Ako vyzerá 108-megapixlová fotka z mobilu?

od jozo

Xiaomi prinieslo nedávno na slovenský trh novinku, ktorá sa so svojim papierovými predpokladmi riadne vytiahla – smartfón Mi 10T Pro totiž ponúka 108-megapixlový fotoaparát. Ako sa podarilo výrobcovi dostať takéto rozlíšenie do mobilu? Ako vyzerá 108 Mpix fotka v skutočnosti a v detailoch? V tomto článku sa pozrieme tejto technologickej vymoženosti bližšie na zúbok.

Všetky testovacie fotky v článku pochádzajú z produkčného (predajného) kusu Xiaomi Mi 10T Pro, neboli nijak farebne ani kompozične upravované. Kliknutím na každú fotku si môžete stiahnuť fotku v pôvodnom rozlíšení (108 Mpix) na detailné porovnanie. Taktiež si môžete stiahnuť všetky testovacie fotky v .zip súbore tu.

40% hardvér, 60% softvér

V tejto recenzii sa budeme venovať výlučne vlastnosti 108-megapixlového čipu, pretože považujeme za dôležité pochopiť, ktorými smermi sa uberá vývoj mobilných fotočipov. V tomto prípade použil Xiaomi čip ISOCELL Bright HMX, ktorý vyrobil Samsung. Tento čip nájdete aj v ďalších telefónoch (v dvoch predošlých modeloch Xiaomi, ale tie boli určené len pre indický trh a potom je tu ešte Samsung S20 Ultra, aj keď tam funguje spájanie pixelov na mierne inom princípe).

Veľkú časť výslednej fotografie však spraví softvér – obrazový procesor, ktorý surové dáta z čipu spracováva. Zvykne sa hovoriť, že z kvality výslednej fotky v mobile je za 40% zodpovedný hardvér (teda fyzický čip) a zvyšných 60% padá na plecia softvéru. V (bez)zrkadlovkách je tomu inak, v kategórii smartfónov by sme s týmto tvrdením približne súhlasili.

Veľkosť čipu vs rozlíšenie

Fotografia je založená na fyzikálnych princípoch, keďže ide o zaznamenávanie dopadnutého svetla na senzor. A najmä množstva dopadnutého fotónov. Základ kvality fotografie (z hardvérového pohľadu) tvorí veľkosť senzora. Fyzikálne zákony sa totiž dosť ťažko obchádzajú a je dôležité, koľko svetla dopadne a na akú veľkú plochu. Čím je plocha snímača fotoaparátu väčšia, tým viac svetla naň môže dopadnúť, tým viac dát má potom obrazový procesor na spracovávanie. Čip v Xiaomi Mi 10T Pro má fyzickú veľkosť (naozaj by ste ju odmerali pravítkom) 1/1,33 palca. Je to približne veľkosť, okolo ktorej sa točia všetky dnešné najlepšie fotomobily.

A teraz prichádza do hry rozlíšenie – tzn. množstvo pixlov (fyzických miniatúrnych senzorov na čipe). Ak by mali všetky fotomobily rovnakú veľkosť čipu, potom platí jednoduchá matematika – čím viac pixlov potrebujem na rovnakú plochu dostať, tým musia byť menšie. A to je z fyzikálneho pohľadu fotografie komplikácia, pretože čím je menší senzor (veľkosť pixlu), tým naň dopadne menej svetla (fotónov) a tým získava obrazový procesor menšie množstvo dát. Takže sa vlastne otvárajú 2 rôzne prístupy – buď budem mať v mobile nižšie rozlíšenie a lepšiu reprezentáciu prijatého svetla alebo budem mať viac údajov zaznamenaných vďaka vyššiemu rozlíšeniu, ale množstvo prijatého svetla na pixel bude nižšie. Ktorý prístup je lepší? Záleží od toho, ako sa ďalej narába s obrazom.

