Prechádzka (doslova) nad ulicami New Yorku

od hanka

Možno ste pri svojej prvej návšteve New Yorku o pešej promenáde nad ulicami New Yorku zvanej „High Line“, tak ako ja v roku 2005, nikdy nepočuli. Ak ste však dostali šancu na reparát a do „veľkého jablka“ sa môžete vybrať opäť (alebo sa na svoj prvý NYC ešte len chystáte), High Line určite nevynechajte. Je totiž veľmi možné, že High Line bude highlightom vašej návštevy v úchvatnom New Yorku.

Začnite na 34th alebo 30th Street = tridsiatej/tridsiatejštvrtej ulici na západnej strane Manhatanu (medzi 10. a 12. Avenue) a pokračujte na Gansevoort Street (ulicu) v mäsiarskom distrikte na juh a čo sa prechádzky, architektúry a parku týka, garantujeme, že budete mať úsmev na tvári celý čas.

map

Mapa High Line

My sme nemali pri tejto návšteve veľké šťastie na počasie, ale neodradil nás ani vietor a dážď, tak ako zvyšok návštevníkov tejto pešej zóny v štvrti „Chelsea“. Aby sme teda už prezradili o čo ide…

1-IMG_7329High Line je zrevitalizovaný kus minulosti New Yorku. Krásna pešia promenáda, ktorá sa nachádza na bývalej železničnej nadzemke, ktorá kedysi slúžila na transport tovaru do industriálnej časti New Yorku „Chelsea“ = „Čelsí“. S rozmachom pozemnej dopravy však prestávala byť železnica naplno využívaná a v roku 1980 sa po nej posledný krát previezli tri vagóny s mrazenou morkou (náš odhad, asi sa blížil deň vďaky-vzdania :). Z kusov železa 9 metrov nad ulicami New Yorku sa stala kultová záležitosť, ktorú milujú New-Yorčania, ale aj cudzinci ako my. Prešli sme sa, videli sme, zažili sme a vrátime sa určite ešte raz za pekného počasia :). Krásne budovy naokolo, park pri nohách, kultové dizajnérske továrne kam sa oko pozrie – to je High Line. Neriešite semafóry, autá, hluk, ruch ulice, proste ste nad tým všetkým a užívate si krásnu zeleň, architektúru, tehlové krásky a Empire State Bulding z diaľky. Choďte a sľubujeme, že neoľutujete!

1-IMG_7315

New York bez schodíkov by nebol New York

1-IMG_7319

1-IMG_7323

1-IMG_7348

Kto uhádne, čo to je?

1-IMG_7339

Krásna Chelsea

1-IMG_7354-002

1-IMG_7355

1-IMG_7362

 

1-IMG_7365

1-IMG_7385

1-IMG_7395

1-IMG_7393

Kontroverzná novinka od umelca Tony Matelliho „Sleepwalking Man“ („Námesačný muž“). V súvislosti s touto sochou bola vyhlásená súťaž o najoriginálnejšiu fotku s realistickou sochou námesačného muža… nenechali sme si to ujsť 🙂

1-IMG_7401

1-IMG_7402

Pripojíme sa k párty na záver „High Line“?

Naša rada, ak ste v New Yorku prvý, či možno posledný krát – „High Line“ neradno vynechať 🙂

Prečítaj si tiež