Ako si vytlačiť doma kvalitné fotky z ciest?

od jozo

Tlačíte si fotografie po návrate z dovolenky či výletu? Musíme sa priznať, že my sme tomuto „trendu“ poslednú dobu vcelku podľahli. Skúšame fotoknihy, v spálni na stene máme kolekciu pláží z našich ciest vytlačenú a jednotlivo zarámovanú a nedávno sme dostali možnosť vyskúšať kompaktnú fototlačiareň EPSON Photo HD XP-15000, ktorá tlačí až do formátu A3+!

Od malých fotiek až po formát A3+

Klasické fotografie, ktoré sme si kedysi dávali vyvolávať, boli v rozmere 10×15 cm. EPSON Photo HD XP-15000 zvládne v pohode aj 13×18 cm, A4, A3 či dokonca A3+. To už je veľkosť, ktorú si viete dať pri peknej fotke spokojne zarámovať. Avšak zároveň je to už aj veľkosť, pri ktorej odhalíte limity mobilnej fotografie – nejde totiž vždy len o rozlíšenie, ale skutočne o veľkosť čipu, na ktorý fotografiu zachytávate. Vyskúšali sme aj tlač fotiek zachytených mobilom, kompaktom, ale aj full frame zrkadlovkou. Keď sme tlačiaren dostali na testovanie, obdržali sme poriadne veľkú škatuľu – vo vnútri sa nachádza samotná tlačiareň, ktorá váži 8,5 kg.

Poviete si, vcelku dosť… potom si však uvedomíte, že dokáže tlačiť práve fotografie až do formátu A3+, prirovnáte tento formát papiera k veľkosti tlačiarne a zistíte, že kompaktnejšie rozmery snáď už ani nemôže mať. Jedine možno trocha ubrať z výšky. Každopádne oceňujeme minimalistický čierny dizajn, ktorý sa hodí do množstva domácností a domácich kancelárií. V balení (pozrite si krátke unboxing video nižšie) je okrem tlačiarne ešte napájací kábel, manuál a inštalačné CD. Ocenili by sme aspoň 2-3 ks z rôznych fotopapierov, aby si používateľ mohol vyskúšať na nečisto tlač fotografií a potom sa rozhodnúť pre kúpu papiera. Nevadí, utekáme do mesta a kupujeme fotopapier – vyberáme originálny EPSON, berieme do zásoby 30 listov Premium Glossy papiera veľkosti A4 a 80 hárkov klasického menšieho 10 x 15cm.

Nemám rád káble…

Pamätám si to úplne presne, keď ste rozbiehavali v minulosti novú tlačiareň (či už doma alebo v práci), vždy to bola riadna trápenka – rôzne káble, konektory, nefungujúce ovládače. Dnes celý proces (od odbalenia tlačiarne až po prvú fotku) zvládne aj začiatočník za pohodových 20 minút. Hlavne vďaka Wi-Fi pripojeniu a bezdrôtovej tlači. K tlači z mobilnej appky sa dostaneme neskôr, to je pecka sama o sebe! Celý inštalačný proces vyzerá to zhruba nasledovne:

  • odbalíme tlačiareň a zapojíme do elektrickej siete 🙂
  • tlačiareň sa začne inicializovať (cca 10 minút a to iba pri prvotnej inštalácii), trpezlivo sledujeme…
  • tlačiareň vytlačí asi 3 skúšobné listy papiera, trpezlivo jej podávame papiere…
  • ponúkne pripojenie do domácej Wi-Fi siete alebo cez Wi-Fi direct, my volíme prvú možnosť. Zadať heslo do Wi-Fi sieti na bezdotykovom displeji je trocha otrava, ale zas 2 minúty navyše nás nezabijú 🙂
  • Windows 10 nevedel nájsť tlačiareň automaticky v domácej sieti – ak však z nastavení tlačiarne vytiahnete IP adresu a zadáte ju manuálne pri vyhľadávaní tlačiarne, potom už všetko funguje. Zaujímavé, že pri mobilnej appke (EPSON iPrint) bola tlačiareň nájdená za menej ako 10 sekúnd.

Hotovo 🙂

Koľko stojí jeden výtlačok?

