Recenzia: Mi Wireless Outdoor Security Camera Set

od jozo

Po dvoch rokoch čakania sme sa nedávno nasťahovali do nového bytu. Je prízemný, s predzáhradkou a keďže som vždy býval v byte na vyššom poschodí, začal som uvažovať nad tým, ako zvýšiť našu bezpečnosť. Lepšie zámky, alarm, online kamerový systém? Po nasťahovaní sme mali toho veľa na práci, tak som na túto tému trocha pozabudol, ale v jeden víkendový jarný deň mi ukradli bicykel a vtedy som si povedal, že stačí a idem túto tému už konečne doriešiť. Vymenili sme zámky, ale zraniteľná zostala hlavne záhradná/vonkajšia časť. Chcel som kameru (minimálne 2 rôzne pohľady), ale určite sa mi nechcelo vŕtať cez celú stenu a ťahať elektrické káble až ku kamere…

Kamerový systém na batérie – má to zmysel?

Objavil som Mi Wireless Outdoor Security Camera Set, kde kamera nepotrebuje na svoju prácu elektrický kábel – a práve na túto súprav sa v tejto recenzii pozrieme. Je to kamerový systém pozostávajúci zo základne a jednej kamery (ďalšie si viete dokúpiť). Ako ale funguje kamera bez prívodu elektriny? Na baterky – a nech som čítal akúkoľvek recenziu, vždy som narazil na negatívum, že výrobca síce uvádza výdrž batérie (s kapacitou 5700 mAh) max. 3 mesiace na jedno nabitie, no ževraj ani mesiac nie je realita.

A odmontovať dve kamery každý mesiac a dávať ich nabíjať sa mi fakt nechcelo. Ale môžem rovno teraz vyvrátiť tento nesprávny údaj – kamery som namontoval koncom apríla, článok píšem v auguste a dnes má jedna kamera stále 64% batérie, druhá 79%. A to som ich nabíjal jediný raz! S relatívnou istotou viem, že vydržia minimálne pol roka na jedno nabitie a skromne odhadujem, že možno budem atakovať aj rok! Ako som to dosiahol? Prezradím nižšie.

Mega užitočná vlastnosť kamery – nastavenie scenárov

Táto súprava za 109 € pozostáva z dvoch častí – samotnej kamery a bázovej stanice, ku ktorej sa pripája. Bázovú stanicu (malá krabička s anténkami) pripojíte k vašej domácej Wi-Fi sieti (alebo priamo káblom k smerovaču) a pripojenie medzi kamerou a bázovou stanicou sa už vytvorí automaticky.

Celé nastavenie a následné ovládanie kamery zvládnete ľahko cez appku Mi Home. Kamera má podstavec, ktorý pripevníte dvomi skrutkami na miesto určenia (ja som vŕtal do sadrokartónu) a kameru nasuniete na tejto podstavec a zaskrutkujete ešte jednou bezpečnostnou skrutkou. Ak by ste potrebovali viac kamier, viete si ich dokúpiť samostatne (max. 4 na jednu bázovú stanicu) za 74,90 €. PS: Môj tip – niekoľkokrát do roka robí www.mi-store.sk akcie a často tam kamery aj kamerové sety bývajú vo výrazných zľavách!

Kamera je odolná voči prachu a vode IP65, takže na ňu môže prakticky pršať, páliť slnko, prášiť sa, v zime mrznúť…. podľa príručky by mala byť schopná operovať pri teplotách od -20 ° C do 50 ° C a chrániť tak váš dom po celý rok. Kamera má rozlíšenie 1080p a pozorovací uhol 130° – v praxi to znamená, že takmer akúkoľvek veľkú terasu viete pokryť jednou kamerou a počet kamier na záhrade závisí od toho, aké uhly chcete zachytávať. My máme jednu kameru na vstupe do záhrady a druhú z opačného konca terasy, aby sme prípadnú nekalú aktivitu videli aj po tom, čo zlodej prejde poza prvú kameru.

Ako však zabezpečiť, že sa kamera vypne, keď som doma (predsalen nechcem mať pocit, že ma niekto nahráva) a zároveň sa zapne vtedy, keď ju potrebujeme (keď nie sme doma alebo v noci, keď spíme)? Odpoveďou sú scenáre. Chvíľu mi to trvalo ich správne nastaviť, ale v praxi to funguje tak, že:

  • Vyberiete aktivitu, ktorá bude spúšťať akciu („If“) – môže to byť jedna alebo viacero alebo ich možnosti
  • Vyberiete aktivitu, ktorá sa stane, keď vyššie spomenutá aktivita nastane („Then“) – opäť môže byť jedna alebo viacero alebo ich možnosti

