TEST: 20 000 mAh powerbanka, ktorá nabije aj notebook

od jozo

Už takmer polrok používam ako svoj hlavný mobil Xiaomi Mi 10T Pro s 5000 mAh baterkou, takže viem 2 dni fungovať plnohodnotne bez nabíjania. Totálne ma ale naštve, keď si druhý deň po príchode z práce zabudnem dať mobil na nabíjačku a na ďalší deň odchádzam ráno s menej ako 10% 🙂 Nikdy som veľmi nenosil so sebou powerbanky, ale posledné dva týždne mám v batohu Mi Powerbank 3 Pro s kapacitou 20 000 mAh a s podporou rýchlonabíjania a som v klídku. Dôvod? 4x mi do plna nabije mobil, cca za hodinku. Takže zvládnem v núdzovom prípade celý pracovný týždeň aj víkend bez toho, aby som musel pripojiť mobil k elektrickej sieti.

Dokáže nabíjať 3 zariadenia súčasne

Cena (39,90 eur) je za powerbank s takouto kapacitou vcelku rozumná (sú aj lacnejšie, aj drahšie). Ak však zvážime, že tento powerbank vie naraz nabíjať až 3 zariadenia (2x cez USB a 1x cez USB-C) alebo seba nabíjať a pritom nabíjať iné 2 zariadenia. Zároveň však dokáže v rýchlonabíjacom režime nabíjať mobil výkonom 18W, ale zároveň viete cez USB-C port nabíjať aj notebook s výkonom 45W, osobne mi príde táto cena zrazu veľmi fajn.

Dizajn, rozmery, hmotnosť

Dizajn je minimalistický, čistý čierny matný povrch a jediné tlačidlo, ktoré vďaka 4 miniatúrnym LED diódam signalizuje stav batérie. Celý powerbank je vlastne jedna veľká batéria zložená z niekoľkých (Li-polymérových) článkov, v tomto prípade ponúka celkovo kapacitu 74 Wh. S rozmermi pri batériách a powerbankoch nič nespravíte – čím viac energie majú uskladniť, tým sú ťažšie a väčšie. 153,5 x 73,5 x 27,5mm sú konkrétne rozmery tejto tehličky – vo vrecku a kabelke ju nosiť určite nebudete (váži 400 g), v batohu s ňou nemám najmenší problém a pri najbližšej ceste karavanom ju určite beriem ako svoju povinnú výbavu.

Tým, že mám mobil, notebook, bezdrôtové slúchadlá, reprák a dokonca aj bezzrkadlovku nabíjateľnú rovnakým rozhraním (USB-C), podarilo sa mi zredukovať všetky napájacie káble na jediný, ktorý nosím so sebou. A teraz som k tomu pridal powerbank, takže ak akémukoľvek zariadeniu dôjde šťava, iba ho pichnem k powerbanku. Už len drona musím vymeniť, ten je už chudáčik staručký s ešte microUSB nabíjaním 🙂

Po niekoľkých týždňoch pár poznatkov z praxe…

Samotný powerbank sa z nuly do plna nabil pri pripojení k elektrickej sieti za niečo vyše 4 hodín (vcelku dosť, ale je to už poriadne veľká kapacita a zároveň takéto nabíjanie budete pravdepodobne robiť zväčša v noci). Powerbank dostal mobil zo stavu, keď mal 3% batérie, do stavu 60% za 40 minút a ďalších 30 minút potreboval na doplnenie do zvyšných 100%. Takže za niečo viac ako hodinku som mal z vyládovaného mobilu plne nabitý pracovný nástroj.

Pár technických parametrov pre tých, ktorí sa naozaj zaujímajú o powerbanky:

  • Pri použití jediného USB-A portu sa dostanete na max. nabíjací výkon 18 W (úroveň Quick Charge 3)
  • Pri použití oboch USB-A portov súčasne máte nabíjací výkon max. 15 W na každý port
  • Prvý USB-A vie dodávať pri napätí 5V prúd 2,4 A alebo pri 9V prúd 2A alebo pri 12V prúd 1,5A
  • Druhý USB-A port je skopírovaný, takže rovnaké parametre
  • A tretí výstup (USB-C) umiestnený v strede medzi dvoma väčšími súrodencami ponúka 5V a 3A, alebo 9V a 3A alebo 12V a 3A alebo 15V a 3A alebo 20V a 2A, čím sa dostávame na výkon max. 45W, s ktorým už nabijete dnes väčšinu 13-palcových notebookov

Záver

Jediné, čo mi asi (už do budúcnosti) chýba je bezdrôtové nabíjanie – iba by som položil mobil na powerbank a začal by sa nabíjať. Takéto powerbanky Xiaomi ponúka, len v menších kapacitách. Myslím ale, že sme už krôčik od toho a možno sa niečoho podobného dočkáme v ďalšej generáciu powerbanku od Xiaomi. Tento model sme mali na test zapožičaný od oficiálneho distribútora značky Xiaomi na Slovensku (www.mi-store.sk).

Prečítaj si tiež