Ideme sa vrhnúť na tlač fotiek – vyberám sériu 5-6 testovacích fotografií, exportujem v Lightroome, pripravujem na tlač. Správna veľkosť papiera je v tlačiarni detegovaná automaticky, mením však obyčajný papier na Premium Glossy. Prvá fotka vyjde katastrofálna, pretože som otočil fotopapier opačnou stranou v zásobníku 🙂 Nevadí, vkladám ďalší, teší má tichý chod tlačiarne a efektné automatické vysunutie držiaku pri začatí tlače. Pozerám na výsledok a zoširoka sa usmejem – kombinácia formátu A4 a lesklého papiera robí z fotografie profesionálny výstup. Nehodnotím kvalitu fotografa (mňa s Hankou), ale kvalitu tlače – sme fakt nadšení!

K bežným štyrom atramentovým farbám pribudla v tejto fototlačiarni ešte červená (dotvára sýtosť cestovateľských fotografií) a šedá, ktorá napomáha k profesionálnemu vzhľadu čiernobielych snímkov.

Koľko však stojí jeden výtlačok? Aby sme cenu za jednu fotografiu vedeli vypočítať, potrebujeme dva vstupné údaje:

  • cenu za atramentovú náplň, ktorých je v EPSON Photo HD XP-15000 spolu 6 rôznych kusov/farieb. Náplň klasickej veľkosti, ktorá vystačí na 360 výtlačkov stojí 11,50 eur. XL verzia s kapacitou na 830 strán vyjde na 21,50 eur.
  • 50 listov lesklého fotografického papiera (Premium Glossy) od EPSON-u vyjde na 26,50 eur a 100 listov takého istého typu papiera, len veľkosti 10 × 15 cm stojí 12,50 eur.

Má to však jeden háčik – tieto oficiálne údaje udávajú počet vytlačených strán pri kancelárskej tlači, kde je množstvo spotrebovaného atramentu omnoho menšie, ako pri tlači fotografií, kde sa farbou zaplní celý papier až po okraj. Ďalším problémom je, že farby sa v tlačiarni nemíňajú rovnako rýchlo – po prvých desiatich testovacích fotografiách zostalo podľa appky najviac k dispozícii červenej a čiernej, o niečo menej žltej a o kúsoček menej boli ešte ďalšie tri farby – magenta, šedá a azúrová. Ak by sme brali oficiálne čísla a prepočítali ich na cenu za výtlačok, dostali by sme sa na úroveň pod 40 centov za fotografiu 10×15 cm. Trúfame si však tvrdiť, že priemerná cena za výtlačok jednej fotografie 10×15 cm v domácom prostredí sa bude blížiť niekde k euru a cena za A4 okolo 2,50 eur. Keď vytlačíme toľko snímkov, že budeme musieť dokupovať prvé náplne, doplníme sem, koľko stojí v skutočnosti jeden výtlačok.

V rôznych zahraničných recenziách objavíte ešte aj údaj s časom, ako dlho trvá samotná tlač. Nepovažujem osobne tento údaj za smerodajný, fotografie asi netlačíte každý deň na desiatky či stovky kusov, ide skôr o občasnejšiu záležitosť a či už bude tlač jednej fotky trvať minútu alebo dve je podľa môjho skromného názoru irelevantné. Každopádne som zobral do ruky stopky:

  • fotka veľkosti 10 × 15 cm vyšla z tlačiarne za 48 sekúnd
  • fotka veľkosti A4 vyšla z tlačiarne za 2 minúty a 21 sekúnd.

Bohužiaľ som v Bratislave nezohnal fotopapier EPSON veľkosti A3 alebo A3+ a veľmi som nechcel používať alternatívny fotopapier – som zástanca názoru, že výrobca kalibruje svoje tlačiarne najlepšie na svoje produkty a ak chcem čo najkvalitnejšiu tlač, zostanem pri originálnom atramente aj originálnom papieri. Veľmi sa už však teším na prvé výtlačky formátu A3+, pretože tie určite skončia na niektorej z našich stien – aspoň tak tvrdila Hanka 🙂 Samozrejmosťou je bezokrajová tlač pri menších aj väčších formátoch papiera, takže žiadne nepekné biele okraje.

Mobilná appka – jednoduchšie to už asi ani nejde

Keď sme testovali elektrickú zubnú kefku s vlastnou mobilnou appkou, úprimne som napísal, že appka je vcelku nepotrebná vec. Pri fototlačiarni som si to myslel tiež, ale nechcel som mať predsudky, tak som si appku nainštaloval. A zostal som milo prekvapený – appka našla takmer okamžite fototlačiareň v domácej sieti, potom už iba stačilo povoliť prístup do fotogalérie, vybral som buď jednu alebo viacero fotografií a stlačil som Print. Keď sme na cestách, obaja máme v smartfónoch nainštalovanú mobilnú verziu Lightroomu, takže som mal niektoré fotky už pripravené (na Instagram) – takže som ich rovno vybral a dal tlačiť.

