Recenzia: Moje rande se světem (kniha, po ktorej prečítaní budete mať chuť cestovať)

od jozo

Jeden z vianočných darčekov, ktoré má tento rok potešili pod stromčekom, bola aj táto kniha. Dnes, dva dni neskôr, sa usmievam na gauči a moje cestovateľské chúťky sú opäť na maxime. Waltraud Hable (autorka) sa vydala na cestu okolo sveta, podobne ako my v 2016 – v mnohých veciach som nás zrazu s Hankou objavil, aj keď mnohé veci zažila Waltraud inak, najmä preto, že cestovala sama. O čom je tátok kniha a prečo stojí za to si ju prečítať?

Vytrhne vás z pracovného stereotypu. Ak ste niekedy rozmýšľali nad nezištným plánom dať výpoveď, prestrihnúť pupočnú šnúru s domovom a len tak sa vydať spoznávať svet, táto kniha vás rozhodne k tomuto plánu posmelí. Mne pripomenula naše pocity, ktoré sme mali po návrate – svet je našim domov bez ohľadu na našu kultúru či náboženstvo. A svet nie je vôbec taký zlý, ako o ňom médiá často píšu. „Moje rande se světem“ nie je žiaden odborný itinerár (čo je len dobre, takých je plný internet), je to kombinácia užitočných cestovateľských rád (aj keď nie so všetkými osobne súhlasím, ale to je úplne prirodzené) a rozpovedanie osobného príbehu autorky. S češtinou som najskôr trocha bojoval, v prvej tretine som mal pocit, že knižka stráca na dynamike, ale od polovice som ju už zhltol jedným dychom bez toho, aby som si uvedomil, že nečítam v slovenčine.

Aj keď by som bol možno vďačnejší za viac cestovateľských tipov a trikov a menej „tinderových“ skúseností autorky, najlepšie sa čítali časti, ktoré som si dokázal spojiť s našimi zážitkami z ciest (Rio, Buenos Aires, Váránasí, Lisabon, Marakéš…) – predstavoval som si všetky tie miesta aj s ich atmosférou znova. Znova som mal pocit, že sme na cestách. A napriek tomu, že dnes nad ránom vyrážame na kratšiu 10-dňovú cestu na Island, mám pocit, že môj batoh je pripravený zobrať ma preč na niekoľko mesiacov 🙂 Verím, že si to raz zopakujeme… keď som dával prvýkrát výpoveď v práci kvôli cestovania, bola to obrovská kopa zmiešaných pocitov a obáv, ako to zrazu celé bude. Dnes viem, že by som tú istú výpoveď (aj v novej práci) podával s omnoho väčším kľudom a rovnako to vie aj pani W.

Waltraud si vyhradila budget 42 000 eur a 11 mesiacov na spoznávanie sveta. Uf, riadne veľa… Nebojte sa, kniha však nechce navodiť pocit, že si takúto cestu okolo sveta môžu dovoliť iba vyvolení. My sme podobnú cestu (aj keď časovo kratšiu – 4 mesiace) absolvovali s rovnako plnými zážitkami za 5 900 eur a to je čiastka, ktorú má podľa štatistík našetrenú priemerný Slovák na účte. Ak stále niekde v kútiku duše túžite stať sa svetobežníkom, opustiť pracovný stereotyp a chýba vám to „pošťuchnutie“, táto knižka vám ho rozhodne dopraje! Ďik Waltraud, bolo super si dať za dva dni s Tebou rýchlocestu okolo sveta!

Prečítaj si tiež