TEST: Bezdrôtové slúchadlá Mi True Wireless Earphones 2S (recenzia)

od jozo

Priznávam sa, že keď prišli na trh Apple AirPods, patril som do skupiny ľudí, ktorí si z ich používateľov robili posmešky, že vyzerajú ako ufónci. Čoraz viac ľudí v mojom okolí však postupne bezdrôtové štuplové slúchadlá rôznych značiek začali používať a veľmi si ich pochvaľovali z používateľského hladiska. Stále som nechápal. Hanke sme kúpili AirPods na narodky a keď som videl jej spokojnosť v očiach pri ich používaní, povedal som si, že to musím vyskúšať.

Tým, že som skôr androiďák (aktuálne používam Xiaomi Mi 10T Pro), tak som si povedal, že zostanem verný značke a skúsim slúchadlá Mi True Wireless Earphones 2S. Od prvého dňa používania môžem povedať, že je to nový level komfortu pri videohovoroch (keďže slúchadlá majú aj integrovaný mikrofón), počúvaní podcastov a telefonovaní. A pre kočíkujúceho fotra je to ešte o kúsok väčšie šťastie 🙂 Vysvetlím nižšie.

Puzdro na slúchadlá sa dá nabíjať bezdrôtovo cez Qi

Súčasťou neveľkého balenia je biela škatuľka (puzdro), v ktorej sú dve bezdrôtové štupľové slúchadlá. V každom samotnom slúchadle je baterka a v tej bielej škatuľke je taktiež baterka. V praxi to funguje tak, že cez USB-C na spodnej strane túto škatuľku nabijete a baterka škatuľky potom nabíja samotné slúchadlá. Ak máte v aute alebo doma na stole bezdrôtovú nabíjačku s podporou štandardu Qi, môžete si celú krabičku so slúchadlami nabiť aj bezdrôtovo! Výrobca udáva 5-hodín výdrže samotných štuplíkov pri prehrávaní a puzdro nabije slúchadlá cca 5x bez toho, aby ste ho museli zatiaľ nabíjať.

Fajn výdrž, perfektná váha a automatické zastavenie hudby

Osobne si každý deň vypočujem nejaký podcast (30-40 minút), v práci občasne počúvam hudbu (určite nie celý deň) a začal som tieto slúchadlá používať na vybavovanie telefonátov. Zatiaľ sa mi nestalo, že by mi počas dňa došla batéria, stále je jej dostatok. Samotné slúchadlá výborne sedia v uchu, nevadia mi „na hlave“ ani niekoľko hodín vkuse, čo som zatiaľ o žiadnych slúchadlách nemohol povedať. Možno to je hmotnosťou, vážia iba 4,5 g. Celkom aj s puzdrom je to 52 g, čo je prakticky nič. Pre mňa najdôležitejšie – konečne žiadne káble, do ktorých som asi tisíckrát zavadil pri každodenných Zoom hovoroch. A objavil som ako kočíkujúci fotrík perfektnú vec… keď sa s drobcom prechádzame a on spinká, ja si počúvam podcast. Keď zamrnká, za prvé sa zase raz nezamotám do káblov a za druhé keď dám slúchadlo dole z ucha, vďaka optickému senzoru na slúchadle sa prehrávaná hudba automaticky pozastaví (funguje to v spoľahlivo v YouTube, Spotify aj ďalších appkách).

Žiadne nastavenia – otvoríte puzdro a ste pripojení

Slúchadlá sa pripájajú cez Bluetooth k rôznym zariadeniam (mobil, notebook, tablet, …), ááále napr. s mobilmi Xiaomi funguje pripojenie automaticky. Ako? Ak máte obe zariadenia pri sebe (škatuľku aj telefón) a škatuľku otvoríte, mobil automaticky rozpozná slúchadlá a pripojí ich. Už pri zakladaní druhého slúchadla do ucha ste spojení a nemusíte nič nastavovať, vôbec nemusíte vstúpiť do menu telefónu. Presne takto fungujú Apple AirPods a bol som z toho nadšený. Ťukaním na ľavé a pravé slúchadlo viete prijať a zrušiť hovor, prepínať skladby či aktivovať hlasového asistenta v telefóne – zatiaľ som neobjavil žiadnu užitočnú situáciu, kedy by som tieto funkcie využil.

Súčasné pripojenie k viacerým zariadeniam mi nefunguje

Trocha nastáva problém pri používaní dvoch pripojených zariadeniach súčasne. Za normálnych okolností mám pripojené slúchadlá k smartfónu, ale v práci ich chcem mať spojené aj s notebookom (Windows 10) a keď musím bežať na Zoom meeting, nechcem dávať slúchadlá dole z uší. Jednoducho očakávam, že iba na jeden klik (ideálne to slúchadlá spravia automaticky) si prehodím pripojenie medzi telefónom a notebookom. Bluetooth 5.0 takúto funkcionalitu ponúka, ale v praxi to s týmito slúchadlami nefunguje najlepšie. Ak ich mám spárované s telefónom, Windows nevie nadviazať pripojenie, až kým nestopnem manuálne Bluetooth v telefóne. AirPody takto „seamlessly“ vedia fungovať medzi iPhonom a Macbookmi, majú ten ekosystém jednoducho premakaný.

Zhodnotenie

V rýchlosti ešte pár parametrov – 20-20 000 Hz, 120 dB/mW, 32 Ohm… nie som žiaden zvukový fajnšmeker, posledné 2 roky som používal najlacnejšie káblové slúchadlá a ten rozdiel v kvalite zvuku je pre mňa obrovský. Slúchadlá podporujú kodeky AAC a LHDC, čo sú zvukové kodeky s formátom omnoho lepšej kvality zvuku. Na porovnanie – určite poznáte taký ten „plechový zvuk“, keď s niekým telefonujete alebo máte pracovný meeting cez Zoom a používate obyčajné slúchadlá. Tak s LHDC kodekom je to asi taká zmena, akoby ten človek zrazu stál neďaleko vás a normálne na vás rozprával.

Mi True Wireless Earphones 2S stoja aktuálne (k januáru 2021) 69,90 Eur v oficiálnom obchode www.mi-store.sk, čo je tretinová cena v porovnaní s Apple AirPods with Wireless Charging Case, ktoré v rovnakom čase u oficiálneho distribútora na Slovensku stoja 189 Eur. Všetky plusy a mínusy testovaných slúchadiel som zhrnul na záver:

PlusyMínusy
+ kvalita zvuku s LHDC kodekom– problémy pri pripojení 2 a viacerých zariadení súčasne
+ ľahučké s výbornou ergonómiou– o niečo väčšia veľkosť puzdra v porovnaní s Apple AirPods
+ bezdrôtové nabíjanie puzdra s Qi štandardom
+ automatické spárovanie s Xiaomi smartfónmi
+ automatické zastavenie skladieb zložením slúchadla
+ cena

Zariadenie nebolo na recenziu zapožičané ani nejde o spoluprácu, slúchadlá som si zakúpil sám pre vlastnú potrebu.

Prečítaj si tiež