Trieste: 9 miest, ktoré musíte vidieť, zažiť a navštíviť

od jozo

Neveľké mesto (niečo cez 200 000 obyvateľov) na severovýchode Talianska leží na križovatke latinskej, slovanskej a nemeckej kultúry. Prístavné Trieste leží na kopci a zároveň pri mori, väčšinu roka teploty vystúpia cez 20°C a takmer nikdy neklesnú pod nulu 🙂 Na prezretie si tohto mestečka a nasatie jeho atmosféry vám postačia 1-2 dni. Pozrite si našich 10 tipov na miesta, ktoré musíte v Trieste vidieť, zažiť a navštíviť!

Piknik pri rímskom amfiteátri

Začnite netradične v historických uličkách, kde objavíte na tomto mieste polo-zrúcaninu rímskeho amfiteátra, v ktorom sa však ešte dnes hrávajú predstavenia a vy sa môžete posadiť doslova na kus histórie. Ak sa práve nekoná žiadne predstavenie, v neďaleko supermarkete (pozrite sa smerom vľavo od pamiatky) si kúpte pár snackov, posaďte sa jednoducho na ulicu a dajte si piknik s priateľmi.

Piazza Unità d’Italia

Kolosálne štvorcové námestie je čerešničkou stáročnej histórie Trieste, z ktorého máte výhľad priamo na more (mapa). Ide v skutočnosti o najväčšie európske námestie pri mori. Priamo na námestí sa nachádza radnica a niekoľko palácov – každý s unikátnou architektúrou. V Trieste sa často budú vaše zraky uberať práve smerom nahor, každá budova je čímsi iná.

Molo Audace

Keď sa postavíte chrbtom k námestiu Piazza Unità d’Italia, zrak vám padne na otvorené more a móla kolmé na breh Trieste (mapa). Zoberte priateľku/ženu/milenku za ruku a prejdite sa po romantickom kamennom, 300 m dlhom móle Molo Audace. Odporúčame sem zájsť na večer, keď scenériu historického mesta dotvárajú teplé tlmené svetlá ulice. Priamo na móle sú obrovské mooringové úchyty a keď budete mať šťastie, uvidíte tu zaparkovanú niektorú z majestátnych výletných lodí.

Piazza della Borsa

Druhé najznámejšie a najväčšie námestie v Trieste bolo bývalým ekonomickým centrom mesta (mapa) – symbolom tejto doby je budova rímskeho štýlu s majestátnymi stĺpmi – obchodná komora. Dnes priamo na ňom a v jeho okolí nájdete desiatky domácich reštaurácií. Ak sa vám tu zapáči, dajte si drink, no s jedlom ešte počkajte, máme pre vás lepší tip.

Eataly

Keď sa budete prechádzať marínou v Trieste, padne vám zrak na veľkú budovu v tvare kocky s obrovským nápisom Eataly (mapa). Trojposchodová budova je netradičným nákupno-reštauračným miestom, kam vám odporúčame zájsť. V suteréne si milovníci vína môžu nechať poradiť s výberom z tisícok fliaš, na prízemí a prvom poschodí je supermarket s reštauráciou, ktoré sú tak trocha netradičné – prídete, nakúpite si na čo máte chuť a rovno si to v reštaurácii aj zjete 🙂

Miramare Castle

Fotogenické miesto iba 15 minút autom severozápadne od Trieste. Hrad z 19. storočia je tvorený akoby včera vyčistený bielymi hradnými múrmi a je obklopený veľkými zazelenanými záhradami. Kedže leží priamo pri mori, viete si predstaviť tej výhľad pri západe slnka (mapa).

Canale Grande di Trieste

Späť však do Trieste, keď v histórii zájdeme ešte do 18. storočia. Tovar vtedy prichádzal do mesta loďami a aby to mali námorníci jednoduchšie, vybudovalo mesto asi 200 m dlhú vodnú cestu až priamo do mesta. Nie sú to Benátky, no pár mostíkov vám dopraje príjemný pocit a priestor na zaujímavé fotografie. Navyše je Canale Grande obklopené množstvom kaviarničiek na posedenie a oddych (mapa).

Life

Lokálny bar, na ktorý sme narazili náhodou pri túlaní sa mestom. Nazreli sme dovnútra a tušili sme, že sme správne. Platíte iba za drinky, ktoré si objednáte (napr. Aperol Spritz 4,50 eur) a všetko jedlo a snacky, čo sú na bare (olivy, cestoviny, sušené paradajky, bruscettky, šunka a množstvo ďalšieho) sú na účet podniku. Ak chcete mať pocit, že aj pri jednom drinku dokážete mať nadštandardnú a milú obsluhu, zájdite sem – mapa.

Zátoka pri mestečku Sistiana

Keď budete odchádzať z Trieste, namierte si to severovýchodne do mestečka Sistiana (mapa). Po 20 minútach objavíte zátoku s pobrežnými domčekmi a plážami, ktoré akoby príroda ponorila do vnútra zátoky.

Portopiccolo

Prečítaj si tiež