Juhovýchodná Ázia – exotika ako sa patrí

od jozo

Dovolenku si chceme užiť ako sa patrí – zažiť niečo nové, výnimočné. Za cieľ dovolenky si tak stále častejšie vyberáme exotické krajiny. Spoznávate sa v tom? Ak áno, vydajte sa s nami sa do Juhovýchodnej Ázie – krajín plných vynikajúceho jedla, zaujímavej kultúry a neobyčajnej prírody.

Krajiny Juhovýchodnej Ázie sú medzi cestovateľmi stále viac a viac obľúbené. Na svoje si tu príde každý – milovník kultúry, prírody, dobrého jedla aj ten, kto si chce len oddýchnuť na pláži. Láka Vás Thajsko, Barma, Laos, Malajzia alebo Srí Lanka? A čo tak Bali a Singapur?

Thajsko

Legendami opradené kráľovstvo Orientu. Medzi turistami asi najobľúbenejšia destinácia Juhovýchodnej Ázie. Biele pláže, skalnaté zátoky, vôňa vynikajúcich jedál, nádherná príroda a bohatá architektúra.

Národný park Khao Yai – potešenie pre oči. Najstaršia chránená rezervácia v Thajsku, od rou 2005 je zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Nachádza sa asi 170 km od Bangkoku a pokrýva hornaté územie zahŕňajúce stále zelený prales a trávnaté pláne. Hustou džungľou vedie mnoho cestičiek, ktoré vás dovedú k vodopádom, vyhliadkam a do malebných zákutí. Žije tu asi 900 rôznych druhov zvierat a vtákov, vaše oko ale potešia aj pestrofarebné motýle a krásne orchidey.

Chrámy – vzor thajskej kultúry. Prehliadka sôch, malieb a dekoratívneho umenia. Budhistický wat (klasický thajský chrám) sa diametrálne líši od našej predstavy slova chrám. V Thajsku ich nájdete okolo 40 tisíc. Tunajšie chrámy sú bezpochyby najväčšou turistickou atrakciou.

Thajská kuchyňa. Bazalka, koriander, cesnak, kokosové mlieko, limetková šťava… Len malý zoznam ingrediencií typických pre thajskú kuchyňu, ktorá je plná rozmanitých chutí a vôní.

Najkrajšie pláže sveta. Nájdete ich v južnom Thajsku. Railay Beach, Phra Nang Beach alebo Ko Poda sľubujú priezračnú vodu, belavý piesok a krásny výhľad. Tým ale zoznam tunajších pláží rozhodne nekončí.

Srí Lanka – perla indického oceánu

Ostrovný štát v juhovýchodnej Ázii známy tiež ako Cejlón. Od Indie ho delí reťaz koralových útesov dlhý 20 kilometrov a takzvaný Adamov most. Láka čajovými plantážami, nádhernými plážami, ale horami a históriou.

Čajové plantáže. K Srí Lanke neodmysliteľne patria a bol by hriech ich nenavštíviť. Zájdite si ale tiež do továrne na čaj a domov si preveziete pravý cejlónsky čaj.

Slony. Takmer 6000 slonov tu má svoj domov. V niektorom zo sloních sirotčincov sa môžete s týmito nádhernými tvormi vykúpať.

Národné parky. Medzi najznámejšie z 26 tunajších národných parkov patria Yala, Wilpattu a Udawalawe. Vstupné do nich je síce vyššie, ale je to zážitok, na ktorý nikdy nezabudnete.

Chystáte sa na Srí Lanku? Prečítajte si nášho sprievodcu o tom, na čo nezabudnúť pred cestou.

Bali – ostrov bohov

Bali si užijete dosýta. Či už túžite len tak leňošiť, spoznávať tunajšiu kultúru alebo chcete podnikať výlety. Nechajte sa unášať tunajším štýlom života.

Ubud. Historické a kultúrne centrum ostrova. Navštívte Gunung Kawi – chrám a hrobky z 11.storočia; posvätný chrám Tirta Empul, kde zo zeme vyvierajú liečivé pramene; navštívte ryžové políčka Tegalalang alias Ceking.

Pre milovníkov zvierat. Nájdete tu hneď dve zoologickej záhrady. Kebun Binatang a Bali Safari and Marine Park. Môžete ale navštíviť tiež motýlí park v oblasti Tabanan alebo vtáčí park.

Singapur – Levie mesto

Mestský štát na južnom cípe Malajského polostrova. Singa-pura v preklade znamená Levie mesto. Navštívte najväčšie vodné akvárium sveta na ostrove Sentosa alebo jeden z tunajších festivalov. Ženy a ostatní milovníci nákupov by nemali minúť 2 kilometre dlhú triedu Orchard Road, Jeden obchod vedľa druhého splní aj tie najtajnejšie priania.

Prečítaj si tiež