Recenzia: Xiaomi Smart laserový merač vzdialenosti – šikovnejšie to už asi ani nejde

od jozo

Všetci, čo už zažili sťahovanie alebo stavbu čohokoľvek, mali podobný problém, ako sme mali my doma – všetko trebalo zmerať, zapísať, uložiť. A hlavne zmerať čo najpresnejšie – a tí, čo sa už sekli pri meraní kuchynskej linky, vám budú vedieť rozprávať historky 🙂 Klasické metre (tie rolovacie) sú vcelku nepraktické, najmä na dlhé vzdialenosti. Odmerať čokoľvek s takýmto metrom s presnosťou na milimeter je takmer nemožné – vždy sa krúti, zohne, nikdy to nie je rovné 🙂 A tu prichádzajú na rad laserové merače vzdialenosti.

Nečakali sme, že to bude taký drobec

Xiaomi Smart laserový merač ma prekvapil svojou veľkosťou – je to malá čierna škatuľka s rozmermi 80 × 35 × 21 mm a hmotnosťou iba 60 gramov. Je tak maličký, že ho vo vrecku poriadne ani necítite. Ako je u tejto značky typické, všetko je dizajnové v minimalistickom duchu. Matný čierny povrch je odolný voči poškriabaniu, zároveň je príjemný na dotyk. Laserový merač sa ovláda jediným tlačidlom:

  • dlhšie stlačenie = zapnutie/vypnutie
  • krátke stlačenie = meranie vzdialenosti
  • dvojité stlačenie = prepnutie režimu, v ktorom sa započítava alebo nezapočítava dĺžka samotného merača do výslednej vzdialenosti

Milujem minimalizmus

Laserový merač má zabudovaný jednofarebný displej veľkosti 1,23 palca, ktorý zároveň zobrazuje všetko potrebné:

  • aktuálne meranú dĺžku (v reálnom čase)
  • naposledy odmeranú dĺžku (to číslo v menšej veľkosti)
  • stav batérie, Bluetooth pripojenie a režim merania

Teraz sa asi v duchu pýtate, na čo je takémuto malému zariadeniu Bluetooth? Tiež ma to najskôr prekvapilo, tak som zariadenie pripojil k aplikácii Xiaomi Home (všetky zariadenia Xiaomi sa pripájajú k tejto jedinej aplikácii) a vcelku som sa usmial, aké funkcionality vám zrazu pribudnú. Môžete si v appke mapovať a merať pôdorys v reálnom čase, prezerať si náhľad a rozmiestnenie domácich spotrebičov, no asi najužitočnejší je výpočet plochy a objemu.

Vždy, keď merač niečo odmeria, sa tento údaj prenesie do appky (za menej ako sekundu) a vy si už iba potom zvolíte, čo sa čím vynásobí. Mnoho drahších laserových meračov (napr. Bosch) má túto funkcionalitu priamo v merači, ale Xiaomi to spravilo šikovnejšie – zmenšilo laserový merač na čo najmenší rozmer a všetky sekundárne funkcie premiestnili do appky. Zároveň je s rovnakou prenosťou tento merač asi o 40% lacnejší ako práve spomínaný Bosch.

Aké presné je meranie s laserovým meračom Xiaomi?

Meranie sa deje vyslaním laserového lúča (dvojitý vysielač a jeden prijímač, laser triedy II, vlnová dĺžka 630-680 nm), ktorý vie merať efektívne všetky vzdialenosti od 5 cm až do 40 m. Takže pri stavbe domu, prerábkach bytu, v dielňach a pri prerábkach čohokoľvek bude tento merač dostatočne účinný. Presnosť udáva výrobca +/- 3 mm, v našom internom teste sme sa vždy dostali na presnosť +/- 1 mm. Na naše bežné použitie sme väčšiu presnosť asi nikdy nepotrebovali. Zároveň zariadenie zobrazuje výsledok merania na v rozsahu 0,001 metra, takže v milimetroch.

O batériu (3.7V 370 mAh) sa prakticky nemusíte starať – na jedno nabitie zvládne integrovaná Li-Ion batéria až 3000 meraní. A keď aj stratíte nabíjací káblik z balenia, vôbec sa nemusíte obávať, laserový merač má konektory typu USB-C, takže ho nabíjate prakticky akoukoľvek nabíjačkou z iného zariadenia. Do plna sa nabije baterka za menej ako 2 hodiny.

Záver a zhodnotenie

Dlho sme doma používali klasický (rolovací) meter, ale posledné mesiace je ho používa iba Krištof ako hračku 🙂 Laserový merač máme pohodený v šuflíku a vždy, keď niečo potrebujeme odmerať, ho vyberieme, ťukneme a máme výsledok. Je to jednoduché, návykové a navyše presnejšie ako sa babrať s klasickým metrom. Návod na používanie Xiaomi Smart laserového merača si môžete stiahnuť tu. Zakúpite ho u oficiálneho slovenského predajcu produktov Xiaomi na www.mi-store.sk v cene 44,90 €. PS: Super darčekov pre domácich kutilov na vianoce 🙂

Prečítaj si tiež