Recenzia ŠKODA KAMIQ Scoutline – mestské malé SUV na časté výlety

od jozo

Outdoorovejšia verzia menšieho mestského SUV má v edícii Scoutline hneď na prvý pohľad v porovnaní s bežným KAMIQom mnoho odlišností – ochranné vonkajšie prvky, výraznejší difúzor aj spojler, zrkadlá v striebornej farbe, strešné ližiny či 18-palcové hliníkové disky. Na test sme ju dostali v bláznivej zelenej, Rozumiem, že mnohí ľudia si poklepkajú po čele, že by si takúto farbu nikdy nekúpili – ja mám bláznivé farby rád, takže som sa hneď potešil. Výhoda – mega ľahko auto nájdete na každom preplnenom parkovisku 🙂

Vďaka bezkľúčovému otváraniu sadám prvýkrát do pohodlných sedačiek so špeciálnym poťahom Thermoflux. Je to špecialitka KAMIQu Scoutline – ide o priedušný poťahový materiál, s ktorým sa vám bude menej potiť chrbát v letných mesiacoch. Môžete mi veriť, funguje to, ja som mega potivý typ 🙂 Bezkľúčové otváranie je doplnené aj bezkľúčovým štartovaním. V centrále nás pred testom „varovali“, že má testované auto iba litrový 81 kW motor s automatom… či nám tu bude na cestu do Poľska stačiť (mali sme v pláne vybehnúť na týždeň spoznať Krakov a Zapokane)?

Za mňa to bolo výkonnostne úplne v pohode, hlavne s malým dieťaťom v detskej sedačke sa fakt nezvykneme ponáhľať a na diaľnici nechodíme aj tak viac ako 120-130 km/h. Práve naopak, v Poľsku sme sa na diaľnicu vlastne ani nedostali a večne sme Sa na ich cestách v kolónach motkali aj tak maximálne do 70 km/h. Čo som úprimne ocenil, bola sedemstupňová DSG automatická prevodovka – v budúcnosti už fakt nechcem auto s manuálnou prevodovkou. Pri bežných presunoch tak má človek o starosť menej. Je pravda, že KAMIQ na pridanie plynu reaguje trocha pomalšie, keď sa však už rozbehne, jeho litrový trojvalec si pekne zavrčí a aj s plne naloženým kufrom spokojne predbehnete na cestách všetko, čo potrebujete.

Manuálne radenie s TipTronicom (páčky pod volantom) sa mi úprimne do takéhoto auta ani nehodia, ale je to vcelku sranda a keď ste v aute sám, môžete sa na okreskách trocha vyblázniť. Hlavne keď automat nechce podradiť v rýchlosti tak ako potrebujete, stačí rýchly „ťuk“ a máte zaradenú rýchlosť ako potrebujete. S manuálnym radením to viete z 0 na 100 km/h dať pod 11 sekúnd. Najazdili sme za týždeň takmer tisíc kilometrov, priemerku sme mali 6,8l, výrobca uvádza v papieroch 5,5-6,8l. Žiadne prekvapenie, žiadne sklamanie, úprimne asi nebudem očakávať od litrového trojvalca spotrebu 4 litre 🙂

Imitácia dreva na palubnej doske ma trocha iritovala, ale mňa drevená palubná doska z nejakého dôvodu irituje aj v luxusných autách. Osobne by som radšej zvolil nejakú elegantnú látku so štýlovým prešivom (inšpiráciu možno hľadať v čisto elektrickom súrodencovi – ŠKODE ENYAQ). Naopak, subjektívny palec hore za mňa za hliníkové pedály či chrómované ventilačné mriežky. Nová generácia infotainment systému ponúka 9,2-palcový displej doplnený o 10,25-palcový virtuálny kokpit s piatimi režimami zobrazenia.

Áno áno, za pár rokov to bude už aj v bežných autách jeden veľký displej a všetko sa bude ovládať dotykom. Jedinú nevýhodu to má, že ak chcete napr. vypnúť klimatizáciu (ale nechať zapnutú cirkuláciu vzduchu), nenájdete na to manuálne tlačidlo 🙂 Infotainment podporuje aj ovládanie gestami, osobne ale nepoznám nikoho, kto by toto reálne využíval. Vďaka eSIM karte bol KAMIQ celý čas pripojený k internetu, v aute nájdete vlastnú Wi-Fi sieť – och áno, moje srdce zaplesalo.

