prax v Čunove úplne pomohla v Chorvátsku pri reálnom prenájme lode, zvolil som týždňový praktický pobyt v Chorvátsku.

Spočítajme to – 1233 eur je konečná suma. Niečo približne 3-násobne viac ako 350 eur, ktoré nájdete v ponukách. Nemám to organizátorom kurzov za zlé, to vôbec – všetky poplatky sú na stránkach uvedené, len si to ako laik na úvod pred kurzom neviem úplne spočítať.

Jasné, že môžete ušetriť absolvovať praktickú časť aj na Slovensku, čo má podľa mňa asi takú „kvalitu“ akoby ste si pri vodičáku trénovali parkovanie na bicykli. Zobral som to poctivo a bol som na tento výdavok psychicky pripravený 🙂 Jediné, čo ma mrzí, že som na Slovensku neobjavil jedinú firmu, ktorá by túto cenu mala na svojej stránke uvedenú ako kompletnú a konečnú. Príde mi fér, ak by mi niekto v telefóne povedal – „viete, bude vás to stáť celé niečo cez tisícku“ vs. „za 350 eur ponúkame kurz…“ – a možno som iba tak trocha naivný 🙂 Alternatívou sú české spoločnosti, ktoré ponúkajú vybrané teoretické aj praktické časti miestami o niečo (niekedy aj výrazne) lacnejšie, na druhej strane je zas otázne cestovanie, ktoré tiež zaberie istý čas.

Ako dlho to celé trvá? Kedy sa treba prihlásiť?

Termínov na teoretické skúšky (KNVRP, Rádiotelefonista) aj praktické skúšky (na Slovensku, v Chorvátsku) nájdete na Slovensku desiatky, je len na vás, ako si vyskladáte ich časovú následnosť. Odporúčam však prihlasovanie na kurzy riešiť v dostatočnom predstihu, o kapitánske kurzy je posledné roky na Slovensku pomerne veľký záujem a dobré termíny sa rozchytajú vcelku rýchlo. Prvýkrát som sa začal vážnejšie zaujímať o kapitánsky kurz v januári 2019, teoretickú časť som absolvoval v apríli a hneď na to sme aj vyplávali na praktickú časť do Chorvátska, takže som v priebehu 2 mesiacov získal aj samotné osvedčenie. Po zložení teoretickej skúšky však máte 2 roky na to, aby ste zavŕšili aj praktickú časť a nie je vôbec ojedinelé, že si niekto celý kapitánsky kurz (teóriu aj prax) natiahne v rámci svojich pracovných povinností aj na celý rok.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hanka & jozo (@cestujemespolu) on

Z čoho pozostáva teoretická časť a skúška z nej?

Keď som dorazil do učebne Yachteru, potešila ma príjemná atmosféra a nálada všetkých zúčastnených a skoro mi padla sánka, keď som uvidel to skriptum, ktoré nás čakalo na štúdium – challenge accepted 🙂 Vo výsledku sú to všetko veľmi zaujímavé témy a oblasti, ktoré určite rozšíria obzory vašich všeobecných znalostí a odporúčam prísť na tieto štyri dni oddýchnutý s cieľom načerpať toho čo najviac (bude sa to v praxi hodiť). Predmety, ktoré sú súčasťou výučby:

  • Námorné právo – veľmi zaujímavá oblasť aj s výkladom histórie a vývinu tohto práva.
  • Navigácia – dôležitá súčasť, tento predmet ma asi najviac zaujal – navigačné znaky, mapy, ako sa navigovať bez GPS…
  • Meteorológia – extrémne dôležitá súčasť, zároveň tak trocha ťažšia na uchopenie, keďže sa dá lepšie pochopiť najmä rokmi praxe.
  • Angličtina – na úvod som si hovoril, že toto bude „brnkačka“ a bolo to najväčšie prekvapenie – stovky námorných výrazov, ktoré nemáte odkiaľ vedieť.
  • Plavebná náuka – taký ten typ predmetu, ktorý viete, že „musíte“ absolvovať (súčasti vznetového motora, vztlakový režim plavby, metacentrum…).
  • Zdravoveda – veľmi dobré osvieženie všetkého základného spojeného so záchranou života. Len mi je ľúto, že sme nemali možnosť si prakticky znova vyskúšať oživovanie, aj keď „Anču“ sme na kurze mali.

