Island – ako je to s hotovosťou a platbami na Islande? Ako sa vyhnúť medzibankovým poplatkom?

od jozo

Ak ste fanúšikom platobných kariet a nepotrebujete z nejakého dôvodu hotovosť, Island bude pre vás rajom. My sme za 10 dní (a to ani jeden z našej štvorčlennej partie) nevideli ani raz, ako vyzerá minca či papierová bankovka na Islande. Ako to? Všetko sa dá platiť kartou, debetnou alebo kreditnou, naozaj všetko – nákupy, tankovanie, služby, suveníry, všetky aj tie najmenšie poplatky.

Zastavili sme po dlhých kilometroch pri najmenšom vulkáne na ostrove (Kerid), kde v malej drevenej búdke sedela pani a mali sme zaplatiť 700 ISK (cca 5,5 eur) za vstup – keď som sa spýtal, či sa dá platiť kartou, s úsmevom prikývla a vytiahla terminál. Za 10 dní sme nenašli jedinú službu, ktorá by sa na Islande nedala zaplatiť kartou. Ak by ste mali predsalen potrebu platiť hotovosťou, bankomaty sú k dispozícii v každom meste aj mestečku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jozef & hanka (@cestujemespolu) on

Dobre, budem platiť kartou, ale ako vyhnúť všetkým tým medzibankovým poplatkom? Pokým slovenské banky výjdu z doby kamennej a prestanú pýtať poplatky za platby v inej mene (za každú platbu v ISK slovenskou platobnou kartou nastane automaticky konverzia na eurá a slovenské banky si za toto vždy strhnú malý poplatok – omg…), poradíme vám jeden trik, ako tieto poplatky úplne obísť. Možno si poviete, že ide o smiešne percento z každej platby. Keď si však po priemernom dvojtýždňovom tripe v krajine, v ktorej sa neplatí eurami, spočítate všetky poplatky, dostanete sa na desiatky eur. A to už stojí za to trocha ponamáhať šedú kôru a nájsť spôsob, ako to obísť. Ako teda?

Ponúkame vám naše riešenie – samozrejme vám nemusí vyhovovať a možno objavíte efektnejšie (pošlite nám potom tip na info@cestujemespolu.com, nech inšpirujeme ostatných), ale funguje to. Máme so sebou bezplatnú cestovateľskú kartu Revolut a doma máme kreditnú kartu (nebojte sa, ukážeme vám aj spôsob, ako neplatiť aj za túto kreditku) s bežne dostupným cestovateľským limitom. Kreditku so sebou však na cesty neberieme, máme ju napárovanú v Revolut appke v mobile a výšku aktuálne dostupných prostriedkov na Revolut platobnej karte dobíjame online podľa potreby práve z kreditky. Príklad – vyrážame na cestu, na Revolut účte mám 0 eur, na slovenskej kreditnej karte limit 1000 eur. „Dobijem“ si Revolut účet do výške 300 eur tak, že si Revolut stiahne peniaze z mojej kreditnej karty (tu mi zostáva limit 700 eur). Na cestách platím iba Revolut kartou (je to bežná debetná MasterCard, aj túto môžete mať vďaka #cestujemespolu zadarmo), ktorá okrem toho, že neaplikuje kurzové poplatky, prepočítava platby (v tomto prípade z ISK na eur) najaktuálnejším bankovým kurzom.

„Dobíjanie“ Revolut-u cez slovenskú kreditku zároveň vyzerá na účte kreditnej karty ako platba u obchodníka, čo vám umožní splniť podmienky väčšiny slovenských bánk, vďaka čomu vám je mesačný poplatok za kreditnú kartu vrátený. Výsledok? Platby na Islande (alebo kdekoľvek, kde sa neplatí eurami) bez kurzových medzibankových poplatkov, s najaktuálnejším kurzom a zároveň obrat na kreditke zaručujúci jej bezplatné používanie. A ak budete potrebovať núdzovo vybrať hotovosť v zahraničí, vyberte ju opäť cez Revolut – do 200 eur môžete bezplatne vyberať v zahraničí ak máte bežný účet, do 400 eur ak máte premium účet.

#cestujemespolu nemá žiadnu affialite spoluprácu so žiadnym obchodníkom ani prostredkovateľom. Nemáme žiadne provízie ani odmeny za odporúčanie služby či produktu, či už priame alebo nepriame, na Slovensku alebo v zahraničí. Služby a produkty odporúčame iba v prípade, že sme ich sami využili alebo ich využívame a keď sme presvedčení, že majú pridanú hodnotu pre cestovateľov.

Prečítaj si tiež