Kamera takmer 100% rozpozná človeka aj na väčšiu vzdialenosť

Ako to máme nastavené my? Ak kamera zaznamená pohyb človeka, spustí krátke nahrávanie a pošle notifikáciu do mobilu v reálnom čase. Tento scenár máme ale aktivovaný iba vo vybraný čas (v nočných hodinách) a non-stop keď sme na dovolenke. Funguje to? Funguje to perfektne! A zároveň je toto časové obmedzenie aj dôvod, prečo batéria vydrží tak dlho, lebo v noci je tých aktivít skutočne málo (sem-tam nejaká prebehnutá mačka…). Čo ma vcelku (pozitívne) prekvapilo je nízka chybovosť PIR detekcie človeka – algoritmus vie totiž rozlíšiť, či okolo kamery preletel vták alebo po nej lezie pavúk a či sa nehýbe pred ňou človek. Táto senzitivita sa dá nastaviť na 3 úrovniach, ja ju mám na najvyššej.

Detekčná vzdialenosť na rozpoznanie človeka je 7 metrov. Keď nejaká udalosť nastane, dostanete push notifiáciu do mobilu (to je tá, čo na vás vyskočí ako každá iná notifikácia) a obratom si v telefóne viete pozrieť či už reálny záber z kamery alebo to, čo zaznamenala kamera na pohybe v čase, keď vznikla udalosť. Nastaviť si môžete záber v dĺžke 6, 10 alebo 15 sekúnd – ja som nastavil ten najdlhší. Úplne to stačí na zachytenie celej udalosti, keď sa udeje.

Vyštrašte zlodeja priamo cez kameru

Čo je vcelku vtipné, že viete kameru použiť aj ako komunikačný prostriedok. Kamera ma mikrofón a vie zachytiť zvuky, ale zároveň má reproduktor, ktorým môžete vystrašiť zlodeja… alebo sa porozprávať s deťmi na diaľku 🙂 Dokonca Mi Home appka ponúka režim, keď hovoríte cez kameru s modifikovaným hlasom, aby vás nikto nemohol rozpoznať 🙂

Vcelku som bol zvedavý na to, ako bude kamera pracovať v noci vďaka objektívu s veľkou clonou F 2,1. Protisvetlo cez deň kamere nerobí problém, bol som zvedavý na infračervené snímanie v noci. Funguje, ale asi nie až tak dobre, ako som očakával. Obraz je relatívne viditeľný na vzdialenosť 2-3 m, na dlhšie vzdialenosti už dosť začína splývať. Ale pre férovosť treba dodať, že záhradu máme úplne tmavú a nedopadá nám tam ani veľa osvetlenia z okolitých budov či ulíc. Nad čím rozmýšľam do blízkej budúcnosti je zobrať svetlo (malý reflektor) so senzorom pohybu a umiestniť ho vedľa kamery, ktorá je nasmerovaná nad vchod záhradky. Za prvé by to mohlo vystrašiť zlodeja ešte viac a za druhé bude obraz omnoho kvalitnejší.

Všetky aktivity (zábery) za posledné tri dni sa ukladajú priamo na kameru. Ak by ste chceli väčšiu kapacitu, stačí vložiť pamäťovú kartu do bázovej stanice a môže mať gigabajty a gigabajty úložného priestoru. Táto pamäťová karta nie je súčasťou balenia, ale dnes už microSD pamäťové karty začínajú skutočne na pár eurách (napr. 64 GB verzia sa dá zohnať na Alze za 7,99 €).

Záverečné zhodnotenie a čo ďalej?

Veľmi som spokojný s pomerou ceny a výkonu tejto súpravy a presne to splnilo moje očakávania – vyšší pocit bezpečnosti, online zábery z kamier odkiaľkoľvek, inštalácia bez vŕtania či naťahovania elektrických káblov a veľmi jednoduché ovládanie. Tiež som rád, že sa nenaplnili moje obavy z výdrže batérie – tu samozrejme treba podotknúť, že veľmi záleží od spôsobu použitia a množstvo nahrávok. Skúsim na konci roka doplniť do článku, či naozaj batéria vydrží toľko, koľko som jej odhadoval 🙂

Čo ďalej? Ak by ste si chceli bezpečnosť svojho bytu či domu ďalej po vlastnej osi vylepšovať a všetko ovládať z jednej appky, Xiaomi má toho vo svojej ponuke smart zariadení do domácnosti strašne veľa – senzor na dverá a okná, bezdrôtové tlačidlo, pohybový senzor, a snáď 7 ďalších tipov kamier s rôznymi funkcionalitami. Ja už mám zakúpený senzor na okno aj pohybový senzor 🙂

Prečítaj si tiež