Triedy leteniek: vysvetlenie rôznych označení, kódov a rozdielov

od jozo

Ak ste už v minulosti leteli, s veľkou pravdepodobnosťou ste cestovali v niektorej z ekonomických tried dopravcu. Vedeli ste však, že leteckí dopravcovia ponúkajú mnoho letenkových tried (booking class)? Aké sú rozdiely? Prinášame veľký prehľad tried leteniek, ich označení s vysvetlením rozdielov v jednotlivých triedach.

4 základné triedy leteniek

Aj keď existujú štandardné označenia tried, mnoho leteckých spoločností používa vlastné označenia a kódy pre jednotlivé typy služieb. V základe sú však 4 triedy leteniek, ktoré používajú všetci hráči na trhu približne rovnako:

  • Ekonomická trieda (economy) – booking kód Y
  • Premium trieda (premium economy) – booking kód W
  • Biznis trieda (business) – booking kód J
  • Prvá trieda (first class) – booking kód F

Za prvým písmenom booking kódu (Y, W, J, F, atď.) nasledujú ďalšie znaky, spolu ich môže byť až 7 a rozlišujú do veľkých detailov kategóriu a služby na každej letenke. Ak má váš kód na letenke viac ako len jeden znak, tu nájdete význam ďalších písmen a číslic v booking kóde:

  • E – väčšinou ako druhý znak v kóde označuje „Excursion Fare“ a býva k nemu minimálny a maximálny počet dní strávených v destinácií. Zvyknú sa takto označovať často dovolenkové promo akcie;
  • čísla – väčšinou v strede kódu a označujú maximálnu dĺžku pobytu (odlet a prílet). Napr. YE3M znamená letenku ekonomickej triedy v „Excursion Fare“ s maximálnou dĺžkou pobytu 3 mesiace;
  • H – High season, teda označenie hlavnej sezóny;
  • L – Low season, teda označenie mimo-sezónneho obdobia;
  • W – Weekend, teda označenie víkendovej letenky;
  • X – Weekday, teda označenie letenky s odletom a príletom v pracovný deň;
  • OW – jednosmerná letenka (One-Way);
  • RT – obojsmerná letenka (Return-Way);
  • CH – Child fare, označuje letenky pre deti vo veku do 11-15 roku života;
  • IN – Infant fare, označuje letenky pre batoľatá vo veku do 2-3 rokov života.

Každá letenka má potom ďalšie svoje vlastnosti:

  • či je možné ju meniť a za akých podmienok;
  • či je možné ju refundovať a za akých podmienok;
  • obmedzenie čo do množstva medzipristátí;
  • či je možný návrat do iného mesta;
  • kompatibilita s ďalšími triedami.

Ekonomická trieda – to najlacnejšie (a najobľúbenejšie), čo môžete dostať

Ekonomická trieda (economy) – väčšinou základná letenka v zadnej časti lietadiel (v prípadne nízkonákladových tvorí väčšinu lietadla), s relatívne obmedzeným priestorom na nohy, nie vždy sklápateľným sedadlom. Dnes už väčšinou nezahŕňa okrem príručnej batožiny žiadnu inú (začekovanú) batožinu. V prípade štandardných prepravcov dostanete na dlhších letoch menšie občerstvenie (jedlo tepl0 jedlo a nápoj), v prípade nízkonákladových prepravcov nedostanete doslova nič. Ak je vašim cieľom cestovať cenovo najefektívnejšie a nevadí vám pár hodín diskomfortu, budete často cestovať práve ekonomickou triedou.

Bežná ekonomická trieda – nič extra, na bežné niekoľkohodinové cestovanie to však stačí. Zdroj: Seatmaestro.com

Premium trieda – ideálne na záoceánske lety

Premium trieda (premium economy) – líši sa od ekonomickej triedy väčším priestorom na nohy (rádovo o 15-30 cm), zvykne, ale nemusí byť v cene začekovaná batožina, no vo väčšine prípadov býva na dlhších letoch už aj kvalitnejšie občerstvenie vrátane viacerých teplých jedál a výberu alkoholických nápojov. Cenový rozdiel v porovnaní s ekonomickou triedou je bežne 20-50%.