Ako dlho sa trvá toto všetko naučiť a ako prebieha skúška?

Ak budete štyri dni relatívne čerství a jednotlivé témy vás budú zaujímať, stačí si následne skriptá 2-3-krát prečítať a skúšku bez problémov zložíte. „Prečítaním“ myslím vyhradiť si na to niekoľko večerov, kedy sa do jednotlivých tém skutočne zahĺbite. Pre mňa to boli 2 večery návratu do vysokoškolských čias a riadne ponamáhanie šedej kôry 🙂

Samotná skúška sa skladá pred štátnou komisiou, keď pred každým členom skladáte písomnú aj ústnu skúšku. Na vypracovanie písomnej časti (zo všetkých predmetov naraz) máte 3 hodiny, čo je dostatočný čas. Nasleduje ústna skúška pred jednotlivými členmi komisie, keď každý člen zastupuje jeden skúšaný predmet. Niektorí prednášajúci sú zároveň skúšajúcimi a musím povedať, že sú to odborníci a veľmi milí ľudia, ktorých cieľom nie je vás potopiť, ale skutočne naučiť. Aj keď sme sa často pýtali počas teórie možno banálne otázky, vždy sme dostali trpezlivú odpoveď. Takže za teoretickú časť palec hore, môžem len odporučiť. S tou praktickou časťou je to už ale o „kúsok“ horšie…

Praktická časť – týždeň v Chorvátsku

Je začiatok sezóny, ideálne obdobie pre „kurzistov“ – na mori minimum lodí, voľné móla, perfektné na cvičenie. Partia piatich budúcich adeptov sa spolu so skúseným kapitánom (doslova morským vlkom) vydávame autom do Chorvátska. Preberáme 8-miestnu športovejšiu jachtu a vydávame sa na more. Počasie nám veľmi nepraje, 5 dní zo 7 pomerne výdatne prší, napriek tomu máme snahu a chceme sa čo najviac naučiť.

Veľmi dôležité je oblečenie, najmä na začiatku sezóny – určite si požičajte kompletné jachtárske oblečenie (bunda, nohavice, gumáky).

Kormidlovať jachtu je niečo úplne iné ako šoférovať automobil. Musíte tu počítať s vetrom, prúdmi, každá jachta reaguje inak na kormidlo, inak zaberá spiatočka a potom to ešte len začne – práca s plachtami 🙂 Je to veľká alchýmia a na úvod som z toho trocha nesvoj, zároveň je to vzrušujúce to všetko zažiť a učiť sa. Prvé dni trénujeme trocha prácu s plachtami, niekoľkokrát nacúvanie na prázdne mólo či bójku. Kritické momenty (pristávanie do plnej maríny, vyplávanie z plnej maríny) sme si vyskúšali iba raz, aj to iba ku kraju móla 🙁 Viazanie uzlov nám bolo ukázané až v momente, keď sme si o to požiadali. Niekde v polovici týždňa na vode som sa začal zamýšľať, či som ja iba tak zbytočne náročný, alebo… za celý týždeň som nemal kormidlo dlhšie v ruke viac ako 45 minút. Žalostne málo na to, aby som si trúfol (aj keď teraz už s papiermi) požičať si jachtu bez skúsenejšieho kapitána, nie to si zobrať na zodpovednosť ďalšie životy – a myslím si, že priestor na učenie bol, len vôľa akosi chýbala.. Mrzí ma to, ale takto som si praktický výcvik (za nemalé peniaze) skutočne nepredstavoval. A možno mám iba ja prehnané očakávania. Takže suma sumárum, za mňa sklamanie a premárnený čas. Aspoň som spoznal niekoľko veľmi milých a zaujímavých ľudí 🙂

Týždňový praktický výcvik na mori je zakončený potvrdením o naplávaní zákonom požadovaných 200 Nm. Tento dokument ide spolu s ostatnou hŕbou papierov (teoretická skúška, potvrdenie od lekára, žiadosti, fotografie…) na Námorný úrad Ministerstva dopravy a o niekoľko týždňov na to získate 2 preukazy – licenciu veliteľa námorného rekreačného plavibla a licenciu rádiotelefonistu. A teraz už hor sa jachtovať a trénovať 🙂

Prečítaj si tiež