Ružomberok: 20 tipov na zaujímavé výlety

od PR

Ružomberský okres nie je vôbec najväčší (646,83 km2), no nachádza sa tu kopa miest, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť. Či už sa vydávate za spoznávaním sami, ako dvojica, s deťúriskami či partiou. Či už máte radi pohodovú turistiku alebo trocha adrenalínu… V západnej časti Liptovskej kotliny rozhodne je čo robiť, my sme zakotvili v Liptovskej Osade.

Pohodové 2 a pol hodinky cesty autom z Bratislavy a podobná vzdialenosť z Košíc, či už vrchom alebo spodkom a ste tu. Od Ľubochne po Bešeňovú, z juhu ohraničuje túto oblasť dedinka Liptovské Revúce. My sme sa vybrali z hlavného mesta v piatok na večer, spodnou trasou cez Donovaly (našťastie ešte neboli zasnežené, cestovali sme začiatkom decembra) a zakotvili sme v Liptovskej Osade. Na jeden predĺžený víkend sme si povedali, že si totálne oddýchneme a vynikajúco nám tento účel splnila magická chalúpka v Gothale. Keď budete aj vy hľadať netradičné ubytovanie, mrknite práve tu – každá chalúpka je iná, niektoré sú útulnejšie pre pár, niektoré poriadne veľké pre rodiny s deťmi či partie.

No a keď sa už budete pohybovať v tomto okolí, rozhodne si dajte pol dňa na Vodný svet – neverím, že je na Slovensku ešte veľa miest, kde máte novučičký vodný komplex takto sami pre seba. Prečítajte si o ňom v tomto našom článku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

TOP 20 aktivít v ružomberskom okrese

Keď sme začali hľadať, čo všetko sa dá naokolo a v ružomberskom okrese robiť, zostali sme príjemne prekvapení… tu je TOP 20 aktivít, ktoré stoja za to, keď sa vydáte do týchto slovenských končín 🙂

  1. Lyžovačka v Nízkych Tatrách
  2. Ružomberok (dolný Liptov) je obkolesený štyrmi krásnymi pohoriami – na juhu Nízkymi Tatrami, na západe Veľkou Fatrou, na severe Chočskými vrchmi a na východe Podtatranskou kotlinou. Nespočetné množstvo turistických chodníkov…
  3. Pre rodiny s deťmi Donovalkovo alebo Habakuky
  4. Pamiatková rezervácia Vlkolínec zapísaná v UNESCO –  (ak ste neboli, rozhodne si sem dajte prechádzku, stačí vám pohodová hodinka)
  5. Demänovské jaskyne (vrátane tej unikátnej ľadovej)
  6. Hrad Likava či Blatnica
  7. Letná bobová dráha Žiarce
  8. Ovečkoland
  9. Golfové ihrisko na Táloch
  10. Vyhliadkové vrchy Rakytov, Krížna, Sidorovo, Malinô
  11. Travertínová terasa Jazierce
  12. Veľký Choč (1 607 m) – známy svojim nádherným kruhovým výhľadom
  13. Kúpeľné pramene v Lúčkach, minerálne pramene v Korytnici (v minulosti svetoznáme kúpele, dnes miesto plnenia minerálnej vody)
  14. Termálny výver pri Kalamenoch
  15. Lúčanský alebo Brankovský vodopád
  16. Bešeňovské travertíny 
  17. Jánošíkova (skalná) päsť pri Liskovej
  18. Skalné útvary v osade Studničná pri Komjatnej (využívané na lezenie)
  19. Kostol sv. Martina v Martinčeku s nástennými maľbami z 13. storočia
  20. Splav Váhu od Bešeňovej, ale iba v lete 🙂

Prečítaj si tiež