Island v zime – ako sa uistiť, že sa vám na cestách nič nestane?

od jozo

Islandská záchranná služba safetravel.is ponúka unikátnu bezplatnú službu Travel Plan, vďaka ktorej môžete nahlásiť online (cez web alebo mobil) dispečingu svoj čo možno najdetailnejší plán cesty (plánované zastávky, odhadovaný čas). Služba funguje na báze bezplatných SMS správ – v prípade, že nenahlásite svoj príchod na vopred ohlásené miesto vášho plánovaného príjazdu, rozbehne sa komunikácia a prípadná záchranná akcia.

Prečo SMS? Island je obrovský ostrov, ktorý je však pokrytý vcelku dobre mobilným signálom. V niektorých miestach je však intenzita a kvalita signálu pomerne slabá a dátové prenosy sú obmedzené na rýchlosti dátovej siete EDGE, čo vám neumožní efektívne vyhľadanie potrebných informácií v prípade núdze. SMS služba je však garantovanou službou, tzn. záchranné zložky vedia, či vám správa bola alebo nebola doručená. Ako to celé funguje v praxi?

  • Na webe vyplníte svoj cestovný itinerár na aktuálny deň (my sme to využili v praxi pri dlhom presune zo severu na juhovýchod, keď sme si neboli istí cestami a počasím – na ceste sme dokonca stretli jedno prevrátené auto).
  • Zadali sme miesto a čas, odkiaľ plánujeme vyraziť a miesto a čas, kedy máme na pláne doraziť.
  • Zadali sme slovenské mobilné číslo a všetka ďalšia komunikácia a nastavenie služby prebiehalo cez SMS – dostali sme potvrdenie o monitorovaní nášho tripu s tým, že po dorazení do cieľovej destinácie sme službu cez SMS korektne zrušili.

Služba je bezplatná, takže nie je dôvod nestráviť pár minút vášho času a byť si istý, že aj keď sa vám na ceste čokoľvek stane a nebudete mať ako vedieť okoliu, že potrebujete pomoc, táto pomoc dorazí.

PS: Nezabudnite na kvalitné cestovné positenie! Prípadná záchranná akcia vás môže vyjsť poriadne draho.

Prečítaj si tiež