Milan Dzilsky: Chicago – mesto vetra (tipy na lokálne reštaurácie)

od Milan Dzilsky

O chicagu je už napísaných milión cestopisov, itinerárov a sprievodcov, ktoré vám ukážu Willis Tower alias Sears Tower, Water Tower a kopec ďalších. Chicago však nie je známe len ako mesto vetra, ale aj svojou kuchyňou a pár reštaurácií vám aj odporučím z vlastnej skúsenosti.

S pomocou domácich som navštívil aj miesta, ktoré som im dávnejšie spomenul, že chcem vidieť a medzičasom som na ne aj zabudol. Kde inde začať ako pri centre a Millenium parku, ktorý sa preslávil svojom Cloud Gate – striebornou 110-tonovou skulptúrou, ktorá naozaj stojí za návštevu. Priestor plný zelene, ľudí a častokrát rôznych akcií a stánkov s rôznymi jedlami. V blízkosti sa môžete poprechádzať a navštíviť Shedd Aquarium, The Field Musem či Adler Planetarium (k tomuto priestoru sa ešte vrátim na konci článku s tipmi, kedy sem prísť). Určite je to priestor, kde sa dá kľudne stráviť celý deň s deťmi a nebudete to ľutovať.

Ďalšou klasikou v meste a „must see“ je určite NAVY Pier. Tento rok tam pribudlo aj ruské koleso s vyhliadkou. Okrem zábavy pre deti tu nájdete aj množstvo reštaurácií. Jednou z klasík, ktoré ja osobne mám rád, je Bubba Gump Shrimp Co. – kto by to nepoznal z filmu Forrest Gump 🙂

Veľmi zaujímavým priestorom je Chicago River Walk. Kopec reštaurácií a kaviarničiek. Dá sa zobrať okružná plavba s výkladom o meste. Môj prvý tip je podnik Dick’s Last Resort Chicago. Reštaurácia s neštandardnou obsluhou plnou sarkastických hlášok a narážok. Ak ste neni citlivka a dokážete sa zabaviť aj na vlastný účet, odporúčam. Ja som sa na ich vtipoch veľmi zabavil.

Keď ste pri Chicago River, ste vlastne v oblasti rôznych ďalších reštaurácií a hotelov. Ďalšou známosťou chicaga je Giordanos a ich The Best Stuffed Pizza. Je to v podstate taký pizza double decker. Dve poschodia cesta, prekladané ich vlastnými ingredienciami. Majú asi 3 veľkosti a preto vám radím, ak ste 4 osoby, určite vám stačí small size. Viac ako dva kúsky sme nedali ani jeden z nás a zo small ich máte na pekáči 8 ks!

Ďalším famózym priestorom je Lake Shore Drive a Fosters Avenue Beach – parky pozdĺž celého pobrežia Michiganského jazera. Miesto kde sa dá zašportovať zbehnúť do Lincoln Park ZOO a to úplne zdarma. Naozaj, neplatí sa tu žiadne vstupné.

Ak ste športový fanúšik, možno sa budete mať chuť pozrieť na Wrigley Field štadión a zhliadnuť baseball, domáce miesto pre Chicago Cubs. Ja som si ho obľúbil vďaka domácim. Majú veľmi silnú a vernú bázu fanúšikov, ktorí ich neopustili, ani ked sa im naozaj dlhú dobu nedarilo. A dlhá doba neznamená par zápasov, ale pár sezón. Štadión pochádza z roku 1914 a je známy brečtanom, ktorý obrástol klasické červené tehly. Je to miesto, kde je naozaj príjemné zažiť pravý americký baseballový zápas. Samozrejmosťou je aj NBA a ich Chicago Bulls či NHL a Chicago Blackhawks v United Center aréne. Zápasy tu nie sú len o športe, je to celá show, ktorá vás ma zabaviť, vtiahnuť do deja, aby ste sa ani chvíľku nenudili. Ja som jednoducho fanúšikom toho, ako to tam chlapci robia.

Späť však k jedlu – nikdy som nebol fanúšikom grilovaných rebierok, je to však vec, ktorá sa vo mne v Chicagu radikálne zmenila. Vďaka relácii na foodnetwork s Guy Fieri, ktorý navštevuje rôzne malé klasické americké reštaurácie, som objavil aj Smoque BBQ. Reštaurácia je menšia a veľmi pekne, jednoducho zariadená. Základom je, že dajú možnosť, aby si zákazník vybral či preferuje poctivo prerastené rebierka alebo čisto mäsové. Ja zrovna tie prerastené nemusím 🙂 Sám som neveril, ako som tieto rebierka zhltol… proste to musíte zažiť na vlastnej koži. Avšak pozor, v lete sa vám môže stať, že tu bude rad aj na dve hodiny a po tomto čakaní vám zahlásia, že rebierka na dnes sú už vypredané (toto sa dá obísť telefonickou objednávkou a vtedy vám pripravia vašu porciu na vami zvolený čas).

Ďalšou chicagskou špecialitou je „chicagský hotdog“, ktorým sa hrdí Portillo’s Hot Dogs. Dá sa tu vziať aj take away. Kým sme došli domov, boli sme takí hladný, že som úplne zabudol aj fotku ich hotdogov spraviť, takže pardón 🙂 Podnik založili v 1963 s jedným pojazdným stánkom, o 4 roky neskôr otvárajú prvú budovu reštaurácie, v roku 1983 prvý drive through a v 1985 už o nej píšu vo Forbes. A tí, ktorý majú chuť a nie sú zrovna v Chicagu si môžu svoju franchisu nájsť aj inde v USA. Určite nebude ľutovať!

Ak ste fanúšikmi komiksových filmov, určite sa prejdite a prevezte po Wacker Drive. Je to cesta pod budovami Chicaga, kde sa natáčali aj scény Batmana. Chicago sa stalo útočiskom filmárov pre Batman Begins (2005) a The Dark Knight (2008). Ak sa trocha uvolníte a dovolíte svojej mysli popustiť fantáziu, tak si len dávajte pozor, aby ste na Wacker Drive nezačali naháňačku ako Batman, sú tam dosť striktné rýchlostné limity. Rovnako ak sa preveziete na Chicago Loop, vyvýšenej jednokoľajke, spomeňte si na zábery z Batman Begins, kde otec Bruceovi vysvetľuje, ako mesto trpí a ako sa Waynovci snažia mestu pomôcť. Pár filmárskych postprodukčných efektov a z Chicaga sa stal Gotham City…

Pár tipov na záver

  • Willis Tower – choďte tam 2 hodiny pred zotmením, uvidíte dve tváre mesta, za dňa aj tmy
  • Adler Planetarium – navštívte ho v noci, za najväčšej možnej tmy a pekného počasia súčasne, získate krásny pohľad na rozsvietené mesto
  • Untouchable Tours – https://gangstertour.com/ ak chcete vidieť mesto inak 🙂
  • Six Flagswww.sixflags.com/greatamerica – čo by to bolo za návštevu USA a nevidieť aj nejaký zábavný park. Hlavne keď je jeden vzdialený menej ako hodinu jazdy severne od Chicaga 🙂
  • Premium Outlet Boulevard – áno, áno, chodí sa sem aj nakupovať a kto nevydrží bez nákupu, môže zbehnúť aj sem

Fotogaléria

Prečítaj si tiež