Park of Poland – aquapark, z ktorého mi padla sánka

od jozo

Asi 50 km pred Varšavou prechádzam mestečkom Wręcza a za ním, niekde na uprostred pola stojí aquapark, ktorý mi vyrazil dych – nikdy som tu nebol, ale musím sa sem niekedy s Krištofom vrátiť, keď bude trocha väčší. Park of Poland – 18 bazénov, 32 tobogánov, 10 rôznych typov saun, luxusné spa… s plochou 67 000 m2 (!) ide o najväčší aquapark v Európe s kapacitou až 15 000 ľudí denne, 365 dní v roku! Pozvanie sem som nemohol odmietnuť, aj keď sa mi úprimne najskôr nechcelo merať tú cestu (z Bratislavy je to niečo cez 600 km), ale vôbec neľutujem – normálne som nezvládol za celý deň vyskúšať každý z tobogánov o celkovej dĺžke 3,2 km, za to mojito vo vodnom bare som si vychutnal do posledného dúšku. Priatelia, vitajte v Park of Poland! GPS: 51°59’15.1″N, 20°27’32.3″E

Na úvod pár zaujímavých faktov

Kým vám ukážem, čo všetko sa v tomto aquaparku nachádza, pár vcelku zaujímavých faktov:

  • Aquapark bol otvorený iba nedávno, vo februári 2020, jeho výstavba stála cez 160 miliónov €, všetko je tu krásne nové a čisté
  • Pod obrovskou presklennou kupolou je viac ako 700 paliem dovezených z Malajzie, Costa Ricy a Floridy
  • Tobogánová časť aquaparku má 32 tobogánov s celkovou dĺžkou 3,2 km
  • Môžete sa tu učiť surfovať vďaka unikátnemu indoorovému surfing bazénu
  • Vďaka geotermálnej energii je celá ventilácia a klimatizácia v celom komplexe nezávislá na elektrickej energii!
  • Väčšina bazénov je termálnych, takže či je vonku leto alebo zima, môžete tu celý deň pobehovať v plavkách

Vstúpte so mnou do Park of Poland – aké sú ceny?

Tak poďme na to, ide sa Suntago Water World, a.k.a Park of Poland, najväčšieho aquaparku v Európe! Už len parkovisko napovedá, že to bude vo vnútri fakt veľké – je tu priestor pre tisíce áut. Nechýbajú desiatky miest pre autobusy, e-nabíjacie stanice, státie pre karavany (zatiaľ som neprišiel na to, že by sa za toto státie platilo, takže “free” pre karavanistov?). Ja som prespal 2 noci v Sutango Village (prečítajte si moju recenziu), čo je dedinka bungalovov iba pár minút priamo od aquaparku a priamo z vášho mobilného domčeka vás do vodného raja odvezie bezplatný elektrický minibus. PS: pre náročných – mal by byť čoskoro otvorený aj 4* hotel priamo spojený s aquaparkom.

Vchádzam teda do vnútra, všetko je tu obrovské – asi 20 miest, kde si môžete zakúpiť vstupenky. Tie inak odporúčam kúpiť online na tomto oficiálnom mieste, majú rôzne akcie a viete si nakombinovať všetko ako potrebujete. Lístky sa dajú kúpiť podľa zón (viď nižšie) a vždy na 2 hodiny, 4 hodiny alebo celý deň. Úprimne, nepozerajte ani po ničom inom ako po celom dni, za 2 hodiny celý areál ani neprejdete, za 4 hodiny ani nevyskúšajú decká všetky tobogány a cenovo to už nie je až taký strašný rozdiel. Ceny na rok 2022 platilo tieto:

  • Celý deň v Jamango zóne stojí 139 PLN (približne 30 €)
  • Celý deň v Jamango a Relax zóne máte za154 PLN (33 €)
  • Celý deň v Jamango, Relax zóne a Saunárii vyjde na 164 PLN (35 €)

Keď zoberiem do úvahy ceny slovenských aquaparkov (senecký aquapark pýta za celodenný vstup so saunami 41,80 €, Tatralandia vrátane saunového sveta 47 € – fakt neuveriteľné pálky…), tu máte pomer ceny a výkonu taký, že padnete na zadok 🙂 Veď mrknite na tú mapku areálu – ja keď som ju pri vstupe videl prvýkrát, mi padla sánka (PS: kompletný cenník Park of Poland nájdete tu):

Kliknite na mapku a otvorí sa vám v samostatnom okne ako PDF súbor, ktorý si môžete stiahnuť

3 (šialene veľké) časti aquaparku

Aquapark je rozdelený na 3 tematické časti:

