Recenzia bike parku na Kubínskej z pohľadu začiatočníka

od jozo

Nikdy som nejak neprepadol bicyklovaniu, väčšinu života som žiaden bicykel nevlastnil (a vlastne ani teraz nevlastním). Ale mám viacerých kamošov, ktorý jazdia downhill a chodia po rôznych bike parkoch. Tak som si povedal, že to raz musím vyskúšať. A keď sme boli nedávno na predĺženom víkende na Kubínskej holi (mrkni náš post na Instagrame tu), tak sa naskytla perfektná príležitosť a povedal som si, že to musím už vyskúšať. A priatelia, musím povedať, že to bolo úplne že mega!

Kráčam z hotela Green k parkovisku a kúsok od nástupnej stanici lanovky je predajňa Najšport, kde požičiavajú MTB bicykle. S malou dušičkou úplného začiatočníka hovorím, že by som si to chcel vyskúšať, ale fakt neviem, ako začať a čo od toho očakávať. Chlapík v predajni ma zobral von, poukazoval mi rôzne bicykle, pomohl mi vybrať správnu veľkosť, dal mi do ruky helmu, všetko mi v rýchlosti poukazoval a s úsmevom na tvári doplnil, že na konci pracovnej doby som sa mohol vráťiť 🙂 Zároveň mi odporúčil spodnú časť Kubínskej (trať s názvom Super Mix). Bez nejakých hrdinských činov, na bicykli som začiatočník a ísť dole svahom na úseku, pri ktorom je napísaná „Veľmi vysoká obtiažnosť“ (trať s názvom Downhill) – no nie som až taký blázon, takže som pekne poslúchol 🙂 Neriem bike smerom k lanovke a adrenalín pomaly stúpa, počasie na parádičku, aj uprostred najvyššej sezóny (prelom júla/augusta) na svahu pomaly ani nohy…

Prevádzková doba bike parku na Kubínskej

Lanovka, na ktorú si z bočnej strany viete pripevniť aj bicykel, je v prevádzke každý deň od 09:00 do 17:00. V prípade nepriazne počasia si viete aktuálnu prevádzku skontrolovať na tejto stránke. Ako to vlastne funguje a ako si dám bicykel na lanovku? Pre mňa to bolo tiež prvýkrát, ale obsluhujúci personál je mega milý – na prvýkrát mi ukázali, ako „zaháknuť“ bicykel na sedačku a rovnako mi pomohli pri vystupovaní. Na druhýkrát som to už hravo zvládol sám. Čo je veľmi príjemné, že pri vystupovaní a nastupovaní vždy lanovku spomalili, takže žiaden stres.

Cena za vstup do bike parku na Kubínskej holi (+letná mapa)

Hneď na úvod odporúčame lístky kúpiť online tu, sú totiž lacnejšie o 2-5 € v závislosti na type lístka. Kubínska hoľa má dve sedačkové lanovky, Dolná (na mape ako A) ide do polovice strediska,  Horná (B) od polovice na vrchol. Na vývoz na vrchol Kubínskej hole preto potrebujete dve jazdy na lanovkách. Lístky sú vydávané na čipových kartách. Záloha za čipovú kartu je 2 €. Aby som to ale zjednodušil, ak ste začiatočník ako ja, môžete si jazdu vyskúšať na Super Mixe napr. raz (lístok vás stojí potom 9 €), alebo potom odporúčam 4-hodinový lístok (20 €), s ktorým si užije 5-6 jázd v závislosti od toho, ako sa budete chcieť zničiť. Ale priateľské varovanie vopred – po dvoch jazdách som bol vcelku hotový 🙂

Tieto trate sú k dispozícii na Kubínskej holi

Celkovo sú to 4 trate s dĺžkou cez 13 km. Mne chlapík, ktorý mi prenajímal bicykel (o možnosti zapožičania bicykla sa dočítate nižšie), mi ako začiatočníkovi odporúčil, aby som išiel trať Super Mix v spodnej polovici trate a neriskoval na trati Downhill, ktorej obtiažnosť je veľmi vysoká. A ja mu úprimne ďakujem za túto radu, aj tak som bol riadne zničený 🙂 Poďme sa teraz pozrieť pekne na všetky trate a ich vychytávky:

