Recenzia: podvodný dron Chasing Dory – cool hračka pre milovníkov vody

od jozo

Na hobby drony, ktoré nám lietajú nad hlavami, si už pomaly zvykáme. Keď som však vytiahol v Chorvátsku v prístave podvodného drona Chasing Dory (áno áno, doslovný preklad je naháňame Dory), zostali ľudia naokolo na mňa akosi divne pozerať. Ale musím povedať, že je to vcelku zábava hrať sa týmto podvodným dronom. Ponorí sa do hĺbky max. 15 m (uf, dosť), na jedno nabitie batérie sa s ním môžete potápať hodinu a full HD kamera produkuje vcelku fajn zábery. Mrknite toto krátke videjko a rovno sa pustíme do našich skúseností a hodnotenia Chasing Dory 🙂

Prvý ponor – hádžeme Chasing Dory do mora

V balení nájdete samotnú „ponorku“, dlhý žltý kábel (15 m) a malú žltú plávajúcu bóju. V Dory je batéria, ktorá ju poháňa, avšak plávajúca bójka v sebe ukrýva Wi-Fi vysielač, ktorý komunikuje s mobilom. A práve Wi-Fi bójka je káblom spojená priamo s Dory. Je to super vymyslené – tým, že bójka pláva neustále na hladine, máte prehľad, kde sa podvodný dron približne nachádza. A s tak dlhým káblom sa zároveň viete s dronom ponoriť do max. hĺbky 15 m, pričom nemusíte byť vy fyzicky pri drone – tu ste obmedzený iba dosahom Wi-Fi signálu medzi bójkou a mobilom, u nás to fungovalo bez problémov aj na vzdialenosť 50 m.

Dory je inak veľmi šikovná čo do veľkosti a hmotnosti. Pohodlne s ňou budú vedieť zaobchádzať aj vaše ratolesti. Zároveň pôsobí robustným spracovaním a čo je dôležité, že všetkých 5 vrtúľ, ktoré sa starajú o pohyb Dory vo vode, je vnorených v tele a sú chránené ochrannými časťami. Takže ak náhodou zapnete Dory na suchu a roztočia sa vrtule, nemusíte sa báť o svoje prsty.

Pre iOS aj Android je k dispozícii appka Chasing GO2, ktorá je extrémne intuitívna. Wi-Fi bójka vytvorí Wi-Fi sieť, na ktorú sa pripojíte (heslo je 12345678) a keď ste pripojení na tejto sieti, stačí spustiť appku. Žiadne nastavovania ani zbytočné zoznamovania sa, môžete sa rovno pustiť do objavovania podmorského sveta alebo si pozrieť fotky a videá, ktoré ste už zaznamenali. Ovládanie je dosť jednoduché. Stačí hodiť (doslova) Dory do vody, spustiť appku, stlačiť v nej tlačidlo zapnutia (motory sa naštartujú) a potom už pohyb Dory ovládate dvomi palcami – virtuálnymi joystickmi. Stačí sa pravý palcom dotknúť displeja kdekoľvek v pravej polovici, objaví sa virtuálny joystick a a pohybom hore a dole volíte hĺbku ponoru a pohybom vpravo a vľavo náklon. Ak sa dotknete ľavým palcom ľavej polovici obrazovky, objaví sa druhý virtuálny joystick, s ktorým ovládate pohyb vpred/vzad a otočenie vľavo/vpravo.

Dory vie plávať dvomi rýchlosťami, hneď na úvod sa smelo prepnite do tej vyššej rýchlosti (max. rýchlosť je okolo 3 km/h). Prekvapila ma stabilita samotného drona, keď už bol v nejakej hĺbke. Keď sa displeja nedotýkate (neovládate joysticky), dron automaticky sám drží hĺbku ponoru aj smer, ktorým sa pozeráte. Takže ak nájdete pod hladinou niečo, čo vás zaujalo (alebo budete čakať na rybky), viete sa zostať vznášať na jednom stabilnom mieste.

