Ako doručiť v čase korona-krízy balík do zahraničia (lacno a s istotou)?

od jozo

Chceli sme švagrovi do Londýna (kde býva a pracuje) poslať pár drobností na potešenie v čase korona-krízy – horalky, kávenky, granko 🙂 Keďže vo Veľkej Británii platí lockdown, zároveň sú takmer všetky hranice uzatvorené, letecká osobná preprava nefunguje… hm, hľadali sme spôsob, ako mu balík doručiť balík bez toho, aby sme museli ísť na poštu či si v niektorej kuriérskej firme zakladať firemný účet. Nedávno nás oslovil www.balikdozahranicia.sk, či by sme nechceli vyskúšať v praxi ich službu – tak asi ideálny čas, veď za pokus nič nedáme.

Pustili sme sa do prípravy balíka. Vzali sme obyčajnú krabicu od vína (32 x 22 x 15 cm) a naplnili sme ju vecami, ktoré sme dúfali, že švagra a jeho frajerku potešia – horalky, granko, cestoviny, fľaška slovenského vína 🙂

Po zabalení mal balík niečo pod 2 kg, tak sme sa rovno vrhli na objednávanie. Otvárame stránku, klikáme na Objednať – netreba sa nikam prihlasovať ani vytvárať žiaden účet. V prvom kroku sme vyplnili údaje odosielateľa a vybrali:

Dátum vyzdvihnutie sme dali na druhý pracovný deň (streda), keďže sme balík ešte nemali úplne pripravený:

V druhom kroku adresu na doručenie zásielky, v prípade balíka do Anglicka je dôležité práve správne vyplnené smerové číslo. Môžete si vybrať z takmer 200 krajín, bežný balík môže mať až do 70 kg.

Pokračujeme nižšie, dopĺňame rozmery zásielky a hmotnosť. Poistenie do 100 eur zdarma poteší, maximálna výška poistenie je 37-tisíc eur:

Ďalší krok je najdôležitejší – stránka vám ponúkne zoznam prepravcov (typicky kuriérskych služieb), časy doručenia a rovno aj cenu balíka. Počítajte ešte s drobnými príplatkami, ale cena na záver je tiež transparentne komunikovaná. Tým, že je to balík na potešenie, vyberáme najlacnejšiu alternatívu. K dispozícii je ale aj garantované doručenie na druhý deň do 12:00, len tá cena je trochu iná 🙂

V poslednom kroku je už iba rekapitulácia a po kliknutí na tlačidlo Objednať sme presmerovaní na platobnú bránu GoPay:

Platbu môžete uhradiť kartou, prevodom alebo internetbankingom niektorých slovenských bánk, možností je skutočne veľa (trocha nás prekvapil transakčný poplatok 0,50 eur, s tým sme sa doteraz nestretli):

Cena? Prekvapivo dobrá

Cena 28,15 eur nám prišla férová – overovali sme cez rôzne firemné účty u kuriérskych služieb, koľko by za rovnaký čas a v rovnakej veľkosti a hmotnosti vyšla cena zásielky, TNT nám priamo na svojom webe zobrazilo cenu 67 eur, Go4 54 eur pri rýchlejšej zásielke a 31 eur pri economy zásielke (s doručením do 3-7 pracovných dní). Jediná lacnejšia alternatíva, ktorú sme našli, bola slovenská pošta, kde by takýto balík (označený ako Obchodný balík s expresnejším doručením) stál 25 eur. V prípade pošty by sme ho však museli ísť odniesť na poštu, takto ho vyzdvihol kuriér priamo u nás doma.

Ak si chcete vypočítať, koľko by vás stálo poslanie balíka a nechce sa vám pracne porovnávať jednotlivých dopravcov, môžete použiť tento kalkulátor poštovného.

Kedy balík dorazil a v akom stave?

Hneď po zaplatení objednávky sme dostali email od GLS kuriéra, že sa bude balík vyzdvihovať na druhý deň medzi 12:00 a 15:00. Kuriér sa zastavil o 12:40, takže v čase, ktorý uviedli. Balík mal byť doručený do 3-4 pracovných dní, keďže sa odosielal v stredu, mal prísť najbližší pondelok alebo utorok. Švagor nám v utorok poobede hlásil, že úspešne dorazil, čo sme úprimne v čase korona-krízy nie úplne čakali 🙂 Tým, že balík prešiel pár tisíc kilometrov, nečakali sme, že dôjde v nablýskanom stave. A tak aj bolo, jedna strana bola potrhaná, ale obsah balíka bol v 100% stave.

Plusy mínusy služby balikdozahranicia.sk

Plusy (+) Mínusy (-)
Cena Transakčný poplatok (aj keď maličký)
Rýchla objednávka bez nutnosti registrácie
Dodržaný čas doručenia (aj v čase krízy)
Vyzdvihnutie kuriérom u nás doma

PS: Pri príprave balíka nemusíte písať žiadnu adresu odosielateľa ani prijímateľa na balík, všetky potrebné dokumenty (nálepky na balík) prinesie priamo kuriér a vám nechá aj potvrdenie o zásielke s číslom, vďaka ktorému môžete pohyb balíka sledovať na internete.

Prečítaj si tiež