Relax – oddychová zóna plná bazénov, paliem, lehátok, nájdete tu vonkajší aj vnútorný termálny bazén, “Dead Sea Pool”. Dajte si jedno mojito alebo gin & tonic priamo vo vnútornom termálnom bazéne alebo si drink zoberte na lehátko pod palmu, zavrite oči a oddychujte 🙂 Bazény s rozlohou 840 m2 ponúkajú luxusný priestor pre každého, záhrada (s vlastnými záhradníkmi) má 20 000 m2. Vonkajší bazén ponúka vodu s krásnymi 34C, takže je jeasné, že celoročné kúpanie tu nie je problém. Môj tip: vyskúšajte z 18 unikátnych bazénov určite “Dead Sea”, čo je relaxačný mazén s mineralizovanou slanou vodou – perfektný oddych!

Saunaria – tu som strávil asi 2 hodiny a vyšiel som odtiaľto totálne vyrelaxovaný 🙂 Turecká sauna, fínska sauna, kórejská oddychová miestnosť, aromatická či soľná sauna, Valhalla, egyptská “dedinka”… wau, aspoň to si povedalo moje telo, keď som odtiaľto odchádzal. Najhorúcejšia sauna má 95C, celkovo je tu 10 rôznych typov saun, parných miestností a jacuzzi. V tomto saunovom svete sa očakáva, že budete mať na sebe plachtu (ktorú bezplatne dostanete). Môj tip: vyskúšajte Mont Blanc – suchú saunu s -12C, kde sa môžete schladiť napr. po horúcej fínskej saune. Keďže v saunovom svete by bolo nefér robiť akékoľvek fotky, pozrite si aspoň pár oficiálnych fotiek:

Jamango – no dobre, toto je topka, na ktorú všetci asi čakáte 🙂 Okrem šialene veľkého tobogánového sveta, ku ktorému sa dostaneme nižšie, tu nájdete rôzne bublinkové kúpele, jacuzzi, obrovský bazén s umelými vlnami s animačným programom, ďalších vnútorný aj vonkajší termálny bazén, oddychový bazén, divokú rieku, umelú surfovaciu vlnu… Tobogánový svet Jamango si ale zaslúži svoju vlastnú sekciu, takže skrolujte nižšie kamoši 🙂

Náramok na jedlo a pitie

Inak v Park of Poland to majú vcelku dobré vymyslené s jedlom a pitím (vlastné jedlo a pitie je inak myslím zakázané, ale to je hádam pochopiteľné) – pri vstupe dostanete náramok, na ktorý konzumujete počas celé dňa a potom pri výstupe zaplatíte naraz. Tzn. do bazénov si nemusíte brať žiadne cennosti, ani to veľmi neodporúčam. Každý náramok má “nárok” na skrinku – môžete si vybrať menšiu alebo väčšiu, kde sa v pokoji prezlečiete a odložíte si tu všetky cennosti a do vnútra už idete naozaj iba v plavkách a prehodeným uterákom cez plece 🙂 Ja som si vzal aj mobil a chcel si areál trocha nafotiť, boli na to vcelku hákliví… čomu ale rozumiem, fotiť si ľudí v plavkách nemusí byť pre mnohých nič komfortné. PS: v celom areáli je protišmyková podlaha, ja som tu pobehoval celý čas bosí – mnoho ľudí uprednostní flip-flopy, tak možno len dovetok, že všade bolo extrémne čisto.

Pre hladošov ponúkam aj zoznam reštaurácii – asi názvy nepotrebujú ďalšie vysvetlenie, o aký tip kuchyne ide:

  • Arizona American Burgers
  • Poleczka
  • Asiatica
  • Va Bene
  • Juice Bar
  • Pirat Snack Bar

Jamangooooooo – ok, mením sa na dieťa 🙂

Musím povedať, že veľa vecí ma nezvykne prekvapiť, ale keď som vošiel do Jamango zóny, odkryla sa vo mne akási detská radosť 🙂 Vôbec mi nevadilo, keď som videl ostatných dospelákov oddychovať na jednom zo štyritisíc lehátok, alebo sa len tak v tematických bazénoch nadnášali na nafukovačkách… ja som chcel vyskúšať každý z 32 (!) tobogánov 🙂 Približne 18 je ich fakt obrovských, zvyšené sú detské až rozprávkové – takže bez ohľadu na vek vášho dieťaťa sa tu zabavia všetci od 2 rokov až do… no ja máme v čase písania tohto článku 37 a fakt som si to mega užil 🙂 Ale vopred hovorím, že sa mi podarilo vyskúšať tak možno polovicu všetkých atrakcí, haha…