Preto už dávnejšie platí, že sa firmy prestali naháňať za množstvom megapixlov a rozlíšenie mobilného fotografické čipu niekde medzi 12-20 Mpix (miliónmi pixlov) sa tvári ako optimálne rozlíšenie. Lenže, nie je to všetko tak jednoduché – digitálne obrazové procesory napredujú míľovými krokmi a fotky, ktoré dnes dokážu vyžmýkať zo smartfónov, sú niekedy až neskutočné. Aký máte teda zmysel snažiť sa napratať do tak maličkého čipu, aký je v smartfóne, tak veľa pixlov? Odpoveď je zaujímavá – ostrosť detailov, ktorú sa podarilo Xiaomi dostať do fotky, je výborná (v porovnaní s inými mobilnými fotkami) a ak veľa cropujete v postprocese, bude 108 Mpix režim pre vás potešením (vysvetlenie nižšie). Zároveň otvára takéto rozlíšenie možnosť tvorby 8K videa v zaujímavej kvalite.

Ako tvorí Xiaomi 108-megapixlové fotky?

Najskôr otázka – má Xiaomi skutočne 108 miliónov fyzických pixlov? Áno, má, každý má fyzickú veľkosť 0,80 µm. V štandardnom režime ale kombinuje 4 pixle do jedného superpixla s veľkosťou 1,60 µm na každý superpixel a tak fotí 27 Mpix zábery pri formáte 4:3. 20 Mpix je k dispozícii pri formáte 16:9, keďže tam nastáva ďalší orez hornej a spodnej časti obrazu. Ak sa rozhodnete v špeciálnom režime (volá sa 108M) pre tvorbu 108-megapixlovej fotky, nebude kombinovať Xiaomi subpixly do superpixlov, ale každý subpixel bude tvoriť jeden výsledný pixel. Tvorba 108-megapixlovej fotografie je pomalšia, vidíte oneskorenie, aj uloženie fotografie trvá a samotný mobil vie zobraziť iba HD náhľad takejto fotky. Dôvod je jednoduchý – fotka s rozlíšením 108 Mpix má v sebe toľko obrazových dát, že je šialene veľká. Rádovo má 15-20 MB a to už sú pri stovkách a tisícoch fotiek v mobile slušné nároky na pamäť, ale aj na vykreslenie jednej fotky.

Ako vyzerajú v praxi 108-megapixlové fotky zo Xiaomi M10T Pro?

Rozlíšenie snímky v tomto režime je 12 032 × 9024 pixlov, čo vo výsledku znamená 108 576 768 pixlov. Úroveň detailov je výrazne lepšia ako na akomkoľvek inom fotomobile, s ktorým sme doteraz pracovali. Má to jedno ale – fotografovaný objekt musí byť +/- v strede. Práve v strede sú fotky krásne ostré, prekreslené, na krajoch už ostrosť klesá. Teplota farieb mi osobne vyhovuje, je o niečo reálnejšia v porovnaní napr. s Apple iPhonmi (porovnávali sme si fotky s iPhone 11), ale Apple je známy svojimi teplejšími farbami. Rozumieme ale používateľom, ktorí preferujú viac saturované farby.

Keď si fotku priblížite, je až neskutočné, ako dokázal fotomobil zachytiť detailnú kresbu dreva. Keď sa však v rovnakom priblížení presuniete po horizontálnej línii ku krajom, kresba sa začne zlievať.

Dlho sme rozmýšľali, aký zmysel má 108 Mpix fotka. Za nás je odpoveď vcelku pragmatická – hlavne ak veľa cropujete v postprocese. My to využívame veľmi často, pretože napr. na web robíme fotky v pomere strán 16:9, miestami dokonca 21:9 (titulná fotka v článku), ale na Instagrame využívame pomer strán 4:5. A teraz je otázka – môžete buď každú fotku nafotiť zvlášť (uf, to je priveľa roboty aj priveľa fotiek) alebo cvaknete raz, upravíte si v postprocese raz fotku kvalite a „narežete“ na formáty, ktoré potrebujete, pričom zachováte vďaka vysokému rozlíšeniu množstvo detailov.

