Ako funguje nabíjanie elektroauta na ultrarýchlej nabíjacej stanici? Takto!

od jozo

Nedávno sme druhýkrát testovali jedno z najpredávanejších elektroáut na Slovensku – ŠKODU ENYAQ. Vybrali sme sa s ňou (s brutálne výkonným modelom COUPÉ RS iV) na predĺžený víkend z Bratislavy na Horehronie. Pri návrate domov som si spomenul, že sa musím zastaviť ešte vo Viedni pre jednu súčiastku na karavan, ktorú nikde inde nepredávajú. S menej ako 35% kapacity batérie som si povedal, že do Viedne snáď dôjdem a tam predsa musím nejakú nabíjačku nájsť – prinajhoršom nejakú pomalšiu (11 kW) a trocha si počkám… odpadol som, keď som kúsok od miesta, kde som súčiastku na karavan kupoval, objavil pri nákupnom centre ultrarýchlu nabíjačku s výkonom 350 kW! Ako rýchlo prebehlo nabíjanie a ako to celé funguje?

Nabíjacia stanica (AMIC Energy) bola prázdna, mala dva konektory, z toho jeden typu DC CCS s výkonom 350 kW. ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV si podľa svojej technickej špecifikácie dokáže cucnúť pri jednosmernom (DC) nabíjaní až 135 kW a z 0 na 80% by sa mal nabiť za 36 minút. Okej, poďme to vyskúšať… zacúval som k „štandu“, vytiahol kábel (kks, poriadne ťažký) a vrazil DC CCS konektor do auta. Na spustenie nabíjania trebalo priložiť RFID kartu, mal som zapožičanú ZSE Drive – vôbec som netušil, či bude fungovať – našťastie fungovala 🙂 Nabíjanie som začal o 18:32, baterka mala 18%. Najskôr som chcel nechať dobiť auto do 100%, ale uvedomil som si, že výrobca aj mnoho odborníkov odporúča kvôli životnosti batérie pri takomto výkone nabíjať max. do 80%. Tak som to rýchlo (na palubnom počítači) nastavil na 80% a vybehol do priľahlého nákupného centra, že ešte nakúpim nejaké potraviny na večeru.

Keď som sa vrátil o 18:59 (fakt rýchly nákup), ukazoval palubný počítač ešte potrebné 3 minútky na nabitie do 80%. To už som trpezlivo počkal. Takže o 19:02, teda presne po 30 minútach, som mohutný DC CCS kábel vyťahoval z auta. Výsledok? Priešiel som na stanicu s mizernými 18% baterky a za čas „jedného nákupu“ som odchádzal s takmer plnou nádržou. Displej nabíjacej stanice zobrazoval chvíľu po pripojení odhad 30 minút nabíjania pri výkone 99 kW a výsledok bol na minútu presný. Nabíjací výkon osciloval medzi dohnotami 98,2 – 99,7 kW – predpokladám, že kvôli horúcemu dňu (vonku bolo ďaleko cez 30°C) si ŠKODA „necucla“ svoje teoretické maximum (135 kW). Ak sa postupne dostaneme s elektroautami pri nabíjacom výkone cez hranicu 150 kW až niekde k 350 kW, bude nabíjania elektroauta z 0 na 80% skutočne otázka pár minút (10-12). A je to len otázkou času, kedy sa tam technologicky dostaneme… môj tip – nebude to trvať viac ako 2-3 roky a takto výkonné nabíjanie bude v elektromobiloch novým normálom.

Prečítaj si tiež