Bianka Stuppacherová: Na let s Fly Dubai si zoberte hotovosť v bankovkách a vlastnú deku

od ext

Prečítajte si recenziu na ekonomickú triedu Fly Dubai od čitateľky #cestujemespolu, Bianky Stuppacherovej: Fly Dubai je nízkonákladovka, ktorá začala z bratislavského letiska lietať v decembri 2014. Pre tých, čo doteraz lietali z viedenského Schwechatu či Budapešti, je veľmi pohodlné zaletieť si s medzipristátím v Dubaji do viacerých exotických destinácií – Srí Lanka, Maldivy, Kuvajt, India či Nepál. Vďaka tejto leteckej spoločnosti sa trochu „rozlietalo“ bratislavské letisko, veď do Dubaja sa lieta trikrát do týždňa.

No_24_T0F9327Čo si však najmä pri zaoceánskych letoch treba uvedomiť, je fakt, že táto „low cost“ spoločnosť neposkytuje počas letu z Dubaja do nasledujúcej cieľovej destinácie nijaký bezplatný palubný servis. Znamená to, že ak letíte napríklad do srílanského Kolomba, čo je z Dubaja cca 5 hodín letu (ak máte dokonca medzipristátie v Male na Maldivoch, tak ešte dlhšie), bezplatne vám neponúknu nijaké tekutiny. Treba na to upozorniť, pretože mnohí cestujúci pri kúpe letenky s Fly Dubai túto informáciu nezískajú, resp. informovanosť podcenia. Iné je totiž absolvovať relatívne krátky let v rámci Európy, kde aj nízkonákladovky obyčajne poskytujú aspoň nápoj zadarmo v rámci základnej hydratácie, veď vieme, že na palube lietadla je minimálna vlhkosť vzduchu (cca 20 %). V rámci niekoľkohodinového letu do exotiky však každý akosi automaticky očakáva, že mu v rámci palubného servisu donesú aspoň tekutiny. Pri Fly Dubai to však neplatí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInými slovami – ak letíte ďalej ako do Dubaja, počas druhého letu nepočítajte s jedlom ani s nápojmi. Platí sa aj za deku, aj za zapožičanie slúchadiel. To znamená, že počúvanie hudby i filmy sú takisto za poplatok.

Ak ste si nachystali eurové mince, sú vám zbytočné, na palube Fly Dubai berú len papierové peniaze. Ceny v rámci plateného občerstvenia máte v amerických dolároch. Nealko nápoje (500 ml voda, 300 ml plechovka Pepsi, Mirinda, 7 up) stoja 2 USD. Čaj a káva 3 USD. Malá plechovka piva 8 USD. Zaplatiť však musíte eurovými bankovkami a vydajú vám v dirhamoch (za ten vydaný rozdiel si na letisku v Dubaji prakticky nič nekúpite). Preto je asi najvýhodnejšie mať so sebou drobné papierové americké doláre (jednodolárovky) a platiť priamo nimi. Takisto sa dá platiť bankovou kartou, z vlastnej skúsenosti však môžem potvrdiť, že mne ani iným cestujúcim viackrát nefungovala. Nie je však jasné, či to platí len pre debetnú kartu (Visa), alebo aj pre kreditnú, letuška to však zdôvodňovala zlyhaním spojenia. Spoliehať sa teda na elektronický platobný styk nie je dobré. Cestujúca predo mnou si chcela zaplatiť za deku, keďže vieme, že unavenému človeku je často v nadmerne klimatizovanej kabíne lietadla chladno (najmä ak chce spať). Platba bankovou kartou však „neprešla“ a letuška vzápätí odniesla požadovanú deku preč. Na tento fakt by mali myslieť najmä rodičia, ktorí plánujú absolvovať dlhý let s deťmi!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nie je, samozrejme, problém, ak si prinesiete vlastné jedlo aj vlastné tekutiny. Tekutiny musíte zakúpiť na letisku v „duty free“ zóne. Pri odlete zo srílanského Kolomba nám tekutiny zakúpené mimo letiska aj po bezpečnostnej kontrole ponechali. Zvyšky bolo treba vyhodiť alebo dopiť až pri vstupe na pôdu dubajského letiska, keď sa opätovne röntgenovala príručná batožina.

