Recenzia: Curve – naše skúsenosti s platobnou kartou typu „všetko v jednom“

od jozo

Curve nie je fintech banka, ako napr. Revolut, N26, Monzo, Transferwise a ďalšie. Prináša však vo svete cestovania a platobných kariet niečo, čo tu ešte nebolo – všetky vaše platobné karty v jednej. Máte fyzicky jednu platobnú kartu (Curve), k tomu appku v mobile, do ktorej si nahráte všetky svoje karty (debitné, kreditné, osobné, firemné) a pri platení si vyberiete, z ktorej karty bude platba strhnutá. Paráda. Výhoda je jasná – stačí vám nosiť so sebou jednu kartu, ale zároveň máte k dispozícii všetky svoje platobné karty.

Curve – ako sa zaregistrovať?

Stiahnete si appku (dostupná pre iOS a Android), nainštalujte (kliknite na Download for free), zadajte promo kód NM4B6PBD (získate £5 ako bonus pri prvej platbe) a objednajte si vašu platobnú kartu. Karta aj appka sú zdarma. V prípade karty ide o štandardnú debetnú platobnú kartu MasterCard, mne dorazila na piaty pracovný deň z Nemecka.

Curve – ako to funguje?

Curve nie je štandardná banka, nemáte tu žiaden účet. Curve rieši elegantne problém, ktorý má mnoho ľudí, ktorým sa nechce nosiť množstvo platobných kariet súčasne. Je to jednoducho karta typu all-in-one (všetko v jednom). Platíte jednou kartou a v appke sa rozhodnete, z ktorej karty sa platba skutočne stiahne. Curve karta je vlastne len prostredníkom a ukrývať sa za ňou môže X vašich ďalších platobných kariet. Keď otvoríte appku, viete si do nej pridať ľubovoľné množstvo ďalších MasterCard a Visa kariet.

Na obrazovke Wallet si iba vyberiete, z ktorej karty sa budú platiť všetky ďalšie transkacie a… hotovo.

Čo v prípade, že mám svoj súkromný účet napr. vo Veľkej Británii, USA alebo inde, kde sa neplatí eurom? Vôbec nevadí, pri každej karte, ktorú máte napárovanú v Curve si viete vybrať, v akej mene je daná karta (váš účet) vedený. Ak máte napr. britskú platobnú kartu, zvolíte si GBP, ako americkú, tak USD. Pri platbách kartou Curve sa tak neobjavia žiadne poplatky. Spolu je takto podporovaných až 27 rôznych mien.

Drobné upozornenie pre podnikateľov – keďže je podľa slovenskej legislatívy platba na firemnom účte párovaná s bločkom, kde je uvedené aj koncové štvorčíslie karty, ktorou bola transakcia vykonaná, v prípade platby firemnou kartou cez Curve je toto štvorčíslie na bločku iné. Nezabudnite informovať účtovníkov, aby to vzali do úvahy (stačí na to čestné prehlásenie).

Curve – výber z vašej kreditnej karty bez poplatku

Curve podporuje výber do 200 eur bez poplatku (následne 2% z vybranej sumy). V princípe to však znamená, že si takto viete z vašej kreditnej karty, kde bežne bývajú nastavené nemalé poplatky za výber hotovosti z bankomatu, vyberať do 200 eur každý mesiac hotovosť bez poplatku. Stačí si vašu kreditnú kartu pridať do appky Curve, vybrať peniaze z bankomatu priamo kartou Curve – transkacia sa vykoná v skutočnosti na vašej kreditnej karte, ale cez Curve máte vybranú sumu bez poplatku.

Curve – čo ponúka appka?

Do appky sa prihlasujete zadaním PIN kódu (cítili by sme sa o kúsok bezpečnejšie, keby to bol odtlačok prsta, ako to napríklad podporuje Revolut). V appke sú štyri základné obrazovky:

  • Card – tu si môžete zobrať PIN kód vašej karty, online kartu zablokovať, nastaviť si limity (denné, mesačné, výbery z bankomatov).
  • Timeline – časová os, ktorá zobrazí vaše výdavky v čase. Po rozkliknutí jednotlivých platieb si viete pridať k platbe poznámku, odfotiť bloček, zaslať doklad na e-mail a pozor, dokonca sa vrátiť s platbou v čase! (viď nižšie)
  • Wallet – miesto, kde si nahrávate (odfotením alebo manuálnym zadaním) do appky všetky vaše platobné karty, súkromné či firemné.
  • Insights – jednoduchý a pritom elegantný prehľad, na aké kategórie ste použili vašu kartu pri platení (potraviny, zábava, zdravie, …).

Curve – vrátenie platby v čase

Toto je asi najunikátnejšia funkcia, ktorú sme zatiaľ v žiadnej inej banke či fintechu nevideli. Predstavte si, že platíte za firemnú večeru kartou Curve, ale v appke máte nastavenú súkromnú kartu. Doma zistíte, že sa vám platba strhla z osobného účtu, išlo ale pritom o firemné posedenie. Curve vám umožní vrátiť sa v čase! Stačí otvoriť platbu, v položke Transaction Features kliknúť na Go Back in Time a môžete zmeniť kartu, z ktorej bola transkacia vykonaná. Máte na to 14 dní a v skutočnosti to funguje tak, že vám v danom príklade Curve vráti platbu za večeru na súkromnú kartu a strhne ju z inej karty (napr. firemnej).

Naše skúsenosti s touto kartou typu všetko-v-jednom

Kartu používam niekoľko týždňov, je to veľmi zaujímavá skúsenosť nemusieť nosiť všetky platobné karty. Okrem pragmatickej výhody, že sa vám stenší a odľahčí peňaženka, je výhoda pre mňa hlavne v tom, že mám jasný prehľad o platbách. K firemným platbám môžem pridávať skeny bločkov (takže sa už žiaden nestratí), vždy mám všetky karty k dispozícii, ale zároveň mi ich nemajú ako ukradnúť. V appke si viem nastaviť pomerne nízke denné limity a ak by mi aj kartu Curve ukradli, v appke ju jednoducho zablokujem, ale zároveň mám doma prístup ku všetkým svojim ostatným kartám.

Curve nebude pre všetkých, ale verím, že sa nájde veľké percento ľudí, ktorým takáto užitočnosť príde vhod. Stále ma pozítivne prekvapuje, s čím všetkým dokážu fintechy prísť 🙂

Prečítaj si tiež