Dory si vcelku dobre poradila aj s vodnými prúdmi, neodporúčal by som ju však vziať do miest, kde sú veľké vlny. Do kábla, ktorý si „ťahá“ za sebou, sa nezamotala ani raz. Dory sme zobrali so sebou na mesačný trip do Chorvátska a je perfektné, že výrobca sa nebojí ani slanej vody a môžete tak tento podvodný dron pohodlne používať aj v moriach a oceánoch. Súčasťou balenia je aj extrémne savá handra, do ktorej sme dron vyutierali, keď sme ho vybrali z vody.

Full HD kamera, 45° náklon a 2 LED svetlá

Keď sa budete potápať s Dory (teda vy budete sedieť v pohodlí a suchu na pláži a budete si obzerať podmorský svet na mobile), oceníte určite funkciu 45° náklonu (smerom nahor alebo nadol). Je to fajn fíčurka, keď napr. objavíte podmorský život, prípadne sa budete blížiť k dnu a budete sa chcieť pozrieť, ako to na ňom vyzerá. Stačí Dory nakloniť a už vidíte všetko v 45° uhle nad vami a v 45° uhle pod vami.

Samotná kamera má full HD rozlíšenie (16:9) so štandardným 1/2.9″ CMOS senzorom. Je umiestnená vpredu na „čumáku“, takže na mobile neustále vidíte, kam smerujete. Vedľa kamery sú aj 2 LED svetlá – my sme sa s Dory potápali iba cez deň a tu zapnutie LED svetiel nijak nepocítite, ani keď ste blízko nejakých predmetov (napr. trupu lode).

Už pár rokov lietam s hobby leteckým dronom (DJI Mavic Pro), ktorý na jedno nabitie nevydrží vo vzduchu reálne viac ako 20 minút. Dosť ma prekvapila výdrž Dory – výrobca udáva prevádzkovú výdrž na plné nabitie 60 minút, my sme sa s ňou hrali pod vodou takmer 75 minút. Do plna ju potom znova nabitie za 2 hodinky.

Kvalitu fotografií si netrúfam nejak objektívne zhodnotiť, nemám totiž mnoho skúseností s podvodnou fotografiou a tá má isté úskalia. Množstvo dostupného svetla klesá s hĺbkou, zároveň sa s hĺbkou vytrácajú určité farby (ktoré treba kompenzovať) a je úplne iné snímať objekt vzdialený 2 m na suchu a pod vodou. Mrknite si zábery, ktoré sa nám podarilo počas niekoľkých ponorov s Dory zachytiť a sami si zhodnoťte, či sa vám páčia alebo nie 🙂 Zábery sme nijak neorezávali ani farebne neupravovali, ide o „surové“ zábery tak, ako sme ich stiahli z Dory.

Cena, využitie a zhodnotenie Chasing Dory

Oficiálna cena Chasing Dory je 470 eur, na testovanie nám ju zapožičali z Focus Nordic. Asi som v duchu očakával vyššiu cenu, hlavne z dôvodu, že takéto nové hračky stoja vždy „majland“ a toto mi príde ako rozumne stanovená cenovka. Otázne za mňa je, aké ma Dory využitie? Viem si predstaviť niekoľko kategórii ľudí – tí, čo nemajú potápačský preukaz alebo sa boja (z akéhokoľvek dôvodu) vody, ale predsa chcú objavovať podmorský svet. Ostatní plavci a potápači asi skôr siahnu po akčných vodeodolných kamerách typu GoPro, ktoré sú však bez špeciálneho obalu typicky vhodné iba do hĺbky 10 m. Avšak omnoho praktickejšie využitie sme objavili práve v marínach v Chorvátsku – pre vodné kluby, majiteľov lodí, chartrové spoločnosti a všade, kde je potrebné pravidelnejšie kontrolovať stav a trup lodí pod vodou, tu si viem Dory predstaviť ako perfektného spoločníka na prácu.

Technické parametre Chasing Dory

Hmotnosť: 1,3 kg

Rozmery: 247 × 188 × 92 mm

Batéria: 4800 mAh (integrovaná v drone)

Kamera: 1080p f/1.6, 1/2.9″ CMOS senzor, ISO 100-3200

Maximálny ponor: 15 m

Produktová fotogaléria Chasing Dory

Prečítaj si tiež