Test: Ako fotí objektív Sigma 50 mm f/1.4 ART? Dá sa vziať na cesty?

od jozo

Síce je už tento objektív pár rokov na trhu, my ho používame posledný pol rok a máme s ním už pár tisíc snímkov nafotených. Portrétny objektív ako 50-ka na cestu? Práve naopak, poslednú dobu je to naša čoraz obľúbenejšia voľba 🙂 Najmä kvôli nekompromisnej kvalite. Keďže sa posledné obdobie orientujeme na zachytenie nás ako cestovateľského páru na Instagrame, je pre nás Sigma 50 mm f/1.4 (od sigma-foto.cz) relatívne logickou voľbou – od ostrenia až po prekreslenie potrebných detailov, prípadné ich vypustenie a zakomponovanie bokehu.

Zimná párty v Bratislave – svetlá & bokeh sa tejto Sigme nadmieru vydarili (clona f/1.4, čas 1/50 s, ISO 2000)

Dizajn a prvý pocit

Kovové telo, elegantný dizajn, ale aj slušná hmotnosť (má už cez 800 gramov) dávajú pocítiť, že to nie je žiadna hračka. Pri použití s našim 6D-čkom od Canonu bolo vyváženie na statíve vcelku rozumné, ak však máte fotiť niekoľko hodín s týmto kombom v ruke, vrátite sa domov slušne uťahaný 🙂 Jasné, že nájdete aj výrazne ľahšie 50-ky (z plastu), ale tam je aj kvalita optického výstupu na inej úrovni – k tomu sa dostaneme o chvíľu. Súčasťou balenia tejto Sigmy je kvalitný obal na prenášanie aj slnečná clona. Po nasadení objektívu na telo (DG objektív je určený na full-frame foťáky) sa s ním pracuje veľmi dobre, z vrchu vidíte stupnicu hĺbky ostrosti a v ľavej časti je jazdec na prepnutie ostrenia (manuál vs. automatika).

Priemer koncovky objektívu je 77 mm, takže sa nemusíte obávať dostupnosti filtrov (polarizačných, ND…). Objektív poskytuje uhol záberu 46,8° s minimálnou ostriacou vzdialenosťou 40 cm, to však od 50-tok mnoho fotografov neočakáva, že s nimi bude fotiť tak na blízko.

Najnižšia ostriaca vzdialenosť je 40 cm – nevyužívame to často, ale občas sa to zíde (clona f/1.4, čas 1/40 s, ISO 200)

Skôr naopak, často si najmä pri portrétoch budete musieť trocha odstúpiť od fotografovanej osoby. O objektívoch s pevnou ohniskovou vzdialenosťou 50 mm sa hovorí, že sú najprirodzenejšie tomu, čo vidí ľudské oko. Súhlas. Rovnako sa však o nich hovorí, že sú obľúbené portrétové objektívy. Súhlas, ale prečo ho nezobrať aj na cesty? V našom prípade bola táto 50-ka našim verným parťákom na poslednom tucte tripov. Prečo? Pretože vďaka svetelnosti sa nemusíte obávať zhoršených svetelných podmienok, na travel fotke do tohto ohniska zmestíte väčšinou všetko, čo potrebujete a hlavne sa vieme s jedným objektívom rozhodnúť pre dve kvalitné možnosti – pre fotku s výraznejšie (a veľmi pekne) rozostreným pozadím a na druhej strane fotku s plne prekreslenými detailmi. Ale ísť na trip iba s týmto objektívom by sme si netrúfli… 🙂

Konkurencia a pozicioning na trhu

Celý presný názov tohto objektívu je Sigma 50 mm f/1.4 DG HSM ART. Pár skratiek na vysvetlenie:

  • 50 mm = ohnisková vzdielanosť (ide o objektív bez premenlivého ohniska/zoomu)
  • f/1.4 = svetelnosť na plne otvorenej clone (max. clona f/16)
  • DG = určené pre full-frame fotoaparáty
  • HSM = technológia/motorček ostrenia (Hyper Sonic Motor)
  • ART = prémiový rad, a.k.a. to najkvalitnejšie, čo Sigma ponúka

