San Maríno: 12 faktov, ktoré ste o tomto mini-štáte (takmer určite) nevedeli a pobavia vás

od jozo

San Maríno sme sa rozhodli navštíviť počas nášho 14-dňového talianskeho roadtripu. Zobudili sme sa v talianskom prímorskom letovisku Rimini, odkiaľ je to autobusom 45-minútová cesta, autom ste tam za pol hodinku. Oficiálne je San Maríno hlavným mestom mini-štátu, ktorý nesie rovnomenný názov a ide o Repulibku San Maríno, resp. Sanmarínsku republiku. Prinášame vám 12 „fun-facts“ 🙂

Koľko času si treba vyhradiť na návštevu?

Úplne pohodlne prejdete hlavné mestečko, ktoré sa rozprestiera na kopci Mount Titano, za jeden deň. Ak máte naponáhlo, stačí vám aj polovica. Ak však máte dostatok času, booknite si tu ubytovanie – na večer sa mesto vyprázdni od „jednodňových“ turistov a budete ho mať takmer iba pre seba. Ak prídete autom, odporúčame prísť do 10:00, aby ste pohodlne zaparkovali. Veľkých parkovísk je k dispozícii viac ako 10 v rôznych úrovniach hory. Nemusíte sa báť, veľa kondičky na San Maríno netreba – všade sú k dispozícii výťahy či dokonca lanovka zo spodného parkoviska, ktorá ponúka počas párminútovej jazdy krásny panoramatický výhľad. V prípade dobrého počasia uvidíte nielen 200 km pobrežia Talianska, ale dovidíte až do Chorvátska.

Návšteva San Marína bola jedným z najpohodlnejších tripov, ktoré sme absolvovali. Platíte eurom, mobilné a dátové pripojenie platí ako by ste boli v rámci EÚ, na návštevu vám stačí občiansky preukaz. Návšteva San Marína je doslova historickou prechádzkou – ak budete niekde naokolo, určite tento štátik nevynechajte!

12 faktov, ktoré ste o o tomto mini-štáte (pravdepodobne) nevedeli

1. San Maríno je najmenej navštevovaná európska krajina. Ročne tento mini-štátik navštívi iba 2 milióny turistov. Pre lepšiu predstavu, aj Slovensko registrovalo v minulom roku viac ako 2,5 milióna návštevníkov.

2. V tomto štáte s rozlohou iba niečo cez 60 km2 je zaregistrovaných viac áut ako obyvateľov, tých tu je približne 30 000. Je tu iba 292 km ciest.

3. Veľká cena San Marína (Formula 1) sa jazdí v Imole, ktoré v skutočnosti nie je v San Maríne, ale v Taliansku a je bližšie k Bologni ako k samotnému San Marínu.

4. San Maríno a športy celkovo idú a zároveň nejdú dokopy 🙂 Domáci nevyhrali ani jeden z kvalifikačných futbalových medzinárodných zápasov (bolo ich cez 30) a nemajú jedinú medailu z 19-tich olympijských hier, na ktorých sa zúčastnili.

5. San Maríno sa oficiálne nezapojilo ani do Prvej ani do Druhej svetovej vojny, zostali neutrálni.

6. Pri prepočte HDP (hrubý domáci produkt) na obyvateľa sa San Maríno radí k najbohatším krajinám sveta. Trvalo sa pohybuje v TOP 10.

7. Tretí najmenší štát Európy (piaty celého sveta) nie je oficiálne súčasťou Shengenu a pritom ho môžete v rámci EÚ navštíviť bez absolvovania hraničnej kontroly – ak zbierate pečiatky, za tú sanmarínsku zaplatíte 5 eur 🙂 San Maríno taktiež nie je súčasťou EÚ ani EHP a pritom sa v ňom oficiálne platí eurom.

8. Územie San Marína je tzv. duty-free zone, na množstvo tovaru sa tu vzťahuje nižšia alebo žiadna daň – v meste nájdete nespočetne veľa obchodov, kde reálne zakúpite rozmanitý tovar (alkohol, cigarety, parfumy, oblečenie, okuliare, kožené výrobky…) o niekoľko desiatok percent lacnejšie ako kdekoľvek inde.

9. Oficiálnym jazykom je taliančina. Symbolom štátu „socha slobody“ s tromi vežami na korune na hlave, ktoré symbolizujú tri vrchy hory Mount Titano, na ktorej sa tento štát rozprestiera.

10. San Maríno je najstaršou republikou na svete, prvé dokumenty pochádzajú už z roku 301.

11. Všetku elektrickú energiu importujú z Talianska.

12. V San Maríne je vo vláde viac žien v pomere k mužom ako kdekoľvek inde na svete.

Prečítaj si tiež