TEST: Na cestách aj necestách s teleobjektívom Tamron 70-200 mm F2.8 Di VC USD G2

od jozo

Veľa skratiek v názve, však? Tamron prišiel na trh s novou generáciou veľmi obľúbených objektívov – 70-200 mm. Prečo je táto kategória tak obľúbená? Pretože to už nie je ani tak teleobjektív, ako skôr univerzálny & tele objektív v jednom – šport, cestovanie, reportážna fotka, ale aj príroda a najmä portréty sú čoraz obľúbené fotografické štýly, pri ktorých fotografi využívajú aj tieto sklá. Cieľovka tohto modelu? Pokročilí hobby-fotografi a poloprofesionáli, ktorí túžia po profesionálnom výstupe. Tamron sme testovali tri mesiace, bol s nami na niekoľkých tripoch a… výsledok za dozviete za chvíľu 🙂

Vysvetlime si tie všetky skratky v názve:

  • Di = Digitaly Integrated, vhodný pre digitálne zrkadlovky (APS-C aj full Frame, presný rozpis kompatibilných modelov nájdete tu)
  • SP = Super Performace, najvyššia kvalita skiel od Tamronu
  • VC = Vibration Compensation, stabilizácia
  • USD = Ultrasonic Silent Drive, extrémne tichý ostriaci motorček
  • G2 = druhá generácia tohto modelu so stabilizáciou, celkovo tretí model 70-200 od Tamronu

Objektív do pohody aj do dažďa

Takže, tento Tamron je vhodný pre foťáky Nikon (bajonet F) a Canon (bajonet EF). Je odolný voči prachu a dažďu, čo je pre nás na cestách nesmierne dôležité. Tamron si za svojimi výrobkami stojí a ponúka na ne 5-ročnú záruku – paráda. Keď som ho prvýkrát vytiahol z krabice, neprekvapila ma ani tak hmotnosť (presne 1 500 g vo verzii pre Canon), ako tak jeho nadštandardne elegantné a kvalitné spracovanie – matná čierna, elegantné prechody medzi prvkami, kovový bajonet, dobrý úchop. Tamron aj týmto modelom ukazuje, že už nie je v kategórii iba alternatívnych objektívov (dostaneme sa k tomu aj v hodnotení obrazovej kvality), ale už pri prvom dotyku viete, že držíte v ruke kus poriadnej techniky. Slnečnú clonu (je súčasť balenia) sme zatiaľ nepoužili, za to však statívový prstenec s držiakom oceníte v prípade timelapse záberov, krajinkárskej fotografii, ale vyskúšali sme aj selfie s týmto sklom s diaľkovým odpalovačom.

Kto povedal, že selfie sa dá spraviť iba s mobilom? Aj teleobjektív sa dá vďaka statívovému prstencu postaviť na statív a vďaka appke máte odpaľovač priamo v mobile.

Zoomovací prstenec je v prednej časti, pričom univerzálne sklá (s rozsahom 24-70 mm) ich majú typicky v ich zadnej časti (bližšie k telu fotoaparátu), takže ak budete častejšie meniť sklá, určite sa sem-tam prehmatnete. Niektorí fotografií sa na opačné rozloženie prstencov (zoomovací vs ostriaci) sťažujú, mne to vcelku vyhovuje, dobre si tak viem podoprieť fotoaparát a zároveň ostriť. Nadchla ma aj taká drobnosť, ako je jemnosť posunu ostriaceho prstenca – má tak krásny priebeh, že sa s ním pohodlne pracuje aj pri videu a bez trhnutia viete spraviť aj minimálnu úpravu ostrenia.

Objektív ponúka ohniskovú vzdialenosť 70-200 mm s fixnou clonou F/2.8, čo je vynikajúca správa najmä pre športových fotografov, ktorých investície do objektívov boli doteraz výrazne vyššie. Objektív ukrýva v sebe 23 optických členov vrátane XLD a LD prvkov. Filter má priemer 77 mm a minimálna vzdialenosť fotografovaného objektu klesla v porovnaní s predchodcom už na 95 cm.

