Recenzia: Mi LCD tablet na písanie/kreslenie – a decká vám už viac nebudú kresliť na steny

od jozo

Poznáme to asi všetci rodičia – deťúriská od istého veku strašne radi kreslia. A sem-tam vezmú fixku/pastelku/pero a pomaľujú steny po byte 🙂 A ako rodičia rovnako poznáme fascináciu detí digitálnymi zariadeniami, ideálne mobilmi a tabletmi, na ktorých môžu pozerať rozprávky. A teraz máme pre vás niečo, čo spojí tieto dve ich chute do niečoho, z čoho budete mať radosť aj vy, aj oni a stojí to iba kúsok cez 20 eur. O čom hovorím? O 13,5-palcovom písacom/kresliacom tablete Mi LCD.

Tablet a pritom to nie je tablet

Rozmerovo (318 x 225 x 7 mm, displej má v diagonále 13,5 palca) sa podobá na tablet, dokonca má aj pero, ktoré sa magneticky pripája na bočnú stranu tabletu, ale v skutočnosti to nie je tablet. Je to špeciálne upravený LCD materiál, ktorý premení dotyk pera na modrozelený rukopis. Môžete si tak na ňom robiť poznámky, kresliť, písať, čmárať a všetko to ľahko vymažete jedným tlačidlom na vymazanie. Nič viac, žiadne ďalšie funkcionality, žiadne ďalšie tlačidlá, žiadne ukladanie. Čo si „načarbete“, to máte a keď to zmažete, tak to zmažete.

Keď sme toto zariadenie dostali na test od Xiaomi domov, priznám sa, že som bol vcelku skeptický. Prišlo mi to ako zariadenie na jedno použitie, s ktorým už neskôr nebude zábava a len naň bude sadať prach. Mýlil som sa a vcelku veľmi. Nedávno sme mali tento kresliaci tablet so sebou na našom 2,5-mesačnom karavanovom tripe po Európe a bola to vcelku sranda. Približne každý druhý deň ma Krištof vyzval, aby som mu nakreslil krtka alebo nejaké iné milé zvieratko. A keďže je kresliť vôbec neviem (aj žabu nakreslím ako panáčika), musel som sa vcelku hecnúť 🙂

Kresliaci tablet, na ktorom sa fakt ľahučko kreslí

Mi LCD tablet je na svoju veľkosť úplne ľahučký – váži iba 345 gramov. A samotné pero váži iba 7 gramov! Super sa drží v ruke (Krištof ho úplne prirodzene správne chytil sám na prvýkrát do ruky) a reakcie tabletu sú dosť presné. Na tablet sa kreslí iba jednou farbou – akási modrozelená, ktorú dobre vidieť počas celého dňa. Vidieť ju výrazne, ale nijak nesvieti, je to niečo ako e-atrament v kombinácii s LCD technológiou. Ale bez podsvietenia, takže žiadne modré svetlo, od ktorého chceme ako rodičia naše deti vyvarovať. Zároveň nič nebliká, je bez chemických pigmentov, je neškodný pre oči a pokožku aj pre prípad, že sa rozbije. A všetci rodičia asi tušíme, že sa to skôr či neskôr stane 🙂

Po samotnej doske sa píše veľmi plynulo, máte pocit akoby ste kĺzali po papieri. Prítlakom viete kresliť ľahučké a tenké čiary, ale aj hrubšie (a výraznejšie) obkreslovačky. Samozrejme to nie je taká citlivosť tlaku ako pri Apple Pencil, ale veď toto je tablet za 23 eur na kreslenie. Super je, že dotyková plocha nereaguje na prsty, takže si Krištof môže chytiť tablet akokoľvek chce, ale nakreslí iba to, čo chce perom. Často sa napríklad hráme, že si obkresľujeme ruky, zvieratká a rôzne objekty a potom si ich vymaľujeme.

Nikdy ho nemusíte nabíjať

Nabíjanie? Nemusíte sa strachovať, tento kresliaci tablet je poháňaný jednou okrúhlou (gombíkovou) batériou typu CR2025, ktorej jeden kus stojí niečo okolo jedného eura (súčasťou balenia je samozrejme už batéria v tablete). A teraz to najlepšie – ak aj obrazovku vymažete každý deň stokrát, výdrž batérie dosiahne až jeden rok. Čo to znamená v praxi? Že za priemernú životnosť tohto zariadenia prakticky nikdy nebude potrebovať batériu vymeniť či inak dobiť tento tablet 🙂 My ho používame vcelku intenzívne už niekoľko mesiacov a zatiaľ funguje ako nový. Vcelku pozitívne som prekvapený aj z toho, že na samotnej kresliacej ploche nie sú žiadne škrabance ani odreniny a to asi tušíte, že sa už povaľoval medzi najrôznejšími hračkami a inými predmetmi.

Záver a zhodnotenie

A keď tento tablet nebudú využívať vaše ratolesti, môžete ho používať na zanechanie milých odkazov ráno v kuchyni či na spísanie nákupného zoznamu 🙂 Za pár eur máte praktický darček, ktorý sa u vás doma nestratí. Ako som bol skeptický na úvod, tak ho s radosťou používame s Krištofom, keď dostane chuť kresliť a mne sa nechce vyťahovať pastelky, fixky alebo vodovky. A keď vyrazíme na cesty, hodíme ho do batohu (neváži takmer nič) a pár desiatok minút na cestách s ním pohodlne strávime.

Prečítaj si tiež