Recenzia: Angličtina na Malte – prečo tam len všetci chodia?

od jozo

Niekoľko rokov dozadu som tušil, že veľa ľudí chodí na Maltu kvôli jazykovým pobytom, ale dôvodu, prečo tomu tak je, som veľmi akosi nevenoval pozornosť. Zmena prišla začiatkom marca, keď sme sa vybrali s Hankou do tejto stredozemnej destinácie, ktorá sa dostala do sŕdc mnohých cestovateľov. Zároveň sme mali možnosť absolvovať niekoľko skúšobných hodín business english v domácej Maltalingua, takže konečne viem odpoveď na otázku z nadpisu.

Vydali sme sa na týždňový kurz business english na Maltu začiatkom marca… 🙂

Malta je bývala britská kolónia (bola súčasťou kráľovstva 164 rokov), svojou lokalitou ponúka v sezóne takmer zaručene slnečné počasie a najmä – vďaka histórii a najrôznejším kultúrnym vplyvom tu všetci hovoria po anglicky, ktorá je spolu s maltštinou úradným jazykom. Je však kvalita výučby (samotných lektorov) lepšia ako na Slovensku? Je rovnaká, aj na Slovensku si poľahky zoženiete kvalitného native speakera.

Pozrite si unikátne 360° zábery tejto jazykovky tu.

Rozdiel je však v čomsi inom – ak na Maltu vycestujete na niekoľko týždňov s cieľom sa skutočne zdokonaliť v tomto jazyku a nepôjdete ako partička Slovákov a Čechov (čo je fakt dôležité), ocitnete sa neustálom obkolesení ľudí, ktorí majú rovnaký cieľ – zlepšiť sa v angličtine. Zďaleka to nie je iba o hodinách v triede, skôr naopak – škola organizuje množstvo výletov, meetingov a najrôznejších aktivít (zábavných aj serióznych), na streche máte slnečnú terasku s pohodovou lokálnou kantínou a najmä s bazénom!

Kombinácia učenia a výletov po krásnej Malte a Goze robí z tripu super zážitok 🙂

Toto je podľa mňa miesto, kde sa najlepšie učí angličtina. Chápeme, že sa mnohí bojíme hovoriť cudzím jazykom, keď ním ešte nehovoríme plynulo. Ale presne rovnako sú na tom vaši kolegovci – a ak uvidíte okolo seba ľudí, ktorí nehovoria najlepšie, no snažia sa zlepšovať, nevadí im robiť chyby, namotivuje to aj vás. A tým, že ste stále v cudzom prostredí s ľuďmi, s ktorými môžete hovoriť len po anglicky, za pár týždňov sa viete posunúť v jazyku o kus vpred. Bežný jazykový kurz zahŕňa 20 lekcií (každá má 45 min) do týždňa, ten intenzívny má ešte o desať hodín do týždňa navyše (uff…). Štandardný týždňový kurz stojí niekde medzi 192 a 240 eurami v závislosti od sezóny, v ktorej sa sem vydáte.

Máme pre vás 10% zľavu na kurz – stačí ak počas bookingu na www.maltalingua.cz zadáte promo kód CESTUJEMESPOLU! Ak preferujete radšej komunikáciu cez mail, ozvite sa Češke Jesike (j.stockertova@maltalingua.com), ktorá sa o vás postará od úvodu až po koniec. A určite ju od nás pozdravte! 🙂

Škola sa nachádza v tejto elegantnej historickej budove.

