Recenzia: Zhiyun Smooth X – gimbal so selfie tyčou

od jozo

Asi som ešte netestoval gimbal, ktorý by bol tak jednoduchý na použitie – zacvaknúť telefón (alebo akčnú kameru), zapnúť a môžete natáčať. Zhiyun Smooth X je extrémne ľahučký (246 g) a dá sa zložiť tak, že ho zmestíte do vašej dlane. Stabilizuje v 2 osiach (chýba vertikálna, ale nie je to žiadna tragédia). Zhiyun Smooth X môžem so spokojným svedomím odporučiť všetkým, ktorí chcú vylepšiť svoje video zábery alebo rozmýšľajú nad vloggovaním a nechcú investovať stovky eur na úvod do gimbalu. Zhiyun Smooth X sa predáva za perfektnú cenu 64,90 eur, k dispozícii je biela a sivá verzia.

Zhiyun Smooth X – parťák na cesty

Súčasťou Essential balenia je okrem samotného gimbalu aj prenosný obal na cestovanie a mini-statív, ktorý sa prišróbuje k pätke gimbalu. Čo ma však dostalo je spôsob, akým výrobca rozmýšľal nad skladnosťou a ergonómiou. Gimbal sa totiž dá zložiť na polovicu, takže v základnom stave nie je väčší ako vaša dlaň (!). Zároveň však v sebe ukrýva hliníkovú selfie tyč. Haha, áno, vlastne v tejto cene kupujete 2 zariadenia v 1 – gimbal a selfie tyč 🙂

Na tele gimbalu nájdete joystick, ktorý slúži na ovládanie pohybu gimbalu vľavo alebo vpravo. Osobne som preferoval robiť tieto pohyby rukou, ale viete dodať videu iný efekt, ak napríklad vytvoríte joystickom protipohyb. Pod joystickom sú potom ešte 2 tlačidlá – jedno na zapnutie nahrávania (cez appku ZY Cami, dostaneme sa k nej za chvíľu) a druhé tlačidlo na prepnutie režimu krajiny a portrétu. Po stlačení gimbal jednoducho otočí váš telefón o 90°, takže to nemusíte robiť ručne. Je to užitočné napríklad v momente, keď si robíte selfie portrét na výšku a zároveň chcete rovnaký záber napríklad do fotoalbumu alebo na iné využitie, ale na šírku.

ZY Cami – nemusí fungovať so všetkými telefónmi

Gimbal sa pripája k telefónu cez Bluetooth a prekvapilo ma, že bez prvého spárovania samotný gimbal nefunguje (nestabilizuje). Musíte sa najskôr pripojiť k jednému z kompatibilných telefónov (zoznam nájdete tu), zaregistrovať sa a spustiť appku ZY Cami, ktorá je dostupná pre Android aj iOS. Neskôr však už appku nemusíte používať a ani netreba už viac telefón párovať s gimbalom.

My sme tiež natáčali videá cez bežnú kamerovú appku telefónu (Huawei P30), ale ZY Cami sme potom paradoxne využili na strih zaznamenaných klipov. Môžete zostrihať dokopy max. 10 rôznych klipov s rôznymi prechodmi, všetko je prispôsobené na ľahké ovládanie na mobile, vrátane efektov, titulkov a exportu. Strih videí ma osobne veľmi nebaví (veľký zabiják času alebo som iba nešikovný), ale z tejto appky som bol príjemne prekvapený. Krátke minútové instastories na náš Instagram som nastrihal ani nie za 15 minút.

https://www.instagram.com/tv/CEmFYPaHaXt/

Zhiyun Smooth X sa premení na selfie tyč

Tento gimbal v sebe ukrýva aj hliníkové teleskopické rameno – ľahučké, ale dosť robustné. Máte pocit, že už sme dávno za érou selfie tyčí? Asi mám tento pocit aj ja, len potom som si uvedomil omnoho iné využitie. Vloggeri, ktorých nemá kto natáčať alebo sami s vloggingom iba začínajú. Za prvé získajú vďaka selfie tyči inú perspektívu pri nahrávaní sa, ale s mini-statívom viete telefón jednoducho postaviť ďalej od seba a zaznamenať fotky či video. A teraz príde k tomu pár super vylepšení.

Ovládanie gestami – prstami ukážete znak „V“ alebo celú dlaň a appka spustí odpočítavanie na selfie či spustí nahrávanie. Blbosť? Vonkoncom nie. Predstavte si, že potrebujete nahrať video, ako pripravujete nejaký gastronomický zážitok v kuchyni a máte pritom špinavé ruky. A ešte jedna vec, ktorá sa s tým dá skombinovať – otagovanie (zarámovanie) objektu a gimbal ho potom automaticky sleduje. Perfektné na vlogging, kedy budete mať istotu, že budete stále v zábere a nebudete musieť robiť dokrútky na vykrytie nepodarených záberov.

Zhiyun Smooth X má integrovaný akumulátor, ktorý by mal podľa výrobcu vydržať na jedno nabitie 4 hodiny. Nám po 2 hodinách stále ale ukazoval kapacitu gimbalu 75%, takže pohodička.

Záver a zhodnotenie gimbalu Zhiyun Smooth X

Za pár desiatok eur môžete svoje video dostať o level vyššie. Stabilizáciu na videu výrazne cítiť, tak plynule zábery držaním mobilu v ruke jednoducho nemáte šancu spraviť. Zároveň výrobca dopĺňa kopu šikovných vlastností (ovládanie gestami, sledovanie objektu, vysúvacia tyč, statív, perfektná cestovateľská hmotnosť), čím dáva gimbalu Smooth X perfektný pomer ceny a výkonu. Väčšina gimbalov začína na trojciferných sumách a najmä videomaniaci-začiatočníci či vloggeri či často takýto výdavok nemôžu dovoliť. Smooth X je perfektný gimbal pre váš vstup do sveta stabilizovaného videa, ktoré nahrávate z mobilu.

Technické parametre Zhiyun Smooth X

Rozmery (v zloženom stave): 145 × 65 × 56 mm

Hmotnosť: 246 g

Nastaviteľný dosah ramena: 250 mm

Na test nám gimbal zapožičal oficiálny distribútor Focus Nordic.

Produktová fotogaléria Zhiyun Smooth X

Prečítaj si tiež