Economy premium poskytuje najmä väčší priestor na nohy. Zdroj: Lufthansa

Biznis trieda – pre často cestujúcich vyžadujúcich komfort

Biznis trieda (business class) – určená pre často cestujúcich pasažierov, firemnú klientelu a ľudí, ktorí si za svoje peniaze chcú dopriať komfort. Cenový rozdiel v porovnaní s bežnou letenkou je 100-500%. Biznis trieda často ponúka komfortnejšie sedadlá (výrazne alebo úplne sklopiteľné) s omnoho väčším priestorom na všetky smery, výber teplých jedál servírovaných na porceláne (niekedy aj vlastného šéfkuchára), väčší displej s multimediálnym systémom s lepším výberom filmov, vstup do letiskového salónika daného prepravcu na letisku, zahrnutých viacero kusov začekovaných batožín a prioritný nástup.

V business triede máte väčšie súkromie a sedadlá sú väčšinou sklápateľné do úplnej roviny.

Prvá trieda – pre tých majetnejších

Prvá trieda (first class) – väčšinou to býva to najkomfortnejšie, čo letecká spoločnosť na danom lete ponúka. V cene je zahrnuté všetko, čo si na komfortné cestovanie v lietadle viete predstaviť – sklápateľné sedadlá vo vlastnej kabíne. Sedadlá sú buď sklápateľné do úplnej roviny a viete sa na nich pohodlne vyspať, niekedy býva k dispozícii samostatná vlastná posteľ. Na výber máte niekoľko chodov a variant jedlých jedál (pripravovaných vlastným šéfkuchárom, často aj s michelinskou hviezdou), neobmedzené množstvo nápojov, vlastný veľkoplošný televízor, vlastného šoféra na letisku, vstup do vyhradenej časti letiskových luxusných salónikov. Prvá trieda znamená all inclusive servis – na palube sú pre zákazníkov tejto triedy často pripravené vychytávky ako vlastný bar, sprcha, župan… A ceny? Bežne aj 10-násobne drahšie ako ekonomická trieda.

A teraz niečo pre tých najbohatších…

Ak by ste mali pocit, že lepšie to už asi ani nejde, pozrite si video od Caseyho Neistata, ktorého pozval dopravca Emirates na miesto, ktoré patrí k tomu najlepšiemu, čo v lietadle Airbus A380 vôbec môžete nájsť – The Residence. Áno, už názov toho dosť napovedá…

Prečo používajú dopravcovia kódy leteniek?

Každá letecká spoločnosť má svoje pravidlá, ktoré môžu byť pomerne komplikované. Letenku si totiž môžete kúpiť priamu, s prestupom, v rôznych triedach, s rôznymi službami, batožinou, možnosťou zmeny, refundácie a ďalšími vlastnosťami (viď vyššie). Všetky nákupy leteniek sa realizujú v globálnom distribučnom systéme (GDS), takže si rovnakú letenku môžete kúpiť z pohodlia domova cez niektorého online predajcu ako aj u travel agenta napr. v Buenos Aires priamo v jeho predajni. Všetky letenkové kódy sú spracovávané počítačmi, veď si len predstavte to množstvo ľudí, s ktorými príde vaša letenka do styku a koľkokrát je skontrolovaná, kým nastúpite (predajca, check-in, security-check, boarding, …). Overenie aktuálnosti letenky však musí fungovať rovnako vo veľkej metropole, kde nie je problém s internetovým pripojením ako aj v menšom africkom meste, kde sa pripája predajca cez základné mobilné pripojenie. Preto musí byť možnosť overenia a spracovanie strojovou rečou rýchle. Ak vás zaujíma viac, ako sa pracuje v GDS systéme (napr. Amadeus), mrknite tento obsiahlejší dokument.

Prečítaj si tiež