El Fuerte – bolívijské mini Machu Picchu (+video)

od jozo

Vedeli ste, že miest podobných Machu Pichu je viac? A že niektoré z nich sú veľmi ľahko dostupné a udržiavané ako múzeum? Že sa nenachádzajú len v Peru? Jedno z nich sa nachádza v departamente Santa Cruz v Bolívii a poviem vám o ňom čosi viac. Do Bolívie som sa dostal niekedy vo februári 2020. V Európe v tej chvíli začínala pandémia COVID-19 no v Južnej Amerike to bolo stále okej. Vlastne sme si tu všetci mysleli, že k nám ani nepríde. Prešiel som si nejaké zaujímavé miestečka a náhodou som natrafil na mesto zvané Samaipata.

Píše Andrej Dudáš

Vybral som sa tam spolu s kamošom Vaškom, ktorého som spoznal na severe Argentíny. V tej chvíli nám už bolo jasné, že pandémia nás neobíde. No nejak sme sa tým nezaoberali a skúmali okolie Samaipaty. Tá má vo svojom okolí niekoľko zaujímavých miest a tak som sa nejak neponáhľal niekam inam.

El Fuerte = mini Machu Picchu

Jedným z týchto miest je archeologické nálezisko El Fuerte. Figuruje dokonca aj v zozname UNSECO. Pripomína Machu Picchu. Pri jeho stavbe bolo nutné skosiť vrchol hory, rovnako ako v meste Inkov neďaleko Cuzca v Peru.

Ceremoniálna časť ruín El Fuerte.

Ja som sa zaujímal hlavne o Národný park Amboro, kam sa zbiehajú cestovatelia a biológovia z celého sveta. No kým som zháňal ľudí, ktorí by sa pridali na túru do tohto parku, zašiel som pozrieť El Fuerte.

Niečo z histórie El Fuerte

El Fuerte je miesto, kde žili ľudia ešte pred príchodom Španielov, aj keď názov je v španielčine. Prvú usadlosť tu založili pravdepodobne kmene Chané. Potom ich vyjednávaním začlenili do svojej ríše Inkovia. Neskôr v 16. storočí už prichádzajú Španieli.

Obytná zóna v lesíku.

Miesto bolo pôvodne ceremoniálne centrum regiónu. Je možné, že bolo tiež využívané na astronomické pozorovania. Pozostáva z dvoch častí a to ceremoniálnej (na vrchole hory) a administratívno-rezidentnej. Toto miesto bolo domovom troch rôznych kultúr a známky po nich tu môžete ľahko objaviť. Opracovanie skaly začali už ľudia Chané, stavby začali budovať Inkovia a potom tu postavili nejaké dva domy Španieli.

Priestory, kde boli uložené múmie.

V skale sa nachádzajú rôzne otvory, kde boli vkladané múmie. Na hornej časti skaly sa nachádzajú rôzne obrazce – puma, had a ďalšie. Je možné, že boli používané na rituály. Po okolí hory sú roztrúsené kamenné domy. Tie postavili hlavne Inkovia. Toto územie bolo pričlenené k ríši Inkov v neskoršom období jej existencie. Bol to najvýchodnejší región ríše a hraničil s územím domorodých kmeňov žijúcich v Amazonskej nížine. Tieto kmene útočili na prichádzajúcich Inkov a boli pravdepodobne dôvodom, prečo Inkovia toto mesto opustili. Ostalo po nich množstvo budov, z ktorých niektoré neboli dokončené.

Veľké nádvorie mestečka.

Následne prišli na miesto Španieli. Najprv postavili dva domy, pričom použili materiál z budov na mieste. O nejaký čas neskôr už zakladali mesto pod touto pevnosťou. Mesto sa volá Samaipata. Rovnako ako sa volalo pôvodne mesto Inkov. V kečuánčine (jazyk Inkov) znamená Samaipata Oddych cestou nahor.

Ako vyzerá prehliadka El Fuerte?

El Fuerte je možné navštíviť zo Samaipaty. Taxík stojí približne 5 € tam aj späť. Je super nájsť partiu, s ktorou môžete zdieľať cenu za cestu. Mesto je plné hostelov a cestovateľov z celého sveta. Mnoho z nich tam ostalo aj žiť a dodáva to miestu tak trochu hippie nádych.

Samaipata.

My sme sa tam vybrali s Vaškom a ešte troma ďalšími ľuďmi z hostela. Nachádza sa to asi 20 minút cesty autom na východ od mesta. Z cesty vidno vinice – produkcia vína v Bolívii sa pýši prívlastkom Víno z vysokej nadmorskej výšky (1600 m.n.m. a viac). Vstup pôsobí celkom na úrovni. Je vidno, že tu prichádzajú peniaze na udržiavanie miesta. Platíme vstupné cca 6 € a stúpame nahor. Prichádzame k výhľadnému miestu. Je to tu nádherné.

Kúsok od ruín sa nachádza tabuľa s povelom pre kričanie. Máte si vyskúšať ozvenu. Ďalej chodník vedie k ruinám. Najprv sa môžete pozrieť na miesto zhora a pozrieť si vytesané obrazce do skaly. Potom klesáte okolo hlavnej skaly, kde sú v stene vytesané výklenky pre umiestnenie múmií (pravdepodobne). Z mostíka sme si pozreli španielsky dom, ktorý sa nachádza rovno pod týmto skalným objektom. Pod hlavnou skalou je obrovské nádvorie, ktoré obklopujú viaceré stavby a terasy (možno tam čosi pestovali). Z tohto nádvoria sa pokračuje lesíkmi a prejdete cez ďalšiu rezidentnú oblasť s ruinami kamenných domov. Posledná zastávka je veľká jama v zemi. Ak si spomínam správne, bola to buď studňa alebo únikový tunel preč z mesta.

Záver

Toto miesto ma prekvapilo hlavne tým, že sa o ňom moc nevie. Ale ak by ste sa náhodou dostali pri svojich potulkách do Bolívie a prechádzate Samaipatou, určite sa zastavte. Mesto je veľmi príjemné, je sa kde ubytovať a najesť. A máte tu určite čo robiť minimálne týždeň.

Prečítaj si tiež