7 tipov, ako sa zbaliť s novorodencom na cesty (BONUS: presný zoznam, čo zbaliť)

od jozo

Ak ste cestovateľskí maniaci ako my a aj vám prišiel do života nový člen vašej cestovateľskej posádky, na „chvíľku“ sa toho vo vašom živote veľa zmení. Ale pozor, cestovania sa vôbec nemusíte vzdať, len sa trocha zmení štýl, akým budete cestovať. A čo sa zmení najradikálnejšie – ako sa zbaliť na cestu, keď budete pritom držať v rukách ten drobný uzlíček 🙂 Boli ste zvyknutí cestovať minimalisticky? Aj my, na 2-týždňový trip kamkoľvek na svete sme sa pohodlne vydali iba s príručnou batožinou a nikdy nám nič nechýbalo. Krištof nám naše baliace metódy „trocha“ zmenil, ale nie je to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Máme pre vás 7 tipov, ako sa zbaliť s novorodencom na cesty! A ako bonus aj presný zoznam položiek, čo všetko nezabudnúť zbaliť!

V koľkom mesiaci prvýkrát vycestovať s novorodencom?

Toto je absolútne individuálne a plne vo vašej réžii. Nenechajte sa zbytočne vyrušiť premotivovanými rodičmi, ktorý už s niekoľkotýždňovým bábätkom sadli do lietadla. Zároveň sa však nenechajte odradiť ani rodičmi, ktorý si povedali, že prvý rok nikam určite nepocestujú, ani len autom. My sme sa na našu prvú cestu s drobcom (ak nepočítame návštevy rodičov) vydali, keď mal niečo málo cez tri mesiace. Nabalili sme všetko do auta a vydali sa na týždeň do Banskej Štiavnice, oddychovať a užívať si prírodu Štiavnických vrchov.

Aký dopravný prostriedok je ideálny s novorodencom?

Destináciu si vyberajte strategicky – z domu sme to do Banskej Štiavnice mali 2,5 hodiny cesty autom. S jednou zastávkou (na kojenie, prebalenie, uvoľnenie chrbátika z vajíčka) by to nemal byť problém zvládnuť ani pre nás, ani pre drobca. Vo vajíčku, ktoré je riadne pripevnené bezpečnostnými pásmi, sa odporúča nechať dieťatko naraz max. 1,5 hodiny. A aký dopravný prostriedok zvoliť? Za nás to bolo jednoznačne auto – pri prvých cestách môžete zbaliť aj pár nepotrebností, auto môžete doslova naložiť až po strechu a ak máte „truhlu“, môžete to s balením spokojne na úvod prehnať 🙂 Ideálne je mať kombík, SUV alebo aspoň mestské SUV, aby ste sa museli čo najmenej trápiť so skladaním a rozkladaním kočíka, ale s trocha trpezlivosťou to zvládnete aj s menším autom (Fábia a pod.). Cesta autom nie je iba o priestore, ale aj slobode a komforte. Môžete zastaviť keď to bábätko potrebuje, jeho plač nikoho neotravuje, máte perfektný súkromný kojací kútik (nie za jazdy!). A hlavne pri akomkoľvek počasí si vy regulujete teplotu (najmä pre drobca) tak, aby mu/jej bolo komfortne.

Ako sa zbaliť s novorodencom? Máme pre vás 7 tipov

Stojíme pred skriňou, cestovné tašky odbalené, nás dvoch dospelákov už vieme zbaliť aj za pár minút (doslova, po 5O-tich precestovaných krajinách sa vieme zbaliť na cestu ráno tak rýchlo, že si ani zuby nestihnete poriadne vyčistiť). Ako a kde začať? A čo všetko pobaliť? Prečítajte si týchto 7 rád a ušetríte si hneď niekoľko starostí pri vašej prvej ceste s batoľaťom 🙂