Kvalita obrazu a sexy „swirly“ bokeh

Nádherné ostré fotografie aj pri najnižšom clonovom čísle, aj rohy sú ostré a dostatočne prekreslené. Osobne som sa zaľúbil do toho jemne „brčkavého“ bokehu (tzv. swirly, v slovenčine častejšie označovaný ako výrivý bokeh). Veľmi však záleží od fotografovaného pozadia, niekedy sa podarí krásne krémový bokeh, niekedy mierne výrivý.

Portrétnu či reportážnu fotku zvládaTamron 70-200 G2 hravo, na tejto fotky vidno hneď dva druhy bokehu v závislosti od pozadia – vľavo za stánkom je plynulejší, vpravo v strede sú rastliny v pozadí v čisto výrivom bokehu. A to už je iba otázka subjektívneho vnímania, čo vám páči viac 🙂 (Ohnisková vzdielanosť 103 mm).

Napr. pri listoch stromov a fontánach má Tamron tendenciu prejsť do výrivého, pri jednoliatom pozadí je to krásne krémový. Práve odpichnutie fotografovaného objektu od pozadia je to, čo mi robí radosť pri srdci, keď sa pozerám na výsledné obrázky. Malá hĺbka ostrosti je základom pri portrétových fotografiách, kde stále prevažujú sklá s pevným ohniskom. Ak radi fotíte práve portréty, ale potrebujete pre iné účely aj tele objektív, už nemusíte nosiť/kupovať dva objektívy – postačí vám tento. Ak si potrpíte na čo najšpičkovejšiu kvalitu obrazu, radíte sa do kategórie foto maniakov a hľadáte na fotkách aj tie najmenšie chybičky (v kresbe, chromatické chyby a pod), odporúčam pri tomto objektíve ohniskovú vzdialenosť okolo 100 mm a mierne pricloniť (4-5.6) – v outdoore nie je s priclonením problém a kresba je potom najlepšia, čo tento objektív dokáže.

Ukážka extrémnejšieho výrivého bokehu. Niekomu sa to už nemusí páčiť, mne to príde aj trocha umelecké 🙂 (Ohnisková vzdialenosť 118 mm).

Rýchle ostrenie a stabilizácia, ktorú ocení aj fotograf-začiatočník

Rýchlosť ostrenia sa neradí k top objektívom v tejto triede (osobne by som dal známku 8,5 z 10), keďže však nie sme profesionáli, nenašli sme akciu, ktorú by nestihol Tamron pohodlne zaostriť a cvaknúť. Hokej, plážový volejbal, cyklistika, beh – kontinuálne ostrenie nemalo najmenší problém.

Kým nebudete fotiť motošport, nebudete mať najmenší problém s rýchlosťou preostrovania.

Profíci by asi siahli po ešte špičkovejších objektívoch (priamo od výrobcu tela fotoaparátu), ale nám ako vášnivým cestovateľom a fotografom to pohodlne postačuje. A dôležitý je aj pohľad na cenovku. Preostrovanie sa deje vďaka USD motorčeku (Ultrasonic Silent Drive), ktorý takmer pri práci nepočuť, čo je dôležité najmä pri videu. Full-time Manual Focus Override umožňuje manuálnu úpravu ostrenia bez potreby prepnutia na z AF na MF, ale toto sme využili skutočne iba v pár prípadoch.

Nádherné ostré (zaostrené na oko), kresba ako z omaľovánky a pozadie čisto a plynulo rozostrené (ohnisková vzdialenosť 200 mm, clona F/2.8).

Prekvapila ma stabilizácia – „na papieri“ s účinnosťou až 5 stupňov (štandard CIPA). V praxi sú tri režimy stabilizácie, jeden z toho špeciálne pre panning – do tohto fotografického štýlu som sa zatiaľ ešte nezapozeral, možno časom. Účinnosť stabilizácie je perfektná, aj na 200 mm viete z ruky natočiť video tak, že otrasy nie sú rušivé. Výhoda pri tejto stabilizácii je, že ak udržíte v ruke čas 1/20, 1/25 alebo 1/30 s na 70 mm, udržíte to vďaka tejto stabilizácii aj na 200 mm. V niektorých zahraničných recenziách som sa dočítal, že udržali na maximálnom ohnisku aj 1/15, prípadne 1/10 s z ruky. Aby som si porovnal, aký to je rozdiel – zobral som starú Sigmu 70-300 bez stabilizácie a testovaný Tamron, oba som nazoomoval na ohniskovú vzdialenosť 200 mm a výsledok? Neporovnateľné. Aj keď je takéto porovnanie vcelku neobjektívne (je to niečo ako porovnávať Fabiu od Škodovky a BWM 5), dobre to slúži na demonštrovanie toho, že stabilizácia je účinná a veľmi vhodná pri cestovaní.