Takisto sa netešte, že si pozriete obrovské, svetoznáme dubajské letisko, kde sa dá medzi jednotlivými terminálmi voziť vláčikom. Ak letíte s Fly Dubai, dostanete sa len do konkrétnej, menšej časti letiska, odkiaľ do hlavnej budovy nemáte prístup. Nájdete tu, samozrejme, takisto nejaké fastfoody a zopár obchodov, nie však pohodlné ležadlá, na ktorých sa dá vyspať. Fontánka s pitnou vodou sa nachádza vedľa toaliet. Ak tu čakáte na ďalší let viac ako dve-tri hodiny, budete sa asi nudiť. Wifi na tomto mieste funguje po zaregistrovaní sa (musíte napísať meno a číslo pasu) len 60 minút. Mne osobne však sieť čoskoro spadla, opakovane som sa pokúšala pripojiť, odpočet času však bez prestávky bežal. Neskôr sa na wifi dá pripojiť jedine za poplatok.

Výhodou Fly Dubai je fakt, že zlacnili letenky do vzdialených destinácií a že lietajú priamo z Bratislavy. Majú pekné nové lietadlá, Boeingy 737-800 (tri sedadlá na jednej strane, ulička, tri sedadlá na druhej strane). Dve toalety pre ekonomickú triedu sú oproti sebe v zadnej časti lietadla. Počas niektorých letov môže byť na palube aj slovensky hovoriaca letuška, z Dubaja do Bratislavy bola Slovenka dokonca kapitánkou lietadla! Ak vám robí problémy angličtina, niektorí z personálu majú základy ruštiny, keďže letecká spoločnosť lieta do viacerých cieľov aj týmto smerom.

V lietadle si môžete dobiť mobilný telefón, konektor (USB port) sa nachádza naľavo od obrazovky. Ak chcete mať istotu, že vám mobil po prílete bude fungovať, zoberte si so sebou na palubu nabíjačku na mobil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa trase Bratislava – Dubaj a naspäť dostanete v rámci ceny letenky teplé jedlo, aj balíček, v ktorom sú tyčinky, nejaký snack, kúsok syra, cereálna tyčinka, sladkosť (viď galéria fotografií). Toto občerstvenie možno hodnotiť dokonca lepšie ako občerstvenie v niektorých iných „nízkonákladovkách“ či počas charterových letov. Pohárik tekutiny, prípadne škatuľka džúsu, je však na niekoľkohodinovú hydratáciu veľmi malý. Všetky ostatné tekutiny, prípadne ďalšie jedlo (inflight bites) si kupujete.

Menu na palube Fly Dubai:
Studené drinky:
Voda (500 ml), 7 up, Mirinda, Pepsi (300 ml), džúsy (200 ml) – 2 USD
Lipton Ice Tea (320 ml) – 3 USD
Red Bull (250 ml) – 3 USD

Teplé drinky:
Horúca čokoláda – 3 USD
čaj Dilmah (cejlónsky, kamilkový, zelený) – 3 USD
káva Starbucks – 3 USD

Pivo, víno, tvrdý alkohol:
pivo Carlsberg, Foster´s, Stella Artois (330 ml) – 8 USD
víno (187,5 ml alebo 200 ml) – 8 USD
džin, whisky, rum, vodka (50 ml) – 8 USD

Malé jedlo
oriešky, keksy, čipsy – 3 USD
čokoládové tyčinky (Bounty, Snickers, KitKat) – 2 USD
balíček s občerstvením (inflight bites) – 8 USD

Lieky proti bolesti
s paracetamolom alebo ibuprofénom (16 tbl) – 6 USD

Prečítaj si tiež