Ako relatívne ešte čerstvý rodič som pri vyrazení na cestu fakt ocenil všetky prvky, ktoré sa starajú nie len o komfort, ale aj o minimalizáciu vodičových chýb – Lane Assist, Side Assist, Front Assist, adaptívny tempomat, Pedestrian assistant, monitor pri cúvaní, identifikácia dopravných značiek… a je tu aj 9 airbagov. Mal som tak pri šoférovaní omnoho lepší pocit, najmä pri dlhšej ceste. Najmä v Poľsku na okresných cestách som si nastavil rýchlosť na 70 km/h a vďaka adaptívnemu tempomatu som mal istotu, že mám stále bezpečný odstup od všetkých áut predo mnou a pritom som nemal nohu na plyne.

Balenie sme s KAMIQom zvládli relatívne bez problémov – jasné, že v porovnaní s cestou našim súkromným Sharanom sme sa museli pri balení aj zamyslieť, aby sme nebrali každú hovadinu. Na náš týždňový trip po Poľsku však kufor KAMIQu sadol ako „riť na šerbeľ“ – 2x 55-litrový kufor Thule, fotobatoh, batoh na hory, skladateľný kočík Thule a dva košíky s jedlom a všetkými ostatnými drobnosťami. To všetko sme dostali do kufra tak, že sme ho akurát zavreli. Na zadné sedadlo za miestom spolujazdca sme pripevnili Krištofovu sedačku s relatívne veľkou platňou, uchytili do isofixových držiakov a mohli sme vyraziť. Isofixy sú inak na dvoch zadných sedačkách, ale aj na prednej spolujazdcovej. Jediné, čo by som v tejto verzii KAMIQa doplnil by bol elektricky ovládateľný kufor.

Vodič aj spolujazdec nájdu v prednej časti 2x USB-C na nabíjanie mobilov a ostatných zariadení, rovnako je ale 2x USB-C aj vzadu pri nohách. Ja som si konečne mohol užiť bezdrôtové nabíjanie na mobilný telefón (mám aktuálne Mi 11 od Xiaomi) a Qi bezdrôtové nabíjanie v KAMIQu fungovalo prakticky okamžite. Žiadne káble, iba položíte telefón na vyhradené miesto nad automatickou prevodovkou a hotovo. Ak telefón nepoužívate (napr. na navigáciu alebo prehrávanie hudby), za zhruba dve hodiny cesty sa telefón dobil z 20% na 95%.

Na záver možno ešte pár pocitov z jazdy a celkového „feelingu“ z auta:

  • Dvojramenný kožený multifunkčný volant pôsobí na mňa trocha futuristicky – takže za mňa super. Volant je slušne preposilovaný.
  • „Zelená rallye“ farba ma nabudila, vždy mi dodala úsmev, keď som prichádzal k autu.
  • Nebojte sa litrového trojvalca. Ten výkon, čo dnes dokážu automobilky dostať z tak malého motora, je neskutočný. Jasné, otázna je životnosť – napr. pri mojom bežnom nájazde zhruba 25 000 km za rok, ak by aj životnosť takéhoto motora bola 150-tisíc km (čo bude určite viac), tak hovoríme o šiestich rokoch pred nejakým väčším (generálnym) servisom. A 5-6 rokov je čas, kedy ľudia bežne menia autá.
  • Nemal som problém prebehnúť na ceste čokoľvek a kedykoľvek.
  • Miesta na nohy je vzadu rozumne veľa, Hanka nemala žiaden problém. Jasné, že dvojmetrový chlap sa nebude cítiť asi najkomfortnejšie 🙂
  • Cena v základnej výbave začína pri KAMIQu Scoutline na 19 000 €, testovaný model s doplnkovou výbavou stojí 28 100 €. Uf, na prvý pohľad vcelku dosť, ale úprimne si treba povedať, že éra lacných áut (pod 10-tisíc €) je, s nejakou pravdepodobnosťou, nenávratne preč.
  • Teší ma, že sa všetky tie technológie (eSIM, infotainment, veľké displeje, adaptívny tempomat, asistenčné systémy) dostávajú čoraz do nižších a nižších tried áut.
  • Simply Clever riešenia (háčiky na tašky, odkladacia schránka, uchytávacie klipy, sieťový program, dáždnik v dverách vodiča, škrabka vo veku nádrže…) sú drobnosti, ktoré ale podporujú príbeh, ktorý ŠKODA ako brand dlhodobo rozpráva.
  • Záruka je 5-rokov alebo do 100 000 km s doživotnou garanciou Mobility Premium – ok, nech som kdekoľvek a auto prestane byť pojazdné, dostanem sa domov.
  • Na komfortnú navigáciu odporúčame prepojiť si mobil cez Smartlink (Android Auto alebo Apple Car Play), je to omnoho väčší komfort, ale zároveň aj vyššie bezpečie mať navigáciu na veľkom displeji ako pozerať sa na displej telefónu.

Prečítaj si tiež