Akože, jednoduchšie to fakt už asi ani nejde. Nepotrebujete ani otvárať notebook, sedíte pohodlne pri telke, otvoríte appku, vyberiete fotky a dáte tlačiť. Do minúty máte fotku v ruke. Pre tú zábavu som si stopol, koľko mi trvá proces otvorenia aplikácie, vybrania fotografie a sputenia tlače – pri najrýchlejšom pokuse to bolo 11 sekúnd! 🙂

Zhodnotenie na záver

Hanka by vám potvrdila, že nie som veľmi zástanca nakupovania nových vecí do domácnosti, či už spotrebičov alebo čohokoľvek, čo sa môže neskoršie premeniť na lapač prachu. Keďže máme obaja bežnú prácu, často sa nám nestáva, že by sme potrebovali doma niečo vytlačiť. S našimi cestovateľskými fotografiami je to však iné – s každého aj menšieho tripu si ich prinesieme na tisíce a výber tých TOP (je ich max. do 10) sme si vždy chceli vytlačiť. Zároveň si poslednú dobu trocha viac potrpíme na kvalitu ako kvantitu a keď sme pozreli výsledné vytlačené fotografie, boli sme veľmi príjemne prekvapení. Niektoré snímky vyzerali na lesklom papieri ešte krajšie ako na displeji. Takže EPSON, za kvalitu tlače máš od nás palec hore. Sú dva ešte momenty, ktoré by som rád spomenul:

  • svetlostálosť – asi to poznáte, že farba z papiera po dlhšom pobudnutí na svetle vyprchá / stráca sa / bledne. Vytlačili sme dvojice testovacích fotografií, jednu snímku sme odložili do fotoalbumu a zavreli, druhú z dvojice nechali na stole. Uvidíme po pár týždňoch či mesiacoch, ako na tom bude kvalita tlače z pohľadu svetlostálosti.
  • keď tlačíte fotografie zachytené dnešnými špičkovými mobilnými telefónmi, do rozmeru približne 10×15 cm neuvidíte voľným okom žiadne zásadné rozdiely v porovnaní s fotkou z kompaktu či zrkadlovky. Ak však mobilné fotky vytlačíte do rozmeru A4 či väčšieho a porovnáte na tomto rozmere fotografie zachytené zrkadlovkou, aj voľným okom zbadáte rozdiel v kvalite a zachytených detailoch. To je krásny dôkaz, že to dnes už dávno nie je iba o megapixloch, ale kvalite samotnej optiky.

Prvá séria testovacích fotografií dopadla na výbornú, skúšali sme formáty 10×15 cm a A4.

Nahrať fotky na USB, odniesť ich do fotolabu a potom si ich vyzdvihnúť – vždy sa nám to akosi nechcelo. Vyskúšali sme už niekoľko fotokníh (super) a dokonca aj profesionálny fotlab YURKOVICDESIGN (vrele odporúčame, najmä kvôli ich prístupu k práci), avšak všetky tieto postupy vyžadujú viac času, ktorého dnes máme všetci akosi pomenej. S domácou profesionálnou fototlačiarňou EPSON Photo HD XP-15000 je to však iné. Mňa dostala najmä tlač fotky priamo z mobilu na papier veľkosti 10 × 15 cm. A Hanka keď videla prvé výtlačky našich fotiek vo formáte A4, hneď sa podujala úlohy prerobiť nám obývačkovú stenu na veľkú fotogalériu 🙂

Cena za samotnú fototlačiareň nie je najnižšia, dá sa kúpiť online v cene okolo 300 eur. Keď však zoberieme do úvahy, že malé špecializované fototlačiarničky (na malé formáty cca 10 × 15 cm) stoja cez 100 eur a tu nejde o bežnú kancelársku tlačiareň, ale o špecializovanú domácu fototlačiareň so šiestimi atramentmi do formátu A3+, nepríde mi cena úplne prehnaná, ale najnižšia teda tiež nie je 🙂 Ak sa budete rozhodovať o kúpe, kľudne nám na info@cestujemespolu.com zašlite testovaciu fotografiu, radi vám ju vytlačíme a pošleme, aby ste videli výsledok. My sme zatiaľ nadmieru happy 🙂

PS: EPSON, prosím prosím, doplňte ten dotykový displej do ďalšej verzie tejto fototlačiarne

Prečítaj si tiež