Objektív je zaujímavo cenovo umiestnený a treba povedať, že najmä medzi svadobnými a portrétnymi fotografmi extrémne populárny. Canon EF 50 mm f/1.4 USM (čo je ľahký objektív z plastových materiálov s rovnakou svetelnosťou) zoženiete za 379 eur, Sigma si pýta za tento kúsok cena 759 eur so 4-ročnou zárukou a bezplatným softvérovým nastavením (my sme zatiaľ problémy s back/front focusom nezaznamenali, ale v prvých sériách sa pomerne často objavovali) no a špička v tejto triede – originál Canon EF 50 mm  f/1.2L USM potom už stojí 1479 eur.

Sigma sa teda dostala na cenovú úroveň, v ktorej si ju môžu dovoliť začínajúci/pokročilí fotografi a zároveň získajú optickú kvalitu, ktorú s lacnejšími plastovými 50-kami jednoducho nemajú veľmi šancu dosiahnuť. Objektívy s týmto ohniskom sú zároveň žiadané, pretože sú často využívané na portéty (vďaka realite podaného záberu), ale aj univerzálne využitia. Takže Sigma pre pár rokmi veľmi slušne trafila dopyt a zároveň priniesla nečakanú kvalitu. A potom sa už zaslúžene zviezla na vlne úspechu…

Diamond Beach na Islande – ideálne miesto kde skúšať maximálnu hĺbku ostrosti s pokusom o plynulejší efekt oceánu, ktorý však nevyšiel podľa predstáv (clona f/16, čas 1/2 s, ISO 100)

Ako v skutočnosti fotí?

Sigma 50 mm f/1.4 ART je poriadny kus technológie, ktorý ponúkne nadštandardné obrazové výsledky. Kresba je výborná na všetkých hodnotách clony, takže nepotrebujete pricloniť na to, aby ste získali krajšie vykreslené snímky, ale clonu využívame v tomto prípade už „iba“ na ovládanie hĺbky ostrosti a nie ovplyvnenie kresby pri konštrukčných vadách (od stredu do rohov). Fotíme s ňou v obľube na najnižšom clonovom čísle a zatiaľ nás nikdy nesklamala.

Ikonická hora Kirkjufell na Islande – fotili sme sa pomerne nepríjemných svetelných podmienok. Výrazne zatiahnutá obloha s minimálnou dávkou svetla, ktorého je počas polárnej noci na Islande naozaj málo (clona f/2.8, čas 1/40 s, ISO 1600)

Optické chyby budú na tomto skle hľadať iba profíci, ale ak chcete, tak predsa – chromatickú aberáciu objavíte iba vo výraznom protisvetle (takmer priamom), inak si so svetlom tento objektív poradí na výbornú. Možno práve preto je to tak obľúbeným objektívom u svadobných fotografov.

Chromatickou aberáciou trpí Sigma 50 mm f/1.4 ART naozaj iba výnimočne a to aj v prípade, že jej „vrazíte“ slnko priamo do pohľadu – viď niektoré pravé vrchné časti obrazu + vlasy, aj to však iba v minimálnej mierne (clona f/1.4, čas 1/1250 s, ISO 125)

Vinetáciu objavíte na plne otvorenej clone aj voľným okom, ale vytvára to pekný efekt, ktorý sa mne osobne páči – často ho manuálne dodávam v Lightroome 🙂 Ak by vám na vzniknutých fotkách naopak prekážala, poľahky ju odstránite v postprocese. Od clony f/4 je už vinetácia na plno potlačená. Dôležitejšie však pri takomto objektíve je, že obraz nemá žiadne skreslenie, takže sa nemusíte báť o deformované tváre pri fotení portrétov.

…keď však slnko nejde do objektívu priamo, chromatická aberácia je takmer nulová (ani pri extra blízkom priblížení vlasov) a vinetáciu upravíte veľmi poľahko v postprocese (clona f/1.4, čas 1/4000 s, ISO 100)

Sigma ponúka tiché a rýchle ostrenie, s režimom AI SERVO tak máte s Canonom výbornú kontrolu nad „dynamickejšími“ fotkami napr. pri fotení ľudí počas momentiek – nestane sa vám, že sa vám niekto pohne a vy sa budete musieť hanbiť za neostrú fotografiu.

