Potrebuješ na cestách poradiť alebo máš problém? Spýtaj sa domácich. Ale ako?

od jozo

Cestovateľských appiek mám v telefóne viac ako tucet, no nedávno mi brnkla do nosa jedna nová, ktorú zhodou okolností vyvíjajú naši českí „bratři“ v Prahe. Volá sa Travisio a ak sa jej podarí sa poriadne rozbehnúť, bude to skvelá pomôcka na hľadanie lokálnych tipov a odporúčaní od domácich.

Na čo slúži v skratke táto appka?

Aplikácia Travisio je určená pre cestovateľov, ktorí, ako to už pri cestovaní býva, sa ocitli v situácií, kedy potrebujú poradiť. Funguje to jednoducho – cestovateľ zadá svoju otázku do aplikácie a ostatní cestovatelia alebo ľudia žijúci v destinácií, kde si cestovateľ nevie rady, mu poskytnú odpoveď.

Kto vlastne komu pomáha?

Appku tvorí komunita a komunita zároveň pomáha. Pri inštalácii appky si môžete vyklikať miesta, ktoré máte pochodené, kde sa cítite ako doma a máte pocit, že by ste vedeli ostatným cestovateľom pomôcť. Dajme si príklad – boli ste už veľakrát v New Yorku a naozaj máte pocit, že by ste v tomto meste už mohli vy sprevádzať ostatných cestovateľov. Okrem vášho domovského mesta (napr. Košice) určite zakliknite aj New York a ďalšie mestá. A teraz nastane tá situácia – niekto príde do New Yorku (alebo Košíc) po prvýkrát a cíti sa stratený. Stačí, aby vytiahol mobil, položil otázku (napr. Kde nájsť najlepší streetfood v meste?), vy dostanete o tejto otázke notifikáciu a je len vás, či viete poradiť a či poradíte 🙂 Ako sa hovorí, karma je zdarma – raz poradíte vy, neskôr budete v problémoch zas vy a niekto poradí vám. Win-win 🙂

A takto to vyzerá v praxi

Najskôr sa do appky prihlásim – väčšinou som rád, keď appky umožňujú prihlásenie cez Facebookové konto.

Priznávam sa, som lenivý si pamätať najrôznejšie heslá. Vyberám teda túto možnosť, v ďalšom kroku navolím v mestá, v ktorých si myslím, že by som mohol vedieť pomôcť (je potrebné písať mená miest v angličtine tak, ako sú oficiálne písané) a klikám ďalej. Oukej, domovská obrazovka – prostredie je prudko intuitívne – vidím otázky, ktoré sa týkajú miest, v ktorých sa vyznám, potom časť, kde som sa ja pýtal otázky a ešte odpovede, ktoré som ja dal ostatným cestovateľom.

Keďže je Travisio úplne nová appka, otázok a odpovedí je zatiaľ pomenej – možno by stálo za to prepojenie s ďalšími odporúčacími systémami (TripAdvisor, Yelp a pod), čím by mohla v appke vzniknút slušná databáza relevantných otázok a odpovedí.

Prvý relevantný tip sme už dali

Travisio testujem prvý večer, zatiaľ som dal jeden tip (na dopravu na Budapeštianske letisko z Bratislavy) a som zvedavý, kedy začnú prichádzať ďalšie otázky od cestovateľov – svoj „check-in“ som spravil na 5 miest, takže ak budem v týchto mestách vedieť poradiť, rád pridám svoju odpoveď. Appke asi chvíľku potrvá, kým sa rozbehne, každopádne mi nič nebráni ju mať nainštalovanú v telefóne – uvidíme po pár mesiacoch, podám hlásenie, ako sa appke darí 🙂

Použiteľnosť v praxi

Keď je človek na cestách a má k dispozícii internetové pripojenie (dnes už bez problémov v Európskej únii + tam, kde si viete zakúpiť dátovú SIMku za pár eur), vie si dohľadať odpovede na svoje otázky na internete pomerne rýchlo. Ak sa Travisio ujme v cestovateľskej komunite, bude mať jednu zásadnú výhodu – traveler s otázkou/problémom bude mať po ruke domácich, prípadne odborníkov na dané mesto, ktorí mu budú vedieť poradiť. Jasné, že na odpoveď bude treba chvíľu počkať (niekedy možno 1-2 dni), ale domáci vám väčšinou dajú tipy na nezaplatenie. A to sú potom presne tie miesta (pamiatky, reštiky, bary, streetfood, atrakcie…), ktoré ani v najlepších bedekroch nenájdete. Tak Travisio, držíme palec!

Prečítaj si tiež