Recenzia: oáza pokoja a oddychu v Pokhare (+3x 360° video)

od jozo

Po dvoch týždňoch cestovania a nočných presunov sme v nepálskej Pokhare hľadali miesto, kde by sme si oddýchli a na chvíľu vypli. A ak sme hľadali miesto pokoja, našli sme doslova oázu oddychu – The Pavilions Himalayas. 3 km od centra Pokhary sa v údolí medzi himalájskami kopcami nachádza 15 domčekov na ploche dvoch hektárov, ktoré priamo susedia s domácimi farmami. A v ktorých nájdete dokonalé útočisko a pokoj. Pozrite sa s nami do vnútra najnovšieho luxury boutique hotela, ktorý je jediným 100% eco hotelom v Južnej Ázii.

thepavilions01Taxikári veľmi nevedia, kde sa The Pavilions Himalayas nachádza, musíte ich trocha navigovať. Prípadne z letiska pre vás vedia prísť aj vrtuľníkom a pristáť s vami na vlastnom heliporte 🙂 Najmladší nepálsky súrodenec rodiny The Pavilions (ďalšie sú v Phukete, Amsterdame či na Bali) pozostáva z 15 domčekov, z ktorých je 5 dvojposchodových a 10 jednoposchodových, každý s krbom, stovkami satelitných kanálov, vlastnou jacuzzi, kuchynkou s minibarom a najmä obrovskými gaučami a posteľami, v ktorých oceníte na indicko-nepálske pomery dokonalú čistotu.

Spať budete ako malé deti, teda minimálne my sme a po 14-tich dňoch cestovania bolo toto prvé miesto, kde sme nepotrebovali štuple do uší, aby sme mohli snívať. Prírodné drevo použité všade, kde sa pohnete vás doslova núti vyzuť sa a dotýkať sa holými nohami prírody priamo v domčeku. Po odhrnutí závesov si môžete každé ráno užiť spev tamojších vtákov a ak budete mať trocha šťastia s počasím, tak aj výhľad na pohorie Anapurny.

1-IMG_2673

Čerstvý vzduch si užijete vďaka prírodnej ventilácii, v celom rezorte neobjavíte ani jednu klimatizáciu. Pasívny systém stavieb udržuje celoročnú teplou na úrovni 23°C vo vnútorných priestoroch bez ohľadu na to, či je vonku 40°C alebo sú okolité kopce zasnežené.

thepavilions03

Hneď pri vstupe zistíte, že toto je iné miesto, aké akékoľvek iné v Pokhare či Nepále. Hotelová stylistka pochádzajúca z Thajska si dala záležať, aby spojila nepálsku kultúru, moderný aj retro štýl, nezabudla na množstvo kameňa (typického pre tamojšiu oblasť) a dreva. Zároveň spojila celý komplex s okolitou faunou a flórou. Súčasťou hotela ja taktiež domáca farma, ktorá výrazne ovplyvňuje aktuálnu kuchyňu, ktorá je založená na organických potravinách, ktoré vám rastú doslova priamo za chrbtom. Celý rezort riadi veľmi sympatický Rajiv, ktorý má úplne jasno v tom, ako bude jeho rezort fungovať. Nechce sa označovať za 5-hviezdičkový hotel, avšak chce ponúknuť zákazníkov luxus a osobitný prístup, na ktoré budú radi spomínať.

1-IMG_2600

V clubhouse, ktorý je centrálnym bodom celého areálu, si môžete užiť klasické sedenie pod medenými zvonmi alebo sa len tak rozvaliť do závesných kresiel. Druhé poschodie tejto budovy ponúka saunu, luxusné spa a menšiu posilňovňu.

Neprehliadnuteľný je infinity pool kombinovaný s vyhrievanou výrivkou.

Otváracie časy v clubhouse s obrovským krbom veľmi neexistujú, všetko záleží iba na vás. Áno, The Pavilions Himalayas sú určite synonymom luxusu, avšak s úplne iným prístupom k zákazníkovi. Nikomu sa nepreukazujete číslom izby, každý vás pozná po mene a každé ráno vás prvým menom privítajú aj na raňajkách – či už sú pre vás raňajky o 6:00 alebo 12:00 🙂 Zaujímavé je, že celý rezort nie je nijak oplotený či ohradený, môžete sa tam ísť aj len tak prejsť.

Rezort vznikol na pozemku, ktorý patril jednej z neziskoviek (NGO), ktorú riadi v Pokhare Dougles MacLagan, ktorý si našiel v Nepále svoju milovanú ženu. A pokým hotel stavali, dohodli úplne iné princípy fungovania, založené najmä na humanitárnom prístupe. 70% ziskov hotela ide späť do lokálnej neziskovky, ktorá aktuálne stavia iba kúsok od hotela školu, do ktorej budú môcť chodiť všetci domáci. A zároveň sa tak v hoteli môžu pridať k 36-člennému tímu. Ak budete mať chuť, môžete sa ísť na prácu neziskoviek v blízkosti Pokhary pozrieť sami, prípadne pridať ruku k dielu a napríklad učiť nepálske deti angličtinu 🙂

1-IMG_2771

Za hlavným „hubom“ hotela je menšia záhradka s posedením obkolesená 15-timi domčekmi, v ktorých si môžete užívať ticho a spojenie s prírodou. V celom hoteli sa používa iba voda tečúca priamo z hôr a použije sa 3×, kým sa znova zrecykluje. 50 % „vodných“ potrieb rezortu je zabezpečených zberom dažďovej vody, dokonca aj odpadová voda je centralizovaná do nádrže na tvorbu bio paliva – metán odtiaľto sa potom využíva v lokálnej kuchyni. Komplikovaný systém solárnych panelov zabezpečuje 100% autonómiu od elektrickej siete Nepálu, ktorá je neslávne známa svojimi výpadkami. Naopak, hotel vydrží 5 dní aj v upršaných dňoch iba vďaka energii z batérii a solárnych panelov. Nikde v hoteli nenájdete plastové fľaše, iba sklenené – či už na izbe, alebo v hotelovej reštaurácii.

1-IMG_2714

Klientela tohto mladého a odvážneho hotela (otvoreného v novembri 2015) je celosvetová, ľudia sem prichádzajú z rôznych kútov sveta, či už kvôli trekkingu alebo oddychu. The Pavilions Himalayas je síce miestom pre solventnejších klientov, ktorí si uprostred Himalájí chcú užiť pokoj a vydať sa trekking priamo zo srdca tohto pohoria, prípadne pre tých, ktorí prišli zregenerovať telo a dušu. Toto miesto sa nedá inak ako odporučiť!

360° videá a kompletná fotogaléria:

 

Prečítaj si tiež