  1. Pobaľte sa do mäkkých cestovných tašiek – lepšie sa s nimi manipuluje, keď sa budete v kufri auta hrať tetris so zbalenými vecami. Mäkkú tašku lepšie „narvete“ do miest, kde ešte objavíte skulinku voľného miesta.
  2. Cestujte v čase, keď je najväčšia pravdepodobnosť, že dieťatko bude spať. Začnite destináciami, z ktorých sa nebudete mať problém rýchlo vrátiť, ak sa čokoľvek stane a vyberajte si destináciu aj podľa občianskej vybavenosti (lekár/lekáreň; drogéria; bežný obchod pre vás, ak si niečo zabudnete…)
  3. Nezabudnite jeho/jej obľúbenú hračku. Keď je Krištofkovi nekomfortne (vajíčko znáša podľa aktuálnej nálady), na pár minút ho zabaví jeho obľúbená žirafka Vulli. Môžete mať hračiek aj viac a striedať ich, novorodenci vcelku rýchlo zabúdajú 🙂
  4. Naučte sa pesničky vopred 🙂 Predsalen, najlepšie vie upokojiť svoje dieťa jeho mamina a pekné pesničky môžu pomôcť. Len aby ste neopakovali 2-3 melódie stále dookola ako my na prvej ceste 🙂
  5. Pobaľte sa deň vopred! Nech nie ste zbytočne v strese, aby ste sa na druhý deň vedeli prispôsobiť režimu dieťatka. Večer pred cestou, keď zaspí, si v pokoji pobaľte všetko podľa zoznamu nižšie.
  6. Pohodlné oblečenie pre vás ako rodičov – pre maminu, aby mohla ľahko kojiť, keď to bude zrazu treba a pre tatina, aby nemal problém, keď ho drobec ogrcká alebo sa zašpiní od kočíka, ako ho bude skladať a rozkladať.
  7. Výber ubytovania je síce na vás, ale zamysleli ste sa nad tým, že ak budete na druhom/treťom poschodí penziónu bez výťahu, že budete musieť všetko vynášať? Má ubytovanie dobrý parking, aby ste si ušetrili vzácne metre? Je manželská posteľ dostatočne široká, aby ste sa vyspali komfortne aj s novorodencom? Budete mať sa kam chodiť kočíkovať po okolí alebo bude všade iba nespevnený terén a budete sa s kočíkom trápiť? Je reštaurácia alebo niečo v okolí otvorené dostatočne dlho, ak vás prepadne hlad? Funguje recepcia 24 hodín denne, ak by sa čokoľvek stalo a potrebovali ste pomoc?

Čo všetko zbaliť a na čo nezabudnúť? Postupujte podľa tohto zoznamu

Je toho vcelku dosť, tak poďme na to (samozrejme nemusíte brať všetko, ak sa na to necítite – pamätajte, svoje bábätko poznáte vy najlepšie):

