Island v zime – má zmysel brať so sebou dron?

od jozo

Keď prišiel na Slovensko prvý reálne použiteľný dron, ktorý by bol svojou veľkosťou a jednoduchosťou použitia vhodný pre cestovateľov (cca 2 roky dozadu, model DJI Mavic Pro), moja technologická duša zaplesala, aj keď to nebola malá investícia. Lietať na Slovensku s dronom, ak to chcete robiť všetko legálne, sa takmer nedá a z cestovateľského hľadiska to nemá veľmi zmysel (najmä kvôli povoleniam s ministerstiev). Našťastie sú krajiny, ktoré fotografické hobby drony nevnímajú tak striktne – tu si môžete pozrieť mapu celého sveta s reguláciami pre jednotlivé krajiny.

Island patrí medzi tie liberálnejšie krajiny, ktoré umožňujú lietať s dronom za veľmi rozumných podmienok:

  • nemôžete lietať nad ľuďmi a obydliami (50 m v meste, 150 m na vidieku)
  • môžete lietať do výšky 120 m
  • dron by ste mali mať neustále na dohľad
  • označte svoj dron menom, adresou a telefónnym číslom
  • pilot dronu je zodpovedný za škody, ktoré spôsobí (odporúča sa poistenie)

Zobrať dron so sebou do lietadla už dlhšie nie je problém (overené z letiska BTS, BUD, VIE a prestupmi v najrôznejších európskych destináciách). Dron máme vždy so sebou v príručnej batožine (kvôli batériám, ktoré nesmú ísť do podpalubnej batožiny) – z cca 20-tich security checkov sa na dron spýtali, ak ma pamäť neklame, azda iba raz.

Má ale zmysel brať so sebou dron na Island?

Dron sme na našom 10-dňovom tripe mali so sebou, veľakrát sme však nemali možnosť ho vytiahnuť, najmä kvôli počasiu. Keď popŕcha alebo prší či husto sneží, nemá zmysel dron ani štartovať. V prípade nízkej oblačnosti a hmly robia mnohí piloti chybu, že sa s dronom odvážia lietať – lenže hmla a nízka oblačnosť združujú vlhkosť, ktorá môže narušiť elektroniku dronu a navyše v hmle nefungujú korektne všetky senzory. Výrazný problém na Islande je vietor – samozrejme to môžete skúsiť a zápasiť s dronom aj v silnom vetre (napr. v športovom režime), osobne to ale neodporúčam, nebudete mať z toho ani zábavu, ani pekné snímky. Navyše, vietor môže na chvíľu utíchnuť a za pár minút príde tak silný nárazový vietor, že máte o problém postarané. Nám sa počasie umúdrilo na Islande na let s dronom iba niekoľkokrát. Mnohé prírodné krásy (vodopády, pláže, majáky…) majú navyše ešte pred vstupom tabuľu, ktorá označuje danú zónu ako „No drone zone“ a bohužiaľ je takýchto zón na Islande skutočne veľa, resp. každé známejšie miesto je takto označené. Rešpektovať pravidlá je základ, takže sme ani my v týchto zónach nelietali.

Napriek tomu, že máme z Islandu by pár záberov zo vzduchu, stále neľutujem, že sme ho vzali. Pohľad z dronu je predsa len iný pohľad na náš svet.

Zdroj: Iceland Transport Authority

Prečítaj si tiež