Michelinovská reštaurácia, ktorú si môže dovoliť každý Slovák

od jozo

Keď sme doma čisto zo zábavy hľadali najbližšiu michelinovskú reštauráciu, Google nám poradil Viedeň. Keď sme však zistili ceny (rádovo v stovkách eur na osobu), spravili sme si doma vyprážaný syr a otvorili fľašku lacného vínka 🙂 Pri ceste zo Singapuru do Kuala Lumpur sme si spravili tak trocha neplánovane zastávku v mestečku Malacca a ešte nečakanejšie sme zistili, že tu má pobočku reštaurácia Tim Ho Wan, ktorá od roku 2011 získala každý rok michelinovskú hviezdu. A malo ísť o najlacnejšiu michelinovskú reštauráciu vôbec. Cena za večerné posedenie pre dvoch? 8 Eur 🙂

vyberBaked Bun with BBQ pork – chrumkavé sladké cesto, v ktorom sa ukrýva akoby jemne ugrilované bravčové v podobe soté. K tomu sladká chilli omáčka a bolo nám jasné, ako mohol podnik, ktorý v Hong Kongu začal ako „diera v stene“, získať michelinovskú hviezdu. Dnes sa tento reťazec rozrastá rýchlym tempom po celej Ázii.

Mak Pui Gor bol kedysi kuchárom v 3-hviezdičkovej michelinovskej reštaurácii hotela Four Season v Hong Kongu, z ktorej drzo odišiel a otvoril si vlastnú reštauráciu jedáleň. Pre 20 ľudí, v jednej mestskej časti Hong Kongu, kde začal variť typické čínske jedlá podľa domácich receptov. Dnes si na typické Dim sum pochúťky musíte v Hong Kongu odstáť 5-hodinový rad, kým sa dostanete do vnútra. V malajzijskej Malacce sme boli o šiestej podvečer prvými zákazníkmi. Tim Ho Wan dokazuje, že zoznam reštaurácii s hviezdičkami Michelin nie je iba elitárskym zoznamom (aj keď, v drvivej väčšine prípadov tomu tak je) a vyslúžil si tak prívlastok „najlacnejšia reštaurácia s michelinovskou hviezdou“.

Mak Pui GorDnes sa pobočky Tim Ho Wan nachádzajú okrem Hong Kongu v Singapure, Malacce, Kuala Lumpur, v Manile, Jakarte, Taipei, ale aj Bangkoku či Sydney a Melbourne. A vcelku nečakane nájdete pobočky najlacnejšej michelinovskej reštaurácie v nákupných centrách 🙂

IMG20160415190456Menu nie je veľké, obsahuje približne 20 dim sum typov na výber, medzi TOP 4 podľa šéfkuchára patria: Baked Bun with BBQ pork, Vermicelli Roll stuffed with Pig’s liver, Pan Fried Turnip Cake a Steamed Egg Cake. My sme vyskúšali prvé dve + ešte niečo, čoho názov si veľmi nepamätáme, ale Baked Bun with BBQ pork boli senzačné. Spolu tri rôzne jedlá (alebo skôr pochúťky, dim sum), dva čaje a účet? Rozumných 8 Eur 🙂 Nie sme žiadni gastronomickí kritici, zjeme takmer všetko… ale za 8 Eur sa „najesť“ v pobočke michelinovskej reštaurácii – za ten zážitok to určite stálo.

THW-Logo@2x1

Prečítaj si tiež