Island v zime – 14 zaujímavostí o Islande, ktoré ste (určite) netušili

od jozo

Vybrali sme sa partička 4 ľudí netradične na Island v decembri – v tomto období je totiž najväčšia šanca „uloviť“ polárnu žiaru. Už keď sme začali náš rešerš o Islande, zostali sme pri niektorých faktoch nechápavo pozerať… Hľadáte zaujímavosti o Islande? Poďme na to!

1. Islanďania majú najväčšiu spotrebu Coca Coly na obyvateľa a sú vášnivými sledovateľmi filmov.

2. Väčšina obyvateľov reálne verí na Elfov (pri vstupe do Reyjkaviku je na ceste aj značka „Vitajte v krajine Elfov“).

3. Vulkány tu vybuchujú priemerne každé štyri roky. Aktívnych ich majú až 130 a domáci im dali v skutku atraktívne mená – Eyjafjallajökull, Bárðarbunga, Kollóttadyngja, Theistareykjarbunga či Tungnafellsjökull.

4. Islanďania majú najdlhší pracovný týždeň spomedzi európskych štátov (43,5 hodiny).

5. Na Islande nenájdete les, železničnú dopravu, armádu ani letecké ozbrojené sily – s tým lesom je to však otázne, pretože menšie lesíky (v dĺžke pár stovák metrov) na ostrove sú.

6. Bola tu demokraticky zvolená prvá premiérka na svete. Na rovnakom poste bol aj minister, ktorý ako prvý na svojej pozícii otvorene priznal, že je homosexuál.

7. 98% populácie je pripojených na internet.

Test rýchlosti internetu v našom Airbnb bytíku v Reyjkaviku. Padol som na zadok…

8. Na Islande nenájdete McDonald’s ani žiadne striptízové kluby. McDonald’s to skúšal dva roky, ale keďže domáci milujú svoje domáce hamburgery (a občerstvení s nimi tu nájdete veľké množstvo), radšej sa z trhu stiahli.

9. Viac ako 85% energie pochádza z obnoviteľných zdrojov (najmä z geotermálnych).

10. Na Islande nežijú komáre – óóóó áááánoooo… 🙂 Nie je tu ani veľa hmyzu, v lete však pri fjordoch môžu byť nepríjemné malé mušky.

11. Policajti vôbec nenosia zbrane – v histórii tejto krajiny polícia zastrelila jediného človeka.

12. Pivo tu bolo nelegálne do roku 1989 – dnes stojí plechovka piva v štátom vlastnených obchodoch cca 3 eurá.

13. Dôvod, prečo Island stiahol svoju žiadosť o vstup do Európskej únie je veľmi prozaický – nepáčili sa im kvóty na rybolov, ktorý tvorí 75% exportu krajiny.

14. Na juhozápade krajiny sa môžete postaviť na menší most, ktorý spája dve tektonické platne (severoamerický a eurázijskú) – každý rok sa tieto platne od seba vzdialia 2,5 cm.

Prečítaj si tiež