Recenzia: štýlové a komfortné slúchadlá na cesty

od jozo

Sony h.ear on – slúchadlá, ktoré zaujmú svojim štýlom, komfortom a veselými a pritom príťažlivými farbami. A vďaka svojmu skladateľnému dizajnu sa zmestia aj do menšieho batohu na cesty. Cestovať sa dá aj štýlovo 🙂

Každý z nás si rád na cesty zbalí niečo na počúvanie – ale ako počúvať na cestách hudbu tak, aby ste si užili kvalitný a hlasný zvuk, ale zároveň neotravovali parťáka vedľa, ktorý si chce pospať? Možnosti sú prakticke dve – slúchadlá do uší (ear-pods) alebo väčšie, poriadnejšie sláchadlá s hlavovým mostom. Potrebujete síce na ne viac miesta v batožine (aj to sa dá vyriešiť), avšak nič vás netlačí v učiach, zvukový prejav je výrazne lepší a aj po dlhých počúvaniach hudby vás nič v/na ušiach netlačí.

Jedny takéto slúchadlá sme si na mesiac vyskúšali – Sony h.ear on (pekná slová hračka, však?) s modelovým označením MDR-100AAP sú verziou slúchadiel s káblom v oficiálnej cene 182 eur, ale hravo sme ich vďaka porovnávačom cien našli už v cene pod 120 eur. Sony ponúka aj bezdrôtovú verziu takmer identických slúchadiel (v cene však cez 300 eur), ale nabíjať ďalšie zariadenia na cestách môže byť trocha nepraktické.

Štýlový vzhľad a najmä komfortný a poľahky nastaviteľný hlavový most som vnímal ako najvyššiu výhodu týchto slúchadiel. V odbornej tlači sa to nazýva circumaurálne slúchadlá (over-ear). Nie som žiaden hudobný fajnšmeker a nevzrušujem sa nad detailnými technickými parametrami (40 mm budiaca jednotka, rozsah 5 – 60 000 Hz, citlivosť 103 dB/mW, impedancia 24 Ohm), skôr hodnotím podľa subjektívneho pocitu. A ten bol veľmi príjemný – rozumné basy, až dostatočne hlasité prehrávanie, čistý zvuk a hlavne pri nasadení na hlavu ušné klapky výborne obopli uši, takže čiastočne stlmili aj hluk okolítého prostredia. Pri práci rad počúvam akustické verzie najrôznejších skladieb a mal som pocit, že Sony h.ear on to majú rovnako radi 🙂 Stačí ich nasadiť a hneď sa môžete ponoriť do vášho vlastného sveta. Kto by to nemal rád?

Potešili ma však dve drobnosti, ktoré ušetria každodenné šedivenie vlasov – ryhovaný dizajn káblov braní ich zauzleniu (skutočne to funguje) a na 1,2 metra dlhom kábli je integrovaný všesmerový mikrofón s tlačidlom prijatia a ukončenia hovoru. Takže ak počúvate hudbu zo smartfónu (Spotify, Deezer a pod), netreba dávať kvôli telefonátom slúchadlá hore-dole, len si dajte pozor, aby ste zbytočne nekričali, keďže vám slúchadlá čiastočne odhlučňujú okolie 🙂 Súčasťou balenia je aj puzdro, keďže model h.ear on je skladateľný, takže sa aspoň v batohu nepoškriabu.

Sony vsadilo okrem kvalitného zvuku aj na štýlový vzhľad – elegantné kontúry sa páčia rovnako dámam, ako aj pánom. A na výber máte 5 farebných spracovaní:

  • limetkovo žltú
  • smaragdovo modrú
  • tmavú čiernu
  • sýto ružovú
  • a ohnivo červenú

Na záver ešte jedno oficiálne video z predstavenia z dielne Sony:

A aby sme nezabudli aj na detailnejšie technické parametre:

Prečítaj si tiež