Veľmi sa mi páči bokeh, ktorý Sigma ponúka – „odpichnutie“ našich kamošov od pozadia mi príde veľmi prirodzené a dotvára hĺbku samotnej snímky. Prepaly nad prístavom sú samozrejme chybičkou 🙂 (clona f/1.4, čas 1/50 s, ISO 160)

Nech som čítal akúkoľvek recenziu (slovenskú, českú, zahraničnú), nenašiel som iný názor na bokeh ako ten, ktorý máme po pol roku používania aj my – kruhový bokeh je krásny, miestami až krémový, s pekným nástupom (dosiahnutý 9-lamelovou clonou). Pri prechode z lacnejších plastových originálnych 50-tok od Canonu je rozdiel v bokehu cítiť výrazne.

Nikto nepovedal, že s 50-kou nemôžete skúsiť aj produktovú fotografiu – o kúsok vyššie clonové číslo zabezpečí bokeh až od miesta, kde to potrebujeme, teda v spodnej časti obrazovky. Pohľad čitateľa sa tak prirodzene sústredí na vrchnú časť batohu (clona f/2.2, čas 1/800 s, ISO 100)

Keď sa k tomu pridá rozdiel v kresbe (pri výrezoch a detailoch), je celková kvalita výsledných snímok podaná Sigmou na tom nadštandardne dobre. Ešte však späť na chvíľu k bokehu – bodové svetlá sú pekne rozmazané bez ohľadu na to, v ktorej časti fotografie sa nachádzajú a zároveň nemajú extrémne ostré hrany – perfektné na hranie sa so svetielkami v pozadí. Ak k tomu pridávame svetelnosť, ktorá nám tie hry umožní robiť aj v zhoršených svetelných podmienkach bez straty kvality kresby… paráda 🙂

Zaostrené na oko a napriek výrazne horším svetelnými podmienkam (noc, outdoor) si objektív v kombinácii s telom poradili aj s takýmto setupom (clona f/1.4, čas 1/50 s, ISO 2500)

Pekný bokeh nedosiahnete iba na najnižšej clone f/1.4 – vďaka danej ohniskovej vzdialenosti môžete ísť spokojne aj vyššie.

…že nedosiahnete bokeh aj pri vyššej clone? Jasné, že to ide 🙂 Niektorí zahraniční recenzenti sa sťažujú na nepresné ostrenie v okrajových bodoch – my pocit zlého ostronia fakt nemáme (clona f/4.5, čas 1/50 s, ISO 400)

Zhodnotenie

Sigma 50 mm f/1.4 ART je prémiovo spracovaný objektív pre začínajúceho a pokročilého fotografa, ktorý bude nadšený jeho kresbou, svetelnosťou a trúfol by som si povedať aj univerzálnosťou použitia. Portréty, svadby, ale spokojne aj cestovateľská fotografia.

Pevná 50-ka a cestovanie – pre nás ide aj takáto kombinácia dokopy, čo poviete? (clona f/2.8, čas 1/50 s, ISO 100)

Tento objektív ponúka podľa môjho názoru výborný pomer ceny a výkonu. Špička na trhu leží na dvojnásobnej cene (tam už zájdu skôr iba profíci) a investícia do tohto objektívu v porovnaní s lacnejšími (plastovými) je jasne cítiť.

Leaving the party… (clona f/1.4, čas 1/50 s, ISO 1600)

Plusy po 6 mesiacoch používania

+ optický výstup

+ bez optických chýb na plnej clone (aj keď profíci si trocha pofrflú)

+ výborná svetelnosť f/1.4

+ krásny bokeh (subjektívne)

+ elegantné spracovanie

+ dobrý pozicioning v porovnaní s konkurenciou

Mínusy po 6 mesiacoch používania

– vyššia hmotnosť

– dlhšie telo

Testovacia fotogaléria

Po kliknutí na fotografiu v galérii si ju môžete následne pozrieť v plnom rozlíšení.

Prečítaj si tiež