Čo tak si po lete zvečniť zážitky do fotoknihy? Máme pre vás exkluzívnu zľavu!

od jozo

Začiatkom leta sme navštívili extra fotogenické Benátky a Burano a hľadali sme spôsob, ako si tento zážitok nejak netradične uložiť. Samozrejme máme fotky niekoľkonásobne zálohované, chceli sme však niečo fyzické – dostali sme možnosť vyskúšať fotoknihu od Saal Digital, takže sme ju okamžite využili 🙂 Ako zložité je knihu vytvoriť? Ako dlho to trvá? Ako vyzerá výsledná fotokniha?

Ak hľadáte exkluzívnu zľavu, skrolujte na konieč článku!

Zvolili sme kompaktnú veľkosť A5 na výšku s panorama väzbou

Nie je to naša prvá fotokniha, z minuloročného tripu po Portugalsku a Azoroch sme si tiež jednu spravili. Tentokrát sme sa však rozhodli pre kompaktnejší formát (15 x 21 cm, čo je približne A5 na výšku) s profesionálnou tlačou na matný papier vo vnútri a lesklým obalom zvonka bez vatovania (to je ten efekt, kedy je obal knihy makučký, niečo ako detská kniha). Čo ma hneď prekvapilo je neviditeľná väzba knihy (tzv. panorama, alebo lay-flat), takže výsledok vyzerá veľmi elegantne – najmä na dvojstránkach, pri ktorých si zvolíte panoramatickejšiu fotografiu tiahnúcu sa cez stránku. Čo všetko však treba spraviť, kým sa vo výsledku dostanete?

Máte dve možnosti:

  • využiť online nástroj na saal-digital.cz, takže si môžete doslova vyklikať svoju fotoknihu na webe. Online nástroj umožňuje importovať fotky priamo z Dropboxu, Google Drive, Facebook či Instagramu. Ak však máte dostatok času, určite odporúčame druhú možnosť:
  • samostatnú desktopovú aplikáciu, ktorá ponúka komplexnejšie možnosti úprav – orez, úpravu veľkosti usporiadania, množstvo klipartov či efektových prvkov. Appku sme skúšali na Windose na bežnom notebooku (k dispozícii je aj pre macOS), všetko fungovalo bez problémov.

Najväčšou výhodou desktopovej aplikácie (a úpravy fotoknihy v nej) je možnosť uloženia projektu (fotoknihy) a neskorší návrat k nej. Jasné, že viete pripraviť fotoknihu aj za štvťhodinku, ak si však chcete pripraviť naozaj peknú pamiatku, budete si fotky triediť, meniť ich poradie, postupne upravovať a to môže spokojne trvať aj pár hodín. Nám príprava výslednej fotoknihy trvala asi 3-4 hodinky (ďakujem Hanka za trpezlivosť) – ale nenechajte sa odradiť, najviac času sme strávili triedením a usporadúvaním fotiek.

Ako rýchlo príde fotokniha a aký papier zvoliť?

Po objednaní prešli 3 dni a fyzicky sme držali v rukách fotoknihu – to je veľmi príjemná rýchlosť. Zvolili sme si 28 strán, čo je fyzicky zhruba 50 najlepších fotografií z nášho tripu. Výrobca podporuje veľkosť fotokníh až do 160 strán a veľkostne až do približne A3 na šírku. Obal knihy si môžete zvoliť, na aký si len spomeniete – biela koža, čierny zafír, drevený vzhľad, metalická striborná, matná, lesklá, plátená v rôznych farbách… wow. To, čo však spraví najväčší efekt pri listovaní, je typ papieru – a zároveň je to najsubjektívnejší bod, ktorý sa nedá úplne zrecenzovať. Tu sú k dispozícii štyri možnosti:

  • lesklý fotopapier – vytiahne z fotografií hĺbku, zároveň sú farby sýtejšie či skôr žiarivejšie. Aj z mobilných fotiek sa stanú veľmi elegantné a profesionálne fotky.
  • matný fotopapier – hodvábny matný povrch má elegantne jemnú štruktúru. Odporúčame najmä v prípade, že ste fotili na kompakt, mirrorless alebo zrkadlovku.
  • profesionálny mat – nenatieraný prírodný papier, ktorý je prirodzený na dotyk a je mierne citlivejší na vlhkosť – práve tento sme si zvolili my.
  • umelecká tlač – jemná štruktúra akoby plátna vytvára pocit umeleckej tlače, maľby… tento máme v pláne vyskúšať pri najbližšej knihe, výborne môže vyzerať napr. pri svadobnej fotografii.

Saal Digital poskytuje 75 rokov garanciu na svetlostálosť fotoknihy – môže to znieť ako nepodstatný faktor, pre nás je to však najdôležitejší prvok z pohľadu kvality fotoknihy. Určite to poznáte, keď necháte fotografie vytlačené v domácom prostredí na svetle, často a najmä rýchlo vyblednú. Saal Digital ponúka profesionálnu tlač na špecializovaný fotografický papier a ten rozdiel je cítiť hneď na prvý dotyk. Chcete si vyskúšať vytvoriť svoju prvú fotoknihu aj vy?

Máme pre vás exkluzívnu zľavu 55% na fotoknihu!

V spolupráci so Saal Digital sme pre vás pripravili exkluzívnu zľavu vo výške 550 Kč (cca 21 eur|, aby ste si mohli svoju prvú fotoknihu vytvoriť. Ako na to?

  • vyberte si svoju fotoknihu na saal-digital.cz
  • minimálna výška objednávky musí byť 1000 Kč (cca 37 eur)
  • zadajte zľavový kód cestujemespolu2018, z výslednej ceny sa odpočíta 550 Kč, teda 55 % z minimálnej objednávky
  • platnosť kupónu je do konca roka 2018, takže šup na to 🙂

Prečítaj si tiež