Ako zálohovať fotky z dovolenky tak, aby ste o ne nikdy neprišli? (časť II.)

od PR

Nedávno sme sa vrátili z predĺženého víkendu v Londýne a keď sme vytiahli pamäťovú kartu z foťáku, zistili sme, že musíme pretriediť niečo cez 15 GB záberov, vybrať najlepšie fotky (prípadne ešte poupravovať), zazálohovať a nazdieľať najbližšej rodine a známym. Len sa nám do toho nie vždy úplne chce. Našli sme však perfektný spôsob, ktorý trvá pár minút.

Chcem sa v tých tisícoch fotkách vyznať

V prvej časti seriálu sme zistili, že väčšina z vás zálohuje fotky na externý pevný disk. No väčšina ľudí sa k ním už ani nevráti. A v momente, keď sa k nim vrátiť chcú alebo potrebujú, netušia, kde ich majú. Každý z nás má logiku označovania fotografií a adresárov inú a po rokoch si už človek ani nepamätá, čo kam ukladal. Práve v predošlom článku o zálohovaní fotiek sme priniesli náš tip, ako si robíme poriadok vo fotkách a adresároch a ako ich označujeme a nazývame.

Appka Moments – nový spôsob práce s fotkami

Všetky naše fotky zálohujeme (manuálne aj automatizovane) na štvoršachtové domáce sieťové úložisko NAS – Synology DS418play.  Už dlho výrobca ponúka skvelú appku Moments, ktorá vám vie pomôcť práve s automatizovaným triedením fotiek. Poďme si to ukázať asi najlepšie na príklade. Po predĺženom víkende v Londýne sme sa vrátili s 15 GB fotiek. Otváram notebook, vkladám pamäťovú kartu a otváram appku Moments vo webovom prehliadači (appka vlastne beží na domácom NAS-ku, ktoré mám fyzicky v obývačke):

Moments je appka na vašom domácom sieťovom úložisku, ktorá zobrazuje všetky fotografie, ktoré jej nahráte. Umelá inteligencia roztriedi a rozkategorizuje všetky fotografie za vás. Všetko máte pritom uložené u seba doma, automaticky zálohované.

Vyberám adresár s pamäťovou kartou, zvolím všetky fotky a spustí sa nahrávanie. Za pár minút sú všetky fotografie nahraté a ja ich vidím na časovej osi tak, ako sme ich postupne fotili (už v tomto momente sú všetky fotografie zazálohované na NAS zariadení Synology, takže ak by som čokoľvek omylom na pamäťovej karte vymazal, o nič neprídem). Nielen, že vidíme všetky fotky v náhľade za celé tri dni v Londýne prehľadne a za sebou, to najlepšie ešte len prichádza.

Zdieľanie fotiek so známymi jedným klikom

Ak z niektorého miesta (napr. Covent Garden) máme špeciálne viac fotografií, môžem ich všetky označiť a vytvoriť z nich samostatný album. Funkcionalita, ktorá ma však najviac dostala – spravím si rýchly výber fotografií (napr. TOP 20) a stlačením jediného tlačidla ich môžem zdieľať. Appka Moments vytvorí unikátny internetový odkaz, ktorý jednoducho pošlem mailom známym a kamošom a oni si môžu pozrieť perfektnú galériu pripravenú na mieru. Už žiadne zipovanie fotiek, nahrávanie na úložiská typu WeTransfer či Úschovňa, žiadne čakanie, kým sa stovky megabajtov fotiek nahrajú. A fotky sú neustále u mňa doma, v bezpečí a nemusím využívať žiadnu externú službu (Dropbox, Google Drive, Facebook a pod), takže vždy viem, čo sa s mojimi fotkami deje. A hlavne, pri našom objeme dát (aktuálne máme doma zálohovaných cez 3 TB fotiek) by som musel platiť cez 100 eur mesačne za túto kapacitu napr. na Google Drive. Nehovoriac o tom, že stiahnuť a spracovávať terabajty fotiek cez internet, to už chce mega kvalitné internetové pripojenie.

Automatické triedenie – it’s magic

Spomenul som umelú inteligenciu, resp. skôr by sa hodilo označenie machine learning. Každopádne, dôležitý je výsledok – keď v appke Moments kliknem na položku Albumy, sú albumy zoradené podľa osôb či miest, kde boli zachytené. Ja som nič netriedil, všetko sa to udialo automaticky. Ako to celé funguje? Inteligentná appka rozpoznáva postupne na všetkých nahraných fotografiách tváre a keď niektoré rozpozná, spýta sa ma, o koho ide. Označím (Jozef, Hanka…) a odteraz na všetkých ďalších fotografiách, ktoré v budúcnosti (alebo aj tie z minulosti) nahrám, systém sám vytriedi všetky fotografie, na ktorých som ja alebo Hanka. Ak máte napríklad 200 rôznych adresárov s desaťtisíckami záberov, nemusíte ich vôbec manuálne triediť – jednoducho ich nahráte a systém spraví všetko za vás.

Vďaka geotaggingu fotografií (informácií o GPS polohe fotky v metedátach súboru samotnej fotografie, čo dnes ponúka mnoho moderných fotoaparátov) vie Moments roztriediť fotografie aj podľa miest, kde ste boli. Nie úplne som tomu veril, tak som systému podhodil asi tucet fotografií z rôznych miest (Lisabon, Azory, Benátky) a za chvíľu boli správne roztriedené.

Výhoda je, že ak fotíte na viacero zariadení (mobil, kompakt, zrkadlovka, dron), nemusíte nič manuálne triediť – iba všetko nahráte a systém to roztriedi automaticky. Dokonca na fotografiách, ktoré neobsahujú geoznačky, ale obsahujú nápisy miest, by samoučiaci sa systém mal sám rozpoznať, o aké miesto ide a priradiť fotografiu do daného miesta. Túto funkcionalitu som ešte neskúšal, ale plánujem ju vyskúšať s ďalšou – chcel by som systém naučiť napríklad rozpoznávať všetky jedlá. Tzn. postupne pooznačovať niekoľko jedál a systém by sa mal sám naučiť, ktoré sú na fotkách jedlá. Potom vznikne automaticky ďalší album, kde budú zobrazené gastronomické zážitky z našich ciest.

Záloha všetkých fotiek z rôznych mobilov

Ok, mám čo testovať, ale ešte by so rád spomenul jednu dôležitú vymoženosť celého systému. Appka Moments je okrem webového prehliadača a pripojenia k vášmu domácemu NAS dostupná aj pre mobily (iOS, Android) a hneď prvé, čo sa vás po inštalácii spýta je, či má zazálohovať aj všetky fotky v mobile? Óóóó áno, vždy keď som menil telefón, tak mojou nočnou morou bolo to množstvo stráveného času nad zálohovaním a triedením fotografií. Takto stačí jeden klik a všetko sa nielen že automaticky zazálohuje na domáce NAS. Ak napr. bojujete s nedostatkom miesta v telefóne, jednoducho si fotky presuňte do Moments a máte pokoj.

Čo na toto celé potrebujete?

1x NAS zariadenie od Synology, 2x pevný disk (dá sa to aj s jedným, ale kvôli kvalite zálohovania odporúčam aspoň dva), bezplatnú appku Moments a trocha času na úvodné nastavenie… Na začiatok je to mierna investícia (rádovo v stovkách eur), avšak my už máme všetky fotografie za posledných 15 rokov zazálohované tak, že o ne nikdy neprídeme.

Prečítajte si aj: Ako zálohovať fotky z dovolenky tak, aby ste o ne nikdy neprišli? (časť I.)

Prečítaj si tiež