Vďaka vysokému rozlíšeniu by som z tejto fotky vedel cropnúť 16:9, 21:9, 1:1, 4:5 a ďalšie formáty bez výraznej straty kvality.

Ak radi fotíte krajinu či mestá, má takéto rozlíšenie zmysel najmä v tom, že si viete priblížiť fotku na úplne inú úroveň, ako doteraz fotomobily umožňovali. Zrazu vidíte nápisy na štítkoch na budovách, listy na stromoch sa nezliavajú, ale sú viac prekreslené.

Stiahnite si originál (kliknutím na obrázok) a na modrom domčeku si skúste priblížiť názov ulice a jej popisné číslo. Budete prekvapení, aké ostré sú tieto nápisy. Pri snímači s menším rozlíšením by tu boli iba šmuhy.

A ešte jeden bonus – osobne neznášam digitálne priblíženie na mobiloch, pretože vo výsledku iba softvér oreže základnú fotku a tým stráca na kvalite. Pri Xiaomi však ak približujete 108 Mpix záber aj niekoľkonásobne, dostanete po výsledku fotku s rozšlíšením niekoľkých desiatok megapixlov. Dvojnásobné priblíženie je s týmto fotomobilom prakticky bezstratové, päťnásobné priblíženie je ešte stále použiteľné a to už napr. pri takomto digitálnom priblížení vidieť u Apple iPhone 11 radikálny pokles kvality dát postrehnuteľný aj voľným okom.

Všimli ste? Aký je nadpis na oranžovom stĺpe? Ok, to je jednoduché. Ale všimli ste si aj zaparkované auto na terase domu v strede fotky?

Ak by ste používali 108 Mpix režim na nočných fotkách, narazíte na fyzikálny limit veľkosti subpixlov, na ktoré kvôli ich veľkosti (0,80 µm) dopadne menej svetla už v aj tak horších svetelných podmienkach. Výsledná fotka obsahuje viac šumu, pretože musí obrazový procesor zosilňovať signál a to si pýta svoju daň. Pri nočných fotkách odporúčame nepoužívať 108 Mpix režim a prejsť na špeciálny Nočný režim fotoaparátu.

Hodnotenie fotiek zo Xiaomi Mi 10T Pro

Podľa renomovaného rebríčka DXOMARK získal Xiaomi Mi 10 Pro známku 128 bodov (rovnako ako Apple iPhone 12 Pro) a je aktuálne ku koncu novembra 2020 šiestym najlepším fotomobilom na svete. Tu drobné upozornenie – Xiami Mi 10 Pro a Xiaomi Mi 10T Pro sú dva odlišné mobily (ten bez písmenka „T“ je s takmer dvojnásobnou cenovkou), ale senzor hlavného fotoaparátu je identický. Takže práve pri pomere ceny a výkonu v kategórii fotomobilov do 600 eur si myslíme, že aktuálne nemá Xiaomi Mi 10T Pro veľmi konkurenciu. Napr. Apple iPhone 12 Pro (ak porovnávame 256 GB verzie) stojí dvojnásobok. Mi 10T Pro zakúpite v oficiálnom Xiaomi obchode na www.mi-store.sk.

Osobne používam tento fotomobil už niečo vyše dvoch mesiacov. V práci som vrátil firemný telefón a používam súkromnú aj pracovnú SIM súčasne v tomto telefóne. Dôvodov je viacero, ale je to pre mňa najmä o výdrži batérie (s 5000 mAh ho nabíjam raz za 2 dni), poriadny výkon, 144 Hz displej a už teraz podpora 5G. Foťák beriem ako príjemný bonus, takže mám vždy zálohu keď sme na cestách a viem, že s ním môžem tvoriť kvalitné fotky nie len na sociálne siete, ale aj do článkov. Stále platí, že najlepší foťák je ten, čo máte so sebou 🙂

Ďalšie testovacie fotografie

Kľudne si kliknite na fotky (otvoria sa originálne 108 Mpix snímky) a môžete sa viac „hrabať“ z detailoch.

Prečítaj si tiež