Náš tip: Kde bývať pri návšteve vodopádov Iguazú

od hanka

Pri návšteve Brazílie sa málokto dokáže vyhnúť gravitačnej sile vodopádov Iguazú. Niet divu. Veď vodopády sú jedným z najväčších divov prírody. Sila ktorou sa masa vody rúti stovky metrov a hukot, ktorý tomu všetkému robí kulisu nás neprestáva fascinovať. Eleanor Roosveltová pri návšteve vodopádov Iguazu údajne potichu pošepla „poor Niagara“ v preklade „chúďatká Niagarské vodopády“. Súdiac na základe mojich dojmov… Súhlasím s Eleanor 🙂

1-IMG_1475

S návštevou vodopádov Iguazú sa však neoddeliteľne spája dilema. Brazílska či Argentínska strana? Ani my sme sa tento otázke nevyhli. Pýtala som sa ju asi každého, kto kedy na Iguazú bol. A výsledok môjho prieskumu: „musíte vidieť obe strany“. Argentínčania držia stranu Argeníne, Brazílčania zas Brazílií a cudzinec by mal optimálne vidieť obe strany, aby dokonale pochopil rozsiahlosť a majestátnosť vodopádov. A samozrejme zaplatil vstup aj na jednej aj druhej strane :). My sme si však niečo nechali aj nabudúce. Veď sem ešte musíme prísť raz aj s deťmi, keď budú :).

Ubytovanie sme mali na Brazílskej strane, pár metrov od zastávky autobusu, ktorý nás odviezol priamo k vodopádom. Obrazne napísané.

Lokalita, dosptunosť, čistota, útulnosť, profesionalita personálu, rýchly internet, biliárd, bazén, geniálne raňajky a príjemná cena. To bolo naše šarmantné ubytovanie v Iguassú Charm Suites.

Hotel asi 100 metrov od autobusovej zastávky odkiaľ sa viete autobusom číslo 120 pohodlne, za asi 20 minút, dostať ako k vodopádom Iguazú tak aj na letisko (15 minút). Cena za lístok 3,40 realov. Cena súkromného odvozu k vodopádom, ak zoberiete ponuku agentúry = 50 realov. Cesta autobusom by však nemohla byť jednoduchšia. Ak budete bývať vo Foz do Iguazu neplaťte zbytočne za súkromnú dopravu. Ušetrite si tieto peniažky radšej na prípadnú návštevu argentínskej strany vodopádov.

Napríklad náš hotel Iguassu Charm Suites ponúkal dopravu k brazílskej strane vodopádov za 50 realov a k argentínskej za 60 realov. Pričom sám recepčný nám odporučil zobrať si k brazílskej strane autobus. V prípade návštevy argentínskej strany je vraj cena 60 realov výhodná, nakoľko na tejto strane vodopádov nepremáva klasická mestská hromadná doprava, ale je zaplatíte podobnú cenu za špeciálny „turist bus“ k vodopádom. Toto však nemáme ešte osobne overené.

Hotelík je situovaný neďaleko centra mesta Foz do Iguazú. S cca 300 000 obyvateľmi je to 7 najväčšie mesto v brazílskom štáte Paraná. Nemôžme síce povedať, že mesto samotné by nás nejako uchvátilo, ale na pár dní sa tu zabavíte. Z hotela do centra prejdete pešo za cca 25 minút alebo taxíkom za 12 realov a max. 5 minút. Na Avenida Brasil sa fajn poprechádzate, nakúpite, dáte si skvelý kebap alebo empanadu a acai smoothie. Hotel Iguassu Charm Suits vie odporučiť niekoľko lepších reštaurácií a zabezpečiť k nim aj odvoz zadarmo. Ak chcete trošku šetriť alebo si chcete pripraviť vlastnú večeru, ani to nie je problém. Iguassu Charm Suites má aj kuchynku pre hostí, kde si môžete pripraviť nejaké jednoduché jedlá. Asi 5 minút pešo od hotela je supermarket srandovne nazvaný „Super Muffato“, kde zoženiete všetko potrebné na dobrú „(almost) home made“ večeru.

Jožko si vychutnáva brazílsku "empanadu" pastel
Skvelá vec - chutí ako mäskom plnený langoš

Izby Iguassu Charm Suites sú čisté, príjemné a s klimatizáciou! Po cestách po Južnej Amerike vieme, že klimatizácia je v každom prípade kľúčová. V zime ako kúrenie, v lete ako schladenie.

Schladenie v lete poskytujú určite aj bazény a hotelový bar s Caipirinhou za príjemných 10 realov. Ak pricestujete počas juhoamerickej zimy, tak ako my, možno nevyužijete bazén, ale poteší vás biliardový stôl, kúsok od baru.

Čo však Iguassu Charm Suites dotiahol na úplne iný level, level 5 ***** hotela boli služby recepcie a raňajky. Mladý recepčný s dokonalou angličtinou sa k hosťom správal s prístupom a ochotou, ktorý nevídať ani v niektorých fajnovejších hoteloch. Naozaj zanechal dojem. Preto sme sa len utvrdili v názore, že služby v tomto sektore sú veľa krát práve o ľuďoch a ich prístupe k vám, ako hosťom. Nie nadarmo sa tieto služby v angličtine nazývajú „hospitality services“ služby „pohostinnosti“. Táto recepcia bola ukážkou ako sa služby majú prezentovať.

Ďalšou príjemnou kapitolou v Iguassu Charm Suites boli raňajky. Už večer som sa tešila na ďalší deň na raňajky. Asi najbohatšie a najčerstvejšie raňajky aké sme mali na cestách. Ak si teda potrpíte na tomto, podľa mňa, najhlavnejšom jedle dňa, tak Iguassu Charm Suites vás nesklame. Čerstvé ovocie, asi 8 druhov pečiva a koláčov, šunka, syr, cereálie, párky, praženica, čerstvé rožteky. Káva, čaj, džus, maté. Nemáme, čo vytknúť. Tip: skúste posypať banán škoricou a máte zdravý dezert!

Cena za izbu mimo sezóny na www.booking.com = 34 Eur. Samozrejme počas hlavnej sezóny sú ceny o niečo vyššie. Trúfame si odhadnúť, že aj dvojnásobné. V každom prípade z Iguassu Charm Suites sme mali dojem, že sa o vás chce naozaj postarať. Odporúčame!

Prečítaj si tiež