S telekonvertorom dovidíte ešte ďalej

Tamron ponúka v prípade 70-200 mm F2.8 Di VC USD G2 aj podporu dvoch telekonvertorov (1.4x a 2x). V praxi tak môžete:

  • pri telekonvertore 1,4x získať full frame objektív 84-280 mm F/4
  • pri telekonvertore 2x získať full frame objektív 140-400 mm F/5.6

Najmä ten druhý by vás v praxi stal tisíce… Telekonvertor sme na test bohužiaľ k dispozícii nemali, dočítali sme sa však, že pravdepodobnosť ostrej fotky výraznejšie klesá práve pri použití týchto nadstavcov. Ak sa nám to niekedy podarí, vyskúšame a doplníme.

S teleobjektívom fotiť krajinku? Prečo nie…

Cena a zhodnotenie

Tamron 70-200 mm F2.8 Di VC USD G2 stojí v maloobchodnej cene 1599 eur, pričom originálny Canon druhej generácie s rovnakými parametrami (ohnisková vzdialenosť a svetelnosť) stojí 1920 eur, nová (tretia) generácia, ktorá sa dostala na trh pred pár týždňami, dokonca 2320 eur. Cenový rozdiel je teda lákavý – stojí však za to? Za #cestujemespolu tvrdíme, že rozhodne áno. Tamron ponúka vynikajúcu ostrosť už na najnižšom clonovom čísle, rýchle ostrenie, výbornú stabilizáciu a konštantnú clonu na celom premenlivom ohnisku. Ak nepotrebujete originál (Canon, Nikon) kvôli maximálnej rýchlosti ostrenia na extra dynamické športy (napr. motošport), tak si za ušetrené peniaze s Tamronom môžete odskočiť na rozumnú dovolenku 🙂 Rozprávali sme sa aj s niekoľkými profesionálnymi fotogrami a ak mali možnosť s touto generáciou objektívu od Tamronu fotiť, boli väčšinou nadšení. A moje subjektívne zhodnotenie po troch mesiacoch používania? Tento objektív sa stal mojim obľúbeným. Ak nepotrebujete fotografovať v interiéri alebo „na blízko“, je na cestovanie úplne perfektný – zvládne aj potrét, aj krajinu, aj tele. Len tá hmotnosť, ale to už je daň za poriadne sklo na full frame 🙂

Druhý pohľad

Požiadali sme o vyjadrenie aj profesionálov, ktorí sa fotografii venujú dlhé roky. Tu je ich názor na tento objektív:

Karol Srnec, ePhoto.sk

„V porovnaní s originálmi nie je kontinuálne zaostrovanie až tak rýchle, ale ani nie je pomalé. Pre reportážne fotografovanie plne postačuje. Tento objektív uspokojí aj fotografov eventov, svadieb, módy, portrétov. Príležitostné fotenie športu je s ním tiež možné. Optické vlastnosti sú veľmi dobré. Doplnené účinnou stabilizáciou, kvalitným spracovaním a 5 ročnou zárukou, sú to pádne argumenty, prečo o kúpe uvažovať, ak chcete niečo ušetriť.“

Július Kotus, FOTOma.sk

„Opticky je objektív vynikajúci, presné zaostrovanie pri portrétoch a pomaly sa pohybujúcich objektov. Krásne vyladený, potlačené optické aberácie, navyše je utesnený voči nepriaznivým poveternostným vplyvom. Za drahšími originálmi ale predsa len zaostáva – pri fotografovaní rýchlo sa pohybujúcich objektoch – kontinuálne zaostrovanie v spojení s kontinuálnym snímaním neprináša tak uspokojivé výsledky ako originály. Podobne je na tom odolnosť voči protisvetlu. Odleskov a závojov je so slnkom v zábere viac. Dajú sa ale kreatívne využiť napríklad na ozvláštnenie portrétu.“

Prečítaj si tiež