Videli ste už kamenný vodopád? Máme ho na Slovensku

od jozo

Ďalej to už autom nejde – vydávame sa na lesnú cestičku a po približne 20 minútach príjemnej chôdze dorazíme na miesto, ktoré akoby vybudovali mimozemšťania. Obrovská pláň plná kamenných kociek a kvádrov a neďaleko od neho vodopád, ktorý akoby zamrzol skamenel. Vedeli ste o kamennom mori a vodopáde?

IMG_3876V okrese Lučenec neďaleko maďarských hraníc (operátor nás už privítal v maďarskej mobilnej sieti) sa z obce Šiatorská Bukovinka dostanete k náučnému chodníku Somoška, ktorý prechádza rovnomennou národnou prírodnou rezerváciou. Sledujte hnedé informačné tabule s nápisom Hrad Somoška, ktoré vás dovedú na parkovisko.

IMG_3847Keď už nebude kam ďalej pokračovať, vydajte sa na 1,6 km dlhý náučný chodník s ôsmymi zastávkami.

IMG_3846Vstupné na hrad sa platí už na parkovisku, my sme však prišli po otváracích hodinách (po 15:00), takže sme neplatili nič 🙂 Pri Bukovinskom potoku môžete skúsiť pohľadať čierneho Raka riečneho, nám sa to nepodarilo. Neskôr prídete k jazierkam, ktoré boli na začiatku 20. storočia vybudované ako chovná stanica rýb, dnes už nemajú žiaden účel.

IMG_3845Po niekoľkých zákrutách sa dostanete ku Kamennému moru, ktoré sa nám osobne veľmi zapáčilo. Obrovská masa kameňov, ktorá na toto miesto akoby ani nepatrí. Kopa „šutrov“ vznikla síce oficiálne zvetrávaním bazaltu a veľká časť má pôvod v dobe ľadovej, napriek tomu to vyzerá, akoby sem tie kamene niekto nanosil.

Ešte zaujímavejší je však Kamenný vodopád, ktorá sa nachádza iba pár desiatok metrov obďaleč. Vznikol z bazaltovej lávy asi pred 4 miliónmi rokov a je fascinujúci pravidelnými „prúdmi“ (čadičovo-kamennými 5 až 6-uholníkovými útvarmi), ktoré pripomínajú vodopád. Len skamenelý. Takýto útvar sa vytvára pri chladnutí lávy, avšak v zaoblenej forme v podobe vodopádu ide o európsky unikát. 9 metrov vysoký kamenný vodopád je jedným z najnetradičnejších úkazov, ktoré sme na našej ceste po Slovensku videli.

Na vrchu náučného chodníka sa nachádza samotný Hrad Somoška, resp. to, čo z neho zostalo. Z vrcholku hradu je nádherný výhľad na okolie a ak budete mať šťastie na počasie (my sme nemali), môžete zazrieť aj maďarský stredoveký hrad Šomló.

 

Prečítaj si tiež