Tobogánová hala je tak obrovská, že musíte ísť na tobogány výťahom! A keďže asi tipujete správne, že tie budú dosť vyťažené, lebo o tobogány je mega záujem, máte ešte možnost ísť po schodoch. Poviete si, že veď pohodka, aspoň budem rýchlejší a nemusím sa mačkať do výťahoch – čo je pravda, lenže táto tobogánová hala je tak vysoká, že má 5 poschodí! Takže priatelia, vybehnúť si to na -5. poschodie hore po schodoch kvôli jednej jazde a toto zopakovať všetko 20-30x, fakt sa namakáte 🙂 Najkratší tobogán (začína na 1. poschodí) má “iba” 36 metrov, tie najdlhšie začínajú samozrejme na najvyššom 5. poschodí a majú 190 m (Mad Octopus), 215 m (Black Thunder), 236 m (Tiger’s Eclipse) a 256 m (Jungle Eclipse). Víťazom na dĺžku je ale Green Mamba s dĺžou 294 m!

Tobogány sú rozdelené podľa náročnosti – Easy, Moderate, Difficult a pri niektorých z kategórie Difficult sa fakt pose**** alebo si minimálne dobre zakričíte 🙂 Jaw Drap je má síce iba 58 m na dĺžku, ale je to takmer čisto vertikálny tobogán, taký Crazy Dive je najrýchlejší a prepláchne vám všetky otvory 🙂 Niektoré tobogány idete na nafukovačkách (samostatných alebo dvojitých), mnohé sú však klasické tobogány, kde idete iba s vlastným telom… každý tobogán má svoje pravidlá, ako ho máte (musíte) používať, napr. nohami napred, prekrížené ruky. Každý tobogán je sledovaný dohľadom, vopred hovorím, že tu sa veľmi nevyvádza skúšaním nových metód – za to máte rovno vyhadzov 🙂 Ale skúšať nové metódy ani nie je veľmi treba, kým vyskúšate všetky tobogány, budete riadne zničený na konci dňa… vravím, mne sa to ani nepodarilo.

Moje hodnotenie 🙂

Akože vychádzal som odtiaľto po celom dni riadne vysmiaty, spokojný a akosi príjemne zničený a zároveň oddýchnutý. Snažil som sa vyskúšať všetko, čo sa dalo a stále mám pocit, že som tak polovicu vecí ani nestihol vidieť 🙂 Skúsim na záver svoje hodnotenie vtesnať do niekoľkých pocitov:

  • Určite sa sem musím vrátiť aj s Hankou a Krištofom a keď už sem pôjdeme, tak minimálne na predĺžený víkend, aby sme tu mohli ísť aspoň na jeden celý, ideálne možno dva dni.
  • Vstup na 2 alebo 4 hodiny je síce lacnejší, ale akosi mi nedáva zmysel, lebo už len s cestou z Varšavy (cca hodinka), zaparkovaním, prezlečením a užívaním si aquaparku – hneď máte pol dňa preč. Takže za mňa jedine celodenný vstup.
  • Ceny jedál a nápojov nie su nijak atraktívne, je to tak na úrovni vysokohorskej prirážky, ktorú poznáme v slovenských lyžiarskych strediskách. Ale zase nie je to nič, že by ste mali zostať hladní celý deň.
  • Fakt som nečakal, že niekde za dedinkou uprostred ničoho (fakt je to niekde na konci poľa, kam vedie jedna cesta) nájdem najväčší aquapark v Európe 🙂 Ale dáva to zmysel, lebo práve tu sú geotermálne pramene.
  • Z Bratislavy, Popradu aj Košíc je to vždy okolo 6 hodín cesty (každá cesta je iná, napr. z Bratislavy to ťahá ideálne cez Českú republiku), takže Park of Poland nie je pre Slovákov určite destinácia na otočku. Ak ale máte naplánovaný trip do Krakova alebo ideálnejšie Varšavy, Park of Poland určite odporúčam pridať ako zastávku.
  • Keď som vstúpil do tobogánového sveta, moja prvá myšlienka bola “to sa tu snáď nebudem čvachtať po tobogánoch” a asi 10 minút na to som vrieskal od radosti 🙂 Nemám teda veľa aquaparkov pochodených (asi zaradím na zoznam keď Krištof trocha vyrastie), ale toto bola pre mňa topka – až mi bolo ľúto, že som tu sám a nemám s kým zdieľať svoju radosť…
  • Celková známka? 9/10 a to ten jeden bodík som stiahol iba pre to, že je to tak ďaleko z Bratislavy 🙂
  • Ak hľadáte darček alebo spôsob, ako zničiť vaše decká – práve ste ho našli – volá sa Park of Poland.

Prečítaj si tiež