  • Kočík – ak ste odhodlaní, že sa bez kočíka tých pár dní zaobídete, neriskujte to. Ideálne zobrať všetky súčasti vašej X-kombinácie kočíka, ktoré máte. Nezabudnite na dažďový ochranný obal. My aj v teplejších mesiacoch berieme barančinový fusak, vždy sa môže nečakane ochladiť. Ak sa novorodenec dobre cíti v šatke alebo nosiči, tak vezmite aj tie.
  • Autosedačka (vajíčko) – za žiadnych okolností neriskujte, aj keď ste akokoľvek skúsený vodič(ka), bezpečnosť nadovšetko!
  • Neberte postieľku, ale hniezdočko – väčšina ubytovaní vám dnes detskú postieľku zdarma ponúkne a ak aj nie, hniezdočko dáte jednoducho do stredu manželskej postele. Zároveň je hniezdočko niečo, čo mu vonia a pripomenie mu domov.
  • Ak nekojíte, nezabudnite na dostatok dojčenského mlieka, na celý pobyt! Nespoliehajte sa na to, že dokúpite na mieste. Čo ak nebudú mať práve značku, na ktorú je vaše batoľa zvyknuté? A samozrejme všetky tie vecičky k tomu – termoska, dostatok horúcej vody na cestu, fľašku navyše, sterilizátor a prípadne aj malú rýchlovarnú kanvicu, dnes ľahko zoženiete aj kanvicu na 12V, ktorá funguje v aute.
  • Cumlík navyše – aj keď si myslíte, že vy ho predsa nestratíte 🙂 Šnúrka na cumlík je asi najväčší pomocník v tomto – cumlík tak nikdy nespadne na zem a vždy je po ruke. Mrknite napríklad tieto krásne ručne vyrábané od Adriany Žiačkovej.
  • Jednu plienku na 2 hodiny cesty. Jednorazové plienky sú hygienické, zaberajú relatívne málo miesta, nemusíte sa trápiť s praním. Áno, sú neekologické, ale riešiť pri prvej ceste ešte aj to, kam odložiť hovienka… Priemerný počet plienok na deň poznáte sami asi najlepšie, iba to vynásobte počtom dní, ktoré budete mimo domova.
  • 1 bavlnenú plienku na každé 2 dni cesty – poslúži ako jednoduchá prikrývka (na kočík, vajíčko, ako tienidlo), ale aj na slinky či iné tekutiny v prípade potreby 🙂 Prípadne ako hygienickejšia podložka na gauč v ubytovaní.
  • Jednorazové podložky a vlhčené utierky
  • Jeho/jej kozmetika (krémiky, mydielka, olejčeky, všetko čo bežne používate). Detské nožničky 🙂 Pri prvom výlete sme túto „drobnosť“ pozabudli a hádajte, čo bolo prvé, čo sme robili, keď sme prišli domov… Vitamín D berie s veľkou pravdepodobnosťou aj vaša ratolesť, takže nezabudnúť pribaliť! Bezdotykový teplomer je tiež fajn pomôcka, najmä na meranie teploty v trasúcom sa aute.
  • Odsávačka, nemusí byť elektrická, stačí úplne aj manuálna. Môže sa zísť, aj keď ste ju nikdy predtým nepotrebovali. Verte tomu, že zháňať ju kade-tade o tretej nad ránom môže byť „trocha“ problém.
  • Oblečenie – pobaľte novorodenca tak, akoby ste bežne fungovali doma a chodíte na prechádzky s kočíkom. Ak je vonku zima, nezabudnite paradoxne aj niečo ľahké (čo ak bude ubytovanie prekúrené) a opačne – ak je vonku teplo, aj niečo teplejšie, počasie je vrtkavé. Oblečenie zoberte tak, aby bolo elastické (pomôže pri prezliekaní v obmedzených priestoroch, ako napr. v aute) a dalo sa vrstviť. Počas cestovania bude možno vašej ratolesti vo vajíčku pohodlnejšie, ak bude mať toho na sebe menej. Nezabudnite na klobúčik či slintáčik/bryndáčik…
  • Jeho/jej uterák či osuška – vám nemusí robiť problém sa utrieť do čohokoľvek, pre jemnú detskú pokožku to ale problém byť môže.
  • Prikrývka a deka – či už na noc, keď sa nečakane ochladí, prípadne na improvizovaný piknik.
  • Monitor dychu, digitálne opatrovateľky a náhradné batérie do týchto prístrojov. Ak však monitor dychu už nepoužívate, rozhodne ho nemusíte zháňať. A všetky digitálne opatrovateľky sa dnes dajú ľahko nahradiť mobilnými videohovormi, ak ich náhodou zabudnete.
  • Kryty do elektrických zásuviek, najmä ak sa už drobec plazí.
  • Svietidlo – možno budete cestovať vo večerných/nočných hodinách a niečo budete potrebovať vyloviť z tašiek z hĺbky kufra.
  • Okenné tienidlá, tie vám pri ceste autom ušetria množstvo nečakaných prebudení, lebo bude drobcovi slnko svietiť priamo do oči.
  • Doklady a poistenie. Ak cestujete za hranice, nezabudnite na detský pas a na Slovensku aj na kartičku poistenca (niektoré ubytovania ju vyžadujú pri check-ine). Cestovné poistenie pokrývajúce vás aj vaše deti vnímame ako povinnosť.

Je niečo, čo by na tomto zozname určite nemalo chýbať? Napíšte nám na Instagrame (@cestujemespolu), radi doplníme.

Prečítaj si tiež