Slovenské Tahiti s naj langošom – náš Senec

od hanka

Senec je od narodenia mojím domovom. Už len preto tento článok nemôže byť objektívny. Zato bude písaný od srdca, pohľadom Senčanky 🙂 Keďže sme si s Jožkom na toto leto vymysleli krásny cestovateľský projekt, už od začiatku sme počítali s tým, že našu cestu po Slovensku odštartujeme v Senci. Senec sme si chceli užiť, z takého pre nás (hlavne teda pre mňa), neštandardného pohľadu. Ako turisti. Ale keď ste raz domáci, tak ste proste Senčan a doma si doprajete len to naj. Užili sme si teda to najlepšie čo Senec ponúka a radi sa s vami podelíme o naše senecké vychytávky. Možno pri vašej ďalšej návšteve Senca, si toto mesto užijete ešte o kúsok viac.

Letná pohodička pri „veľkom tobogáne“ na Slnečných jazerách

Senec je okresné mesto, s cca 15 000 obyvateľmi. Ťažba štrku, ktorá prebiehala už v roku 1845, za účelom stavby železnice Bratislava – Galanta vyhĺbilo toľko štrku, že na týchto bágroviskách vzniklo päť jazier, ktoré sa neskôr zlúčili do jedného jazera s rozlohou cca 100 hektárov. Práve z dôvodu, že jazier bolo najskôr niekoľko je názov nášho jazera v množnom čísle „Slnečné jazerá“, aj keď v roku 1919, kedy sa jazerá začali využívať ako prírodné kúpalisko bol prvý názov jazera ešte exotickejší „Slovenské Tahiti“. Či už „Tahiti“ alebo „slnečné“, my Senčania si život pri jazere užívame plnými dúškami po celý rok.

V lete sme, my Senčania, stále v takom pohodovom dovolenkovom režime – na obed chodíme na langoš, podvečer sa posurfujeme a na večeru zbehneme na heika do bufetu. Do kina sa chodí v lete zásadne do „amfika“ a celý sociálny život sa odohráva v bufetoch na jazerách, ehm…vlastne jazere. My si od toho množného čísla nikdy neodvykneme… 🙂

Vedeli ste, že na Slnečných jazerách je lodenica a silná vodácka komunita jachtárov a surfistov…:)

A jazerá milujeme aj mimo letnej sezóny. Vtedy sú jazerá bez turistov, len a len naše – na korčuľovanie, bicyklovanie, beh, jesenný plážový volejbal, surfovanie, prechádzky a žúrky v celoročne otvorených bufetoch.

Zbožňujem momenty, kedy mám pocit, že jazerá sú len moje 🙂

Čo si budeme navrávať, bez Slnečných jazier, by bol Senec asi len bežné okresné mesto. Preto je aj na nás a na našom meste, aby sme si tento náš kúsok „Tahitskej“ exotiky rovno pred našimi bránami strážili a starali sa o naše jazero.

Teraz už tie sľúbené „lokálne tipy od Senčanov“:

Najlepší langoš:

Najlepší langoš na „juhu“

Medzi Senčanmi sa traduje, že najlepší langoš je na južnej strane jazier. Kúsok od vstupu, smerom od železničnej stanice je trafika a skoro oproti nej je fialová búdka – tam majú naj senecké langoše. Od nepamäti ich tam robí rovnaká rodinka.

Top kebap:

Ak ste v Senci a máte chuť na kebap, odporúčam vám ísť k Ziovi. Na Lichnerovej ulici oproti Gymnáziu A. Bernoláka je zmrzlináreň a hneď vedľa nej aj „kebap-áreň“. Ďalšiu pobočku majú aj na Slnečných jazerách – Sever, hneď za rampou pri vstupe od hotela Senec resp. Aquatermalu. Pre Senčanov aj mnohých nesenčanov je to top kebap 🙂

Obľúbená pláž:

Jediný bufet na 5-ke. Dúfame, že to tak aj ostane 🙂

Jednoznačne „päť-ka“, nazývaná aj „piate jazero“. Síce v súčasnosti sú Slnečné jazerá už len jedno jazero, kedysi to bolo jazier päť. A práve to piate, najvzdialenejšie od mesta má najširšiu pláž a najčistejšiu vodu.

5-ka

Tip na večerný program:

„Amfik“

Na jar sa celý Senec a okolie večer teší na otvorenie amfiteátra, ktorý preberá úlohu nášho mestského kina v kultúrnom dome od približne júna do septembra. Kino pod hviezdami, má oveľa väčšie čaro ako bežné kiná v nejakom obchodnom centre. Lístky sú stále za sympatické ceny. Do kina si nabalíte deku, prípadne nejakú fľašku vínka, či pivka a film si užívate v úžasnej letnej „open air“ atmosfére.

Celoročné akcie:

Sneh v Senci je rok od roka väčšou raritou, ale keď napadne, takmer nikoho nenapadne vytiahnuť bežky 🙂 Odporúčam …

Ak si myslíte, že v Senci to „žije“ len cez leto a v zime tu „skapal pes“, tak vás rada vyvediem z omylu. Ak by ste náhodou mali cestu okolo Senca aj v zime a náhodou tu uviaznete nezúfajte, mám aj pre vás pár tipov. Celoročne funguje náš Aquapark Senec pri ktorom nájdete aj fajnový Sai Wellness.

Najnovšie k salónu Country patrí aj takéto tematické ihrisko pre deti

Ak by ste chceli vyraziť niekam večer rada odporučím podnik „Country Saloon„, ktorý je vybudovaný do obrovských rozmerov a nachádza sa kúsok od vstupu na Slnečné jazerá – Sever. Country Saloon funguje už celoročne. Takmer každý večer tam v zime hrá nejaká kapela – väčšinou aj celkom schopná a sem tam zažijete aj „stand-up“ komediantov z party Silné reči Janka Gorduliča.

Najobľúbenejšia MHD detí:

Senecká MHD „vláčik“

Deti aj dospelí, asi všetci (okrem šoférov na cestách), zbožňujú náš Senecký vláčik. Je to taká naša senecká MHD. Tak ak zavítate na jazerá a nechce sa vám dať si okružnú cca 6 kilometrovú prechádzku okolo jazera, nasadnite na vláčik a celú trasu si prezriete bez námahy. Deti určite potešíte.

Slnečné jazerá – Juh

V každom prípade aj nás Senčanov teší, že v Senci je čo robiť aj mimo hlavnej sezóny a bodaj by toho bolo ešte viac. Senec má v tomto ešte rezervy, ale budeme na tom aj my s Jožkom pracovať. V pláne máme zorganizovať cestovateľské prezentácie z našich ciest po svete, tak veríme, že aj takéto niečo bude mať v Senci odozvu.

Ja sama začínam až s odstupom času a priestoru oceňovať, aký skvelý je život pri jazere (keď už to more na Slovensku nemáme :). Verím, že keď nás v Senci navštívite, aj vďaka týmto mojim tipom, si naše mesto naplno užijete.

Priatelia Senčania: vám som, dúfam, aspoň vyčarila úsmev na tvári, keďže si uvedomili na akom fajn mieste žijeme 🙂 a pripájam zopár fotiek zo súkromného archívu.

 

Prečítaj si tiež