  • Downhill: dĺžka 3,2 km, prevýšenie 630 m, veľmi vysoká obtiažnosť. Začína na vrchole Kubínskej hole a končí pri údolnej stanici dolnej sedačkovej lanovky. Je určená pre pokročilých a skúsených jazdcov. Obsahuje množstvo koreňov, skokov, zákrut, drevených premostení, ale aj prejazdov po lúke a rock garden.
  • Enduro: dĺžka 2,5 km, prevýšenie 292 m, vysoká obtiažnosť. Je veľmi pestrá, s technickými prvkami, rýchlymi a pomalými zákrutami, úsekmi na koreňoch a jemným rock garden úsekom
  • A-line: dĺžka 1,9 km, prevýšenie 140 m, stredná obtiažnosť. A-line je trať rýchla s množstvom bezpečných veľkých stolových kopcov a skokov. Obsahuje prírodné nerovnosti, mechanicky upravený povrch.
  • Super Mix: dĺžka 5,5 km, prevýšenie 280 m stredná obtiažnosť. Trať Super Mix je určená pre všetky druhy horských bicyklov. e zbavená nebezpečných technických miest, preto je vhodná aj pre začínajúcich cyklistov ale rýchle úseky a zaujímavé skoky potešia aj pokročilých bikerov.

Moje pocity? Waaaaau

Išiel som teda trať Super Mix, takže spodnú polovicu celého svahu na Kubínskej. Keď stojím hovore na výstupnej stanici lanovky, mám rešpekt. Bajk som si vyskúšal, kotúčové brzdy brzdia ako blázon, nastavujem správnu výšku sedačky a idem pomaly na to. Horná časť Super Mixu začína okolo jazierka, potom cez les, drevený most, prvé kamene, opäť cez les… postupne si zvykám, učím sa vyberať zákruty (tu ešte potrebujem poriadne potrénovať), trochu odvážnejšie šlapem do pedálov. Po prvom kilometri zastavujem, obzerám sa – úplna krása. Na okolo nikoho, uprostred les a predo mnou ešte niečo vyše štyroch kilometrov zjazdu.

Celá trať je perfektne upravená, žiadne výrazné kamene (iba pár), no najmä žiadne mokré konáre, ktoré sú ževraj vcelku postrachom downhillových jazdcov. Keď vyjdem z lesa a dostávam na samotný lyžiarsky svah pod lanovku, trať tvorí množstvo traverzov naprieč celým svahom. Vždy na hrane lesa otočka, potom poriadne dupnúť do pedálov, občasne nejaký menší (ale veľmi bezpečný) skok a šup ďalší traverz. Prichádzam dole, prvú jazdu mám za sebou – pozriem na seba, kompletne zom zasr… zašpinený od blata 🙂 Nevadí, úsmev mám na tvári od ucha k uchu, toto bol príjemný adrenalínový zážitok spojený s mentálnym relaxom. Idem znova!

Keď končím svoju druhú jazdu, cítim už nohy, ruky, chrbát, som spotený a ešte viac zablatený, haha. Na prvý pokus mi to úplne stačí, ale začínam chápať, že toto je šport, ku ktorému sa určite budem chcieť vrátiť. Prichádza Hanka s chlapcami, ideme si dať kofolu, vraciam bajk so stále rovnako veľkým úsmevom a idem rovno do sprchy 🙂

Nemáte kvalitný bike? Nevadí, požičajte si ho!

Samozrjeme môžete ísť do bike parku s vlastným bicyklom. Ak však nemáte kvalitný MTB bike (môj prípad) alebo si chcete vyskúšať aké je to jazdiť na špičkových závodných bicykloch (opäť môj prípad, haha), tak hneď pri nástupnej stanici lanovky je predajňa Najšport. Majú tu k dispozícii bicykle a elektrobicykle od kvalitne rozumných až po špičkového downhillové celokarbónové bicykle. Celodenný prenájom takéhoto top bicykla TREK SLASH 9.8 XT 29 BL stojí 55 € + odporúčam určite aj integrálnu helmu (9 € za zapožičanie). Dokonca si môžete bicykle zarezervovať online na tejto stránke.

Musím povedať, že ísť na MTB biku v cene cez 6-tisíc € je úplne iná káva ako na horskom bicykli z Decathlonu (bez urážky – mal som a bol som spokojný). Po dobrej bajkovačke sa patrí bicykel vrátiť čistý späť, pri nástupnej stanici je hadica s vodou, kde tak môžete spraviť. PS: pridávam pre istotu ešte aj kontakt priamo do predajne: 0908 284 821, kubinska@najsport.sk.

Tipy na aktivity na Kubínskej

Na záver ešte pár tipov, čo všetko sa dá robiť Kubínskej holi v lete okrem bike parku:

  1. Srdiečkovo
  2. Zipline
  3. Horské trojkolky
  4. Terénne kolobežky
  5. Tarzánia
  6. Člnkovanie
  7. Náučný chodník
  8. Paragliding

Prečítaj si tiež