Ideálne je, keď dostanete navyše na apartmán niekoho poriadne ukecaného a ten vás donúti sa s vami rozprávať 🙂 Cez jazykovku Maltalingua si okrem samotných kurzov viete booknuť aj balíček s ubytovaním, samozrejme čím dlhšie tu budete, tým bude cena na týždeň atraktívnejšia. Typické je ubytovanie v zdieľanom apartmáne (my sme boli v apartmáne s tromi izbami) a hneď ako sme vytiahli päty z našej izbičky sa na nás vrhla tak ukecaná Aziatka, že sme zostali sami prekvapení 🙂 A nemusíte sa inak báť ísť na takýto jazykový trip aj sám (sama), niekoho dostanete na izbu a môžete tak stále makať na svojej angličtine. Cena za ubytko na apartmáne je cca 24-46 eur na osobu a noc v závislosti od toho, či ste v pohode s tým, byť s niekým na dvojke alebo chcete byť sami. Inak kombo dvojtýždňového kurzu a ubytovania začína niekde na cene 700 eur, čo nie je vôbec zlé.

Poloha školy Maltalingua je doslova luxusná – priamo v St. Julians, na pešo priamo do Spinola Bay, kde si môžete užiť takéto západy slnka…

S jazykovkou Maltalingua sme sa dohodli, že si u nich vyskúšame 3 hodiny business english – obaja s Hankou pracujeme v startupoch a angličtinu používame každý deň, napriek tomu sme sa počas hodín s Michaelom (lektor z Veľkej Británie) cítili veľmi príjemne a okrem toho, že sme sa dozvedeli množstvo zaujímavostí o samotnej Malte, sme zistili aj, kde robíme v našich konverzáciách chyby. Pekne sme prišli do školy s ostatnými študentami v ranných hodinách (inak po toľkých rokoch musím povedať, že je to vcelku srandovný pocit). Veľa sme sa hodine nasmiali a celkovo sa nám páčila živá atmosféra už od príchodu 🙂 V prvý deň v škole vás bežne čaká uvítacia časť, ktorej súčasťou je aj rozraďovací test – ten zaručí, že budete mať seberovných kolegov v triede a nebudete sa cítiť zahanbení, že niekto bude o dve úrovne lepší. Na konci jazykového pobytu samozrejme nechýba certifikát, aj my sme jeden vyfasovali 🙂

Michael je pôvodom Brit s dlhoročnými učiteľskými skúsenosťami – pár vecí sme sa poctivo naučili 🙂

Maltalingua ale rozhodne nie je iba pre jednotlivcov či páry – ponúka špeciálne balíčky s jazykovými pobytmi pre rodiny, ale aj mládež (13-17) či deti (8-12). Čo sa nám osobne však najviac páčilo, že je škola v britskom vlastníctve a 80% vyučujúcich sú Briti. A najmä, priemerný počet študentov v triede pro dospelé je maximálna 12 študentov a u mládeže je to 15, takže žiadne masovky. Nakukli sme do mnohých tried, takže to nie je marketingový kec z ich webu. Maltalingua v roku 2018 obhájila svoju akreditáciu EAQUALS, kde získali 11 hviezdičiek z 12 možných.

Oddychujeme pomedzi hodiny…

Malta ako najmenší štát EÚ je zároveň jedna z najbezpečnejších krajín z pohľadu cestovateľov, takže môžete vypustiť všetky negatívne myšlienky a môžete sa venovať len a len angličtine. Samotná škola sa nachádza v renovovanej historickej budove v zátoke St. Julians, je to kúsok od Valletty aj Paceville – miesta, kam sa rozhodne musíte vydať aspoň na jednu žúrku! Samotné apartmány sú na pešo (5-10 min), v blízkosti je priamo more, kaviarničky, bary a zástavka autobusov s pohodlným spojením kamkoľvek na ostrove. Takže, kedy sa idete aj vy zlepšiť s vašou english? 🙂

#cestujemespolu nemá žiadnu affialite spoluprácu so žiadnym obchodníkom ani prostredkovateľom. Nemáme žiadne provízie ani odmeny za odporúčanie služby či produktu, či už priame alebo nepriame, na Slovensku alebo v zahraničí. Služby a produkty odporúčame iba v prípade, že sme ich sami využili alebo ich využívame a keď sme presvedčení, že majú pridanú hodnotu pre cestovateľov.

Fotogaléria

Prečítaj si tiež