Rozhovor s Tomášom Kubušom, ktorý miluje sprevádzanie krajinami islamského sveta

od jozo

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním na cestách po Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Palestíne. Tomáš Kubuš, sprievodca BUBO Travel Agency, ktorý miluje sprevádzať krajiny islamského sveta.

BUBO Thajsko Tomas Kubus 2015 (5)Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch. Využili sme možnosť a exkuzívne pre www.cestujemespolu.com sme vyspovedali Tomáša o jeho práci sprievodcu.

Čo Ťa priviedlo k práci sprievodcu?
Láska k cestovaniu, bez ktorého som nechcel byť a tak sa to akosi automaticky všetko pospájalo dokopy ako mozaika a vyšlo z toho to, že už roky intenzívne cestujem a neustále si to užívam.

P1040064

Čo Ťa lákalo na práci v cudzine?
Opak stereotypu. Neustále sa niečo deje, človek sa neustále niekde inde nachádza a stále je v pohybe. Lákalo aj to byť pri veciach, aké by sa mu nikdy nestali doma, vidieť na vlastné oči veci o ktorých človek len čítal či sníval.

P1040083

Aké vlastnosti nesmú chýbať dobrému sprievodcovi?
Túžba učiť sa, spoznávať svet, túžba sprostredkovať svet naokolo cez príbehy, ktoré sú do tých miest vpísané, ale aj empatia a mal by mať veľa energie, ktorá sa mu pri tejto práci, ktorá často býva 24 hodín denne, bude hodiť.

IMG_0539

Ako dlho si v BUBO a na čo sa špecializuješ?
Sprevádzam 7 rokov a ako hlavný sprievodca už štyri roky veľmi intenzívne. No stále cítim, že sa mám čo učiť. Mojou srdcovkou sú krajiny islamského sveta, no najmä oblasť Hodvábnej cesty, strednej Ázie s Iránom, Blízky Východ, Turecko, ale aj India a potom tu je juhovýchodná Ázia od Hanoja po Singapur, kde človeka zaujme ich exotická krása.

Aschabad (2)

Čim si Ťa „Tvoje“ regióny získali?
Islamský svet je špecifický tým, že veľa ľudí si myslí, že tento kút sveta pozná, lebo boli v Egypte či v Tunisku pri mori, no pritom tento svet veľa ľudí odsudzuje, pretože má na islam apriori zlý pohľad kvôli našim zdeformovaným médiám. Získal si ma tým, že bol úplne iný, ako sa o ňom hovorilo a čím viac dní, týždňov a mesiacov som trávil v Oriente, tým sa mi dostával pod kožu viac a viac.

053

Čo je Tvoja srdcovka?
Stále mám pocit, že čím viac cestujem, tým je ich viac, ale stále tvrdím, že moje najobľúbenejšie krajiny sveta sú Turecko, Sýria, Irán, India a Thajsko. Ale vybrať jednu? To nedokážem, pretože vždy si myslím, že to je v danom momente práve tá, na ktorú myslím. Ak sa jedná o mesto, tak to je Istanbul, pre mňa najkrajšie miesto na svete.

DSC_0331

Na aký skutočne neobyčajný zážitok zo zájazdu si spomínaš?
V hlave stále rezonuje Veľká noc na Filipínach, kde sme sa zúčastnili ukrižovania Krista. Dodnes mám zimomriavky z tohto zážitku. Celý deň byť v centre diania, byť súčasťou celého davu, spotený, špinavý, zastriekaný od krvi, no šťastný.

054

Čo Ťa naposledy najviac na zájazde zaskočilo?
Na tejto práci je krásne to, že prekvapenie prichádzajú takmer na dennej báze.

Máš nejaký súkromný cestovateľský sen?
Afganistan. Ľubo Fellner tam bol už na jeseň 1996 a potom to chalani 2x prešli teraz nedávno, máme teda v BUBO skúsenosti. Je to sen, roky sa teším na túto krajinu a raz si ju poriadne vychutnám.

Prečo by ľudia mali aspoň raz navštíviť „Tvoj“ región? Čo nájdu tu a nikde inde na svete?
Ak raz navštívia Irán alebo Strednú Áziu, zistia, že veľa vecí o ktorých si mysleli, že o nich vedia sú úplne inak. Že Irán nie je krajina teroristov, ale je to krajine milých a neskutočne zaujímavých ľudí, kde slovíčko pohostinnosť nie je len nejaký hlúpy reklamný turistický trik. V  strednej Ázii cestovateľ hneď pochopí, že toto nie je sovietsky zväz plný šedivej farby. My v BUBO navštevujeme Strednú Áziu dlhé roky pred ostatnými a naše skúsenosti sa nedajú porovnať. Robíme to naozaj dobre 🙂

DSC_0342

S akými predsudkami sa ohľadom svojho regiónu najčastejšie stretávaš? Ako je to naozaj?
Najhorší predsudok je ten o Iráne, kedy sa mylne nazdávame, že je to krajina zla, pretože to tak jeden z amerických prezidentov prezentoval, pričom o tejto krajine nevedel nič. Ľudia sa tejto krajiny podvedome boja, pretože sa u nás o Iráne píše a hovorí málo pozitívneho. S tým sa spája veľa predsudkov, no po pár dňoch je krásne ak ľudia, ktorí sú s nami v Iráne prídu a povedia, že to je inak ako si mysleli. To je vždy malé víťazstvo, pretože títo ľudia to zažili a videli. V Iráne ono známe „lepšie raz vidieť ako sto krát počuť“ skutočne platí. Žiadna krajina zla či krajina teroristov, ale pravý opak. Krajina kde si k vám do čajovne prisadne partia mladých ľudí a začnú vám recitovať básne, kúpia čaj, zmrzlinu, potešia sa, že vás stretli a nenechajú vás ani zaplatiť.

056

Mnoho ľudí sa momentálne bojí cestovať. Myslíš, že oprávnene?
Nie. Ja osobne cestovať neprestanem. Veľa ľudí sa bojí, pretože správy hovoria, aby sme sa báli. Stačí vypnúť televízor a je to. Dnes sa ľudia boja tureckého Istanbulu, len tento rok som tam bol tri krát a išiel by som tam znovu, pretože strach je najmä v našich hlavách a ten nás bude paralyzovať, pretože ho budeme kŕmiť. Samozrejme šanca, že sa niečo stane v Mosule je väčšia než v Prievidzi, ale prestať cestovať kvôli strachu, to by bol začiatok konca. No je dôležité porozprávať sa s odborníkmi, profesionálmi, ktorí vám vedia poradiť. Dnes sa napríklad do mojej obľúbenej Sýrie cestovať nedá. Pritom BUBO sem cestovalo ako prvé už pred 25 rokmi.

DSC_0309

Dokáže Ťa sprevádzanie a región, ktorý sprevádzaš už po 20-ty krát ešte niečím prekvapiť?
Vždy. Milujem návraty na moje obľúbené miesta a hoci keď sa človek x-tý krát vracia, vie čo ho čaká, no vždy sa nájde niečo nové, niečo neočakávané, čo prinesie závan do týchto krajín a vždy sa teším, keď sa také niečo stane. S mojimi skúsenosťami sa rád delím aj s našimi klientmi, ktorý takto zažijú omnoho viac.

Ďakujeme za rozhovor 🙂

Viac z Tomášovych ciest a zážitkov nádjete na: https://www.facebook.com/tomkubuscesty/

Tento článok vznikol exkluzívne pre www.cestujemespolu.com v spolupráci s cestovnou kanceláriou